Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Jyväskylän koronatilanne hiljensi tarjoilun myös 175 kilometrin päässä Kinnulassa – nyt ravintolat ja kahvilat viimein auki

Yrittäjä Marja Hakkaraisen liiketoiminta meni jäihin, kun ravintolasulku koski koko kiihtymisvaiheessa ollutta Keski-Suomen sairaanhoitopiiriä. Hän koki tilanteen epäreiluksi, sillä matkaa Kinnulasta Jyväskylään on 175 kilometriä. Kinnulassa koronatapauksia on ollut koko vuonna kaksi.

– Kyllä se tuntui epäreilulta ja hätävarjelun liioittelulta. Päätöksentekijät eivät tunne arkea maaseudulla, Marja Hakkarainen sanoo.

Ravintolasulku päättyi maanantaina ja Hakkarainen pääsi viimein tarjoamaan lounasta Ruska Bar & Bistrossa Kinnulassa. Koronanyrkin tiedotteen mukaan Keski-Suomen maakunta Jyväskylää lukuun ottamatta siirtyi perustasolle maanantaina, ja ravintoloiden aukioloihin on odotettavissa pidennyksiä loppuviikosta.

Kivijärvellä sijaitseva Cafe Aurora avaa ovensa tiistaina. Tilausravintola Lestijärvellä on vähäisen kysynnän vuoksi kiinni.

Hakkarainen suri etenkin Kivijärvellä sijaitsevan kahvilan vakioasiakkaiden puolesta.

– Papat eivät ole päässeet aamukahville, joka on ollut heille henki ja elämä. Huomisaamuna he taas tulevat, tiedän sen.

Asiakkaat olivat innokkaasti paikalla myös maanantain lounaalla Kinnulassa.

− Nyt on hyvä fiilis, asiakkaita tuli lounaalle jopa odotettua enemmän. Syksyllä ihmiset olivat tosi varovaisia eivätkä liikkuneet, Hakkarainen kertoo.

Nuoria on aika ajoin syytetty siitä, että he liikkuvat kuntarajojen yli ja sitä kautta lisäävät koronatartunnan riskiä.

− Täällä pohjoisessa Keski-Suomessa on niin vähän nuoria eivätkä he lähde minnekään. Lestijärvellä Keski-Pohjanmaan puolella ovat baarit ovat olleet auki, mutta ei sinne ole täältä ajettu. Nuoret pitävät kotibileitä tai ovat mökillä.

Eniten Hakkaraista mietityttää, miten perheelliset käyttäytyvät koronaepidemian jälkeen.

− Se pelottaa, että he ovat tottuneet kotioleiluun eivätkä käytä ravintolapalveluja jatkossakaan.

Koronakriisi toi Hakkaraisen liiketoimintaan melkoisen loven. Ruokamyynti väheni edellisvuoteen verrattuna 50 prosenttia, anniskelumyynti jopa 75 prosenttia.

− Iltamyynti, muun muassa takeaway-pizzat on pikkuisen pelastanut tilannetta. Teen myös kakkuja tilauksesta ja kesäksi suunnittelen ulkoiluaktiviteetteja kuten villiyrittiretkiä, Hakkarainen kertoo.


Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuva: Jenni Numminen / Karkausmäen kammari