Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Hyvinvointi

Porojoogasta tuli erikoisen vuoden hitti – Keho voi hyvin ja stressipisteet nollautuvat eläinten keskellä

– Ja nyt alaspäin katsova porokoira. Piritta Liikka ohjaa pientä ryhmää Kujalan porotilalla Kuusamossa, keskellä satoja vaatimia ja hirvaksia. Erikoisesta porojoogasta on tullut koronavuoden ohjelmahitti.

Joogaajat asettuvat asanaan, ja ympärillä porot ihmettelevät.

– Kyllä täällä loivaliikkeisten porojen keskellä verenpaine laskee ja stressipisteet menevät nollaan. Tämä on kehon hyvinvointia, rauhoittumista ja varsin meditatiivinen kokemus, Piritta Liikka korostaa. Joogaan osallistuvat ovat varmasti samaa mieltä.

– Tämä on jotain erilaista joka kerta, sanoo kolmatta kertaa porajoogaan osallistuva. Hän on tullut Helsingistä Kuusamoon etätöihin ja pyrkii osallistumaan Liikan vetämille tunneille aina kuin mahdollista.

Liikka kertoo, että porojoogassa on ollut talven aikana yli 400 osallistujaa. Se on paljon aikana, jona turismi ulkomailta pysähtyi. Myös eräretkiin keskittyvän Mun polku -yrityksen asiakkaista oli aikaisemmin 90 prosenttia ulkomaalaisia.

Ehdotus porojoogasta tuli Kujalan tilan poroisännältä Juha Kujalalta, joka pohti vaimonsa Jenni Kujalan kanssa uusia ideoita korona-aikaan.

– Kun matkailu pysähtyi vuosi sitten maaliskuussa, ihmettelimme pari päivää. Mutta koska olemme tekijöitä, emme osanneet nostaa jalkoja pöydälle, Juha Kujala kertoo.

– Vaimo tämän keksi, tässä yhdistyy luonnon ja ihmisen hyvinvointi. Tiesin, että Pirittalla on idearikkautta ja heittäytymiskykyä, joten ehdotin asiaa hänelle. En ehtinyt saada lausetta loppuun, kun hän jo vastasi, että joo, Kujala muistelee.

Huhtikuussa he pitivät porojoogaa testiporukoille, ja koska se sai hyvää palautetta, laitettiin se syksyllä ohjelmistoon.

– Tulijoita olisi ollut enemmänkin, mutta ryhmä on kiva pitää pienenä, koska kyse on rauhallisesta lajista. Tästä on kirjoitettu Espanjassa asti ja kotimaan medioissa se on saanut varsin paljon huomiota, Piritta Liikka kertoo.

Joogaa 30 asteen pakkasella

Tilalla on vieraillut ulkomaisia kävijöitä etenkin Espanjasta, joten kun korona hellittää, on odotettavissa, että he kiinnostuvat myös porojoogasta.

– Ulkomaalaisia kiinnostaa kaikki erikoinen ja eksoottinen. Talvella joogasimme jopa 30 asteen pakkasella, Liikka kertoo.

Porojooga taukoaa toukokuun alussa, sillä vasat syntyvät silloin ja porot siirtyvät muutenkin ”kesälomille”. Joogaaminen jatkuu taas kesäkuussa, kun joogasalista ovat lumet sulaneet ja ruoho kasvanut.

Suomalaisten kiinnostus kotimaan matkailuun on Liikan mukaan lisääntynyt huomattavasti korona-aikana.

– Joukossa on paljon heitä, joille luonnossa liikkuminen ei ole niin tuttua. He ostavat mielellään ohjelmapalveluja. Opastetulla retkellä saa paljon enemmän irti, Liikka kertoo.

Myös Kujalan porotilalla on riittänyt kotimaisia asiakkaita.

– He ovat kiinnostuneita poroajeluista ja tilavierailuista, joissa pääsee satojen porojen keskelle. Hinnatkin olemme pitäneet samoina, Juha Kujala kertoo.

Jo vuodesta 1860 toimineen tilan liiketoimintaa on kehitetty mahdollisimman monipuoliseksi.

– Perustana kaikelle on ammattimainen poronhoito. Myymme lihaa, sarvia ja taljoja kuluttajapakkauksina suoramyyntinä. Vaimo tekee taidetta ja käsitöitä, mikä on yksi osa toimintaamme. Näiden lisäksi matkailu on ollut mukana muutaman vuoden ajan, tämän kodan rakensimme vuonna 2017.

Lue myös: Mökkien kulta-aika ja hiljainen pääsiäinen – matkailijat löysivät koronavuonna pohjoisen, yrittäjät ideoivat uusia elämyksiä


Teksti ja kuvat Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi