21.4.2021 klo 17:05
Uutinen

Lääkäripalveluyritykset: Sote-työtä asiakkaiden lähellä tekevät rokotettava aiemmin kuin etätyössä olevat asiantuntijat

Lääkäripalveluyritykset ry (LPY) pitää tärkeänä, että sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastyötä tekevän henkilöstön rokotukset toteutetaan etupainotteisesti sen jälkeen, kun ensimmäisen vaiheen rokotukset ikääntyneille ja riskiryhmille on saatu tehtyä.

Lääkäripalveluyritysten mukaan terveiden työikäisten rokotusjärjestystä pitäisi miettiä uudelleen, eikä edetä pelkästään ikäjärjestyksessä sen jälkeen, kun ikääntyneet ja riskiryhmät on rokotettu.

LPY:n näkemyksen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokotustilanne on huolestuttava: suuri osa alan henkilöstöstä on edelleen rokottamatta.

LPY:n mielestä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön suojaamisessa koronavirukselta on kysymys sekä potilas- että työturvallisuudesta. Sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaiden on voitava luottaa siihen, että asioiminen on turvallista myös pandemian aikana.

On myös syytä muistaa, että sote-alojen asiakaspalvelutyötä tekevä henkilökunta ei voi työtehtävissään välttää lähikontakteja, Lääkäripalveluyritykset ry muistuttaa.

Lääkäripalveluyritysten toiminnanjohtaja Ismo Partanen painottaa, että missään ei saa syntyä myöskään tilannetta, jossa yksityisen sektorin toimijoita syrjitään rokotuksissa.

− Yksityisen sektorin palveluntuottajilla on ollut useilla alueilla suuria vaikeuksia saada rokotuksia niille työntekijöille, jotka olisivat voimassa olevan asetuksen mukaisesti oikeutettuja saamaan rokotuksen, Partanen kertoo.

Rokotusjärjestys pitäisi miettiä uudelleen

Valtioneuvoston asetuksen mukaan työikäisten rokottaminen toteutetaan ikäluokkajärjestyksessä. Olisiko ollut perusteltua käyttää jotakin muuta perustetta, esimerkiksi riskiä altistua koronavirukselle? Kannattaisiko rokotus antaa ennemmin sosiaali- ja terveysaloilla asiakaspalvelutehtävissä oleville kuin etätöitä tekeville asiantuntijoille, LPY kysyy keskiviikkona julkaistussa uutiskirjeessään.

Mitkä ovat lääketieteelliset ja/tai perustuslailliset perusteet ikäluokkaan pohjautuvalle rokotusjärjestykselle? Näitäkin kysymyksiä olisi voinut pohtia etukäteen jo viime vuonna ennen kuin rokotteita edes oli saatavilla, LPY toteaa.

Ensimmäisessä vaiheessa koronarokotuksen saivat lääketieteellisin perustein valitut riskiryhmät. Huhtikuun loppuun mennessä heitä on rokotettu noin 1,5 miljoonaa. Riskiryhmiin kuulumattomien työikäisten eli 16−65-vuotiaiden koronarokotukset päästäneen aloittamaan toukokuussa.

Myös yksityinen puoli mukaan rokotusten nopeuttamiseksi

LPY uudistaa ehdotuksensa siitä, että sosiaali- ja terveysministeriö järjestäisi julkisen ja yksityisen sektorin toimijoiden yhteisen suunnittelutilaisuuden, jotta voidaan varmistaa koronarokotusten oikeudenmukainen, sujuva ja tehokas toteuttaminen.

Lääkäripalveluyritykset katsovat, että tavoitteeksi tulee asettaa rokotuskattavuuden saavuttaminen mahdollisimman nopeasti. Tämän tavoitteen toteuttamiseksi täytyy hyödyntää kaikkia käytettävissä olevia resursseja, myös yksityisellä sektorilla tarjolla olevia.

toimitus(at)yrittajat.fi