Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Kaarinassa ryhdyttiin tuumasta toimeen: Vuokrahuojennuksia ja erilaisia tukiseteleitä yrittäjien tukemiseksi – "Kiitetään vuolaasti"

Kaarinan kaupunki myöntää vuokrahuojennuksen ja tukiseteleitä koronasta kärsineille yrityksille. Yrittäjät ovat ottaneet tuen kiitollisina vastaan.

Kaarinan kaupunginhallitus päätti maaliskuun lopussa, että se auttaa paikallisia yrityksiä muun muassa vuokrahuojennuksilla. Lisäksi haettaviksi laitettiin neljä erilaista tuhannen euron arvoista tukiseteliä: työllistämisseteli, vuokraseteli, koronaseteli velkaneuvontaan sekä yritystoiminnan kehittämis- ja ilmastoseteli.

Setelien hakuaika päättyy huhtikuun lopussa ja päätökset avustusten saajista päätetään 14.5. mennessä. Päätökset tekee kaupunginjohtaja.

Työllistämisseteli, kuten muutkin tarjolla olevat setelit voidaan myöntää yritykselle, jonka myynti on koronaepidemiasta johtuvien rajoitusten vuoksi pudonnut vähintään 20 prosenttia tai toiminta on estynyt kokonaan. Työllistämissetelin saava yrittäjä sitoutuu palkkaamaan yhden 21-vuotiaan tai vanhemman työttömän työnhakijan vähintään kuukaudeksi ja vähintään 50-prosenttiselle työajalle.

Vuokraseteli myönnetään yritykselle, joka ei ole saanut kuluvan kevään aikana muita vuokrahuojennuksia. Seteli käytetään vuokran tai vastikkeiden maksuun.

Koronaseteli on puolestaan tarkoitettu velkaneuvontaan tai konkurssiin liittyvään neuvontaan. Yritystoiminnan kehittämis- ja ilmastoseteli myönnetään yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen esimerkiksi ympäristöystävällisemmäksi.

Vuokrahuojennuksia ja nopeampi maksuaika

Kaarinan kaupunginhallitu päätti myös, että kaupunki voi myöntää vuokrahuojennusta kaupungin kiinteistössä oleville vuokralaisille vuoden alusta kesäkuun loppuun, jos 20 prosentin ehto täyttyy. Kaupunki päättää vuokrahuojennuksen ja tukisetelien myöntämisestä tapauskohtaisen harkinnan perusteella.

– Kaarinan kaupungin tekemät korona-toimet ovat hieno esimerkki siitä, miten kunnat voivat nyt toimia yritysten auttamiseksi. Otetta ei tule hellittää. Pitkittyneen koronakriisin hoidossa kunnilla on paikallisen yrittäjyyden ja elinvoiman kannalta merkittäviä mahdollisuuksia tukea omiaan, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter sanoo.

Yrittäjät ovat Munterin mukaan kiitelleet kaupungin päätöksiä.

– Yrittäjät kiittävät vuolaasti ja syystä. Kun kaupunki ostaa paikalliselta yrittäjältä, yritys voi kirjata maksuajaksi 30 päivän sijasta seitsemän päivää. Yrittäjät tarvitsevat nyt liikevaihtoa ja rahaa nopeasti kassaan, koska monella kassat ovat tyhjät. Vuokrahelpotukset havaittiin jo vuosi sitten hyväksi keinoksi tulla yrittäjiä vastaan.

– Tätä Kaarinan kaupungin tuki-instrumenttilistaa soisi muidenkin kuntien ottavan käyttöön. Kaikki toimet ovat nyt tarpeen, Munter sanoo.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi