20.4.2021 klo 16:30
Uutinen

Yrittäjät maksavat helposti minimi-YEL-tasoa, mutta pohdinnassa unohtuu usein tärkeitä huomioita – ”Järjestelmä vaatii remonttia”

YEL-keskusteluissa jylläävät suositukset minimitasoon. Espoolainen Markus Hämynen harmittelee keskustelun yksipuolisuutta, mutta kehittäisi järjestelmää yrittäjäystävällisemmäksi.

Suomen Yrittäjien teettämän Yrittäjägallupin tuloksista käy ilmi, että YEL-järjestelmään ei luoteta. Espoolainen ekologisia tuotteita maahantuovan Punora Groupin Markus Hämynen ei ihmettele tulosta.

– Minimi-YELin suositus on kuin mantra, jota hoetaan. Yleinen fiilis on se, että koko YEL on täysin turha, eikä siinä ole mitään hyvää. Sosiaalisen median keskusteluissa näkyvin ja kuuluvin ohje on, että maksa minimiä, eikä muita näkökulmia oteta huomioon, Hämynen sanoo.

Eikä sillä, etteikö Hämynen itsekin laittaisi järjestelmää remonttiin. Se näyttäytyy hankalana ja kalliina.

Yksi ongelma on jo nimessä. YEL tulee sanoista yrittäjän eläkevakuutus, mutta eläkkeen lisäksi YEL on osa yrittäjän koko sosiaaliturvaa. Etuudet, kuten vanhempainpäiväraha, koulutus- ja kuntoutusraha sekä korvaukset sairastumisen tai työttömyyden varalta ovat sidottuja YEL-maksuihin.

– Itse olin iloinen YEL-maksaja, kun helmikuussa liukastuin niin, että loukkasin nilkan, polven ja selän. Olin työkyvyttömänä jonkun aikaa. Olen ajatellut, että mitä toimistotyöläiselle voi kotioloissa tapahtua, mutta sitten liukastuin kotiovella, Hämynen sanoo.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi loppuunpalamisen tai muun vakavan sairauden takia voi joutua olemaan pois töistä pitkiäkin aikoja.

– Moni nuori yrittäjä ei ehkä ajattele eläkesäästöjä tässä vaiheessa, mutta tapaturmat koskettavat nuoriakin. Moni miettii enemmän turvaa työkyvyttömyyden varalta, ja sitä jääkö tyhjän päälle, jos jotain tapahtuu, hän sanoo.

Ehdotus: Eläkkeet ja sosiaaliturva erikseen

Monesti yrittäjille kaupitellaan vapaaehtoisia vakuutuksia, joilla voi vaikuttaa ja valita omaan tilanteeseen sopivaksi.

– Keskustelusta usein unohtuu se, että kaikki eivät voi niitä vakuutuksia saada. Sairauskuluvakuutukset ovat myös melko kalliita, ja vakuutusmyyjät myyjät eivät aina muista painottaa esimerkiksi sairauskuluvakuutusten pitkiä omavastuuaikoja, Hämynen sanoo.

Hämynen muokkaisi järjestelmää niin, että eläkeosuus ja muu sosiaaliturva eriytettäisiin toisistaan. Sopivampi nimi voisi olla vaikka Yrittäjäturva. Hän tekisi järjestelmästä modulaarisemman. Silloin yrittäjä voisi muokata turvaa omaan tilanteeseen sopivammaksi ja rakentaa oman paletin.

– Nuori voisi ottaa suurempaa riskiä yrittäjyyden alkutaipaleella, jolloin eläkettä kertyy muutenkin pieni osa. Myöhemmin tilannetta voisi muuttaa, elämäntilanteen mukaan, Hämynen sanoo.

Yrittäjät ajaa YEL-järjestelmän muokkaamista niin, että luottamus järjestelmään lisääntyisi.

– Yksinkertaisuus ja selkeys varmasti maksavat itsensä takaisin, sillä ne lisäävät yrittäjien luottamusta järjestelmään ja rohkaisevat yrittäjiä huolehtimaan sosiaaliturvansa tasosta nykyistä paremmin, Työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén toteaa.

Lue myös YEL-järjestelmä vaatii uudistusta, jotta yrittäjien luottamus siihen kasvaa – Yli 40 prosenttia epäilee järjestelmää

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi