Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Pyöräkauppias käännyttää jopa 50 asiakasta päivässä ovelta, kun myytävää ei ole: "Jos tulee yksi myyntiin, se menee heti"

Käytettyjen pyörien myyntiin erikoistunut Sami Rostedt on yrittänyt hamstrata varaosia, jotta asiakkaille voisi tarjota edes huoltoja.

Polkupyöräbuumi näkyy nyt alan liikkeissä ympäri Suomen. Normaalikevään kiireet ovat olleet monessa yrityksessä pientä verrattuna koronaeristyksen aiheuttamaan polkupyöräinnostukseen.

– Buumi näkyy niin, että meillä ei ole myytävää. Tällä hetkellä liikkeessä on myynnissä kolme pyörää. Yksi käytetty taittopyörä ja pari lastenpyörää. Joudun käännyttämään 30-50 asiakasta päivässä ovelta takaisin, kun ei ole mitä myydä, Suomen Polkupyöräkierrätyksen yrittäjä Sami Rostedt kertoo.

– Jos tulee pyörä myyntiin, se lähtee heti.

Vuonna 2017 perustettu Suomen Polkupyöräkierrätys on keskittynyt käytettyjen pyörien kunnostamiseen ja myyntiin. Yritys saa pääkaupunkiseudun taloyhtiöiltä niin sanottuja laputettuja pyöriä, jotka ihmiset ovat jättäneet oman onnensa nojaan kerrostalojen varastoihin. Osa pyöristä tulee varsin huonokuntoisina ja jopa osissa.

– Kasaamme ja kunnostamme pyörät ja laitamme myyntiin. Vuodessa meille tulee 3500 pyörää. Niiden joukossa on kaikkea laidasta laitaan. Lasten ja aikuisten pyöriä, joskus sähköpyöriäkin, Rostedt sanoo.

Läheskään kaikkia ei voida enää kunnostaa. Rostedtin mukaan vuotuisesta 3500 pyörästä myyntiin saadaan 1200-1700 yksilöä. Loput lähtevät kierrätykseen.

"Ei näin ahnetta ole ollut"

Huollettu pyörä on yleensä jonkin verran uutta edullisempi. Käytettyihin pyöriin tehdään tavallisesti iso huolto. Tarvittaessa ketjut ja rattaat vaihdetaan.

– Jos ostaa yksityiseltä myyjältä 200 eurolla käytetyn pyörän, se voi vaatia 200 euron huollon. Meiltä ostettu käytetty on varmasti kunnossa.

Rostedt pitää tämän kevään polkupyörien kysyntää harvinaisena.

– Ei näin ahnetta ole ollut. Yleensäkin pyörät liikkuvat keväisin hyvin eikä meillä jää niitä käsiin, mutta tämä on erilaista. Nyt pyörät ovat loppu joka paikasta. Kaikenlaiset pyörät menevät kaupaksi.

Tällä hetkellä Rostedtin liikkeessä on huollettavana parisataa pyörää. Huoltotöissä on neljä työntekijää. Kun pyörä tulee myyntiin, se laitetaan myyntiin verkkoon. Aina sitä ei ehditä edes tehdä, kun pyörä on jo myyty. Jotta huollot pysyisivät käynnissä, Rostedt on yrittänyt hamstrata markkinoilta varaosia. Nähtäväksi jää, riittääkö niitä koko kesäksi.

– Luulen että tämä kysyntäpiikki kestää elokuun loppuun. Sitten alkavat muut harrastukset kiinnostaa.

Kuva: Sami Rostedtin albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi