Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Kustannustuen kolmas kierros alkoi hakuryntäyksellä – myös hyväksymisprosentti nousi selvästi

Kustannustuen kolmannen kierroksen ensimmäisenä hakupäivänä kirjattiin selvästi enemmän hakemuksia kuin edellisellä kierroksella.

Kustannustuen kolmannen kierroksen sähköinen asiointi aukesi 27. huhtikuuta. Valtiokonttorin mukaan yritysten kiinnostus tukeen näkyy selvästi hakemusmäärissä. Haku on käynnistynyt poikkeuksellisen vilkkaasti.

Hakemuksia vastaanotettiin ensimmäisenä päivänä yhteensä noin 3 800. Se on noin 45 prosenttia enemmän kuin kustannustuen toisella kierroksella, jolloin hakemuksia saapui ensimmäisen päivän aikana noin 2 000.

– Tähän mennessä tukea siis on maksettu jo yli kahdeksan miljoonaa euroa. Ilahduttavaa on, että hyväksymisprosentti on nyt paljon suurempi kuin aiemmilla kierroksilla, tämän päivän tilastojen perusteella 64 prosenttia. Aiemmalla kierroksella kokonaishyväksymisprosentti oli 39 prosenttia, Valtiokonttorin viestinnästä kerrotaan.

Hakemuksista ratkaistiin ensimmäisen päivän aikana 589. Myönteisen tukipäätöksen sai 66 prosenttia tuen hakijoista. Ensimmäisen päivän aikana kustannustukea myönnettiin lähes 390 yritykselle yhteensä noin neljä miljoonaa euroa. Se on noin miljoona euroa enemmän kuin viime kierroksen ensimmäisenä päivänä.

– Haku on lähtenyt mallikkaasti käyntiin ja myös asiakkailta saatu palaute on ollut kiittävää, sillä kehuja on tullut esimerkiksi hakemuksen selkeydestä, Valtiokonttorista kerrotaan.

Eniten tukea pienyrityksille ja ravitsemusalalle

Tuen kolmannella kierroksella tukiehtoja on muutettu muun muassa tuen minimimäärän osalta. Toisin kuin aiemmilla kustannustuen hakukerroilla, yritys voi nyt saada 2 000 euroa tukea, jos muut tukiehdot täyttyvät, vaikka tukisumma jäisikin laskennallisesti alle 2 000 euron.  Aiemmilla kierroksilla pääsyy tukihakemuksen hylkäykselle on ollut tuen jääminen alle 2 000 euron alarajan.  

Muutoksella tukea on pyritty kohdistamaan paremmin erityisesti yksinyrittäjile ja pienyrittäjille. Tilastojen mukaan tässä on onnistuttu, sillä tuen hakijoista noin 3 200 oli ensimmäisenä päivänä alle kymmenen työntekijän yrityksiä. Tämän kokoisille yrityksille myös maksettiin eniten tukea, yhteensä noin 3 miljoonaa euroa. 

Eniten tukea haettiin ravitsemistoiminnan ja majoituksen toimialoilta. Tämä näkyy myös päätöksissä, sillä tukea on tähän mennessä maksettu eniten ravitsemistoiminnalle.  Alueellisesti tukea maksettiin ensimmäisenä päivänä eniten Uudellemaalle.

Kustannustuen haku on auki täällä 23. kesäkuuta klo 16.15 asti.

Kuva: Getty Images

toimitus (at) yrittajat.fi