Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Bussiliikenteen ahdinko jatkuu, pahin tilanne tilausliikenteessä – Alan konkari pelkää, että kaatuneiden liikennöitsijöiden tilalle ei tule uusia

Linja-autoala kärsii pahasta korona-ahdingosta. Keuruulaisyrittäjä pelkää, että alalla käy kato, joka ei korjaudu.

Linja-autoliitto ry:n tuoreen kyselyn mukaan alaa piinaava koronapandemia ei näytä helpottavan. Yritysten tilanne on edelleen tukala.

Kyselyyn vastanneista 41 prosenttia ilmoitti yrityksen liikevaihdon vähentyneen yli 50 prosentilla. Puolella yrityksistä on edelleen henkilöstöä lomautettuna ja 40 prosenttia yrityksistä on joutunut irtisanomaan henkilöstöään. Valtaosalla yrityksistä linja-autoja on poistettuna liikennekäytöstä.

Samaan aikaan epävarmuus tulevaisuudesta on lisääntynyt. Vastanneista 32 prosenttia ilmoitti yrityksensä ehkä selviävän koronakriisistä ja noin joka kymmenes pelkää yrityksen kaatuvan.

Erityisen kovaa koronakriisi on iskenyt tilausliikenteeseen ja linja-automatkailuun. Ne ovat olleet vuoden ajan käytännössä pysähdyksissä. Iso osa yrityksistä on ilmoittanut, että uusia tilauksia ei ole lainkaan. Kyselyn perusteella 95 prosenttia tilausliikenneyrityksistä kertoi liikevaihtonsa vähentyneen yli 50 prosentilla.

"Junalla ei pääse joka paikkaan"

Töysän Linja Oy:n yrittäjä ja toimitusjohtaja Risto Töysä ei ylläty kyselyn tuloksista.

– Aika linjassa tämä on. Samoihin lukuihin mennään meilläkin.

Töysän Linja operoi myös matkatoimistoa, jonka toiminta on ollut lähes seisahduksissa. Bussiliikenteessä pientä lohtua on tullut koulukyydeistä ja koululaisten tilausajoista.

– Kunnat käyttävät lapsia uimahalleissa ja laskettelureissuja oli talvella jonkin verran. Sellaista pientä tilausajoa, mutta muuten ryhmät eivät ole liikkuneet, Töysä kertoo.

Yritys on sopeuttanut toimintaansa harventamalla bussivuoroja. Töysän mukaan rahaa on tullut sisään rahtikuljetuksista, mutta pelkästään niillä ei elä.

Töysän Linja ei ole joutunut turvautumaan irtisanomisiin. Lomautuksia on otettu käyttöön matkatoimistossa ja peruttujen vuorojen osalta.

– Jos liikennettä on vähänkään, niiden kohdalla ei tietenkään voi kuljettajia lomauttaa. Matkatoimistossa ei ole oikein mitä myydä, eikä ole asiakkaitakaan. Viime aikoina on kuitenkin ollut nähtävissä, että painetta matkailun aloittamiseen on. Olemme myyneet jonkin verran lentoja ja pakettimatkoja syksylle. Hyvä uutinen kesätuotannon puolesta oli se, että Viking Line kertoi tekevänsä kaikenlaisia erikoisristeilyjä kesällä, yrittäjä kertoo.

– Olemme valmiina hyvinkin nopeaan toiminnan ylösajoon sekä bussivuorojen että matkatoimiston osalta sitten, kun liikkumisrajoituksia poistetaan.

Töysän Linja on saanut kustannustukea sen molemmilla kierroksilla. Rahat ovat tulleet tarpeeseen.

– Eivät ne ole jääneet tilille makaamaan.

Yksi asia yrittäjää pelottaa erityisesti.

– Jos liikennöitsijöitä häviää markkinoilta, kuinka pysyvää vahinkoa se aiheuttaa joukkoliikenteeseen. Uusia yrittäjiä ei välttämättä tule tilalle.

– Junalla ei pääse joka paikkaan, Töysä miettii.

Kuva: Töysän Linja Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi