Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Yrityspassi vilkastutti Savitaipaleen yrittäjien kauppaa – Herättänyt kiinnostusta kunnissa eri puolilla Suomea

Savitaipaleen kunnan asukkailla on käytössään Yrityspassi, jolla he tukevat paikallisia yrittäjiä koronan aikana. Paikallisen yrittäjäkonkarin idea on paitsi lisännyt yrittäjien kauppaa, herättänyt myös kiinnostusta kunnissa ympäri Suomen.

– Koronaepidemian puhjettua aloimme kunnanvaltuustossa pohtia, miten voisimme konkreettisesti auttaa paikallisia yrityksiämme, Savitaipaleen Yrittäjien puheenjohtajanakin toiminut Pekka Ässämäki kertoo.

Syntyi Yrityspassi. Sen idea on yksinkertainen: asukkaat keräävät leimoja jokaisen yli 25 euron ostoksensa yhteydessä paikallisilta yrityksiltä tai yhdistyksiltä. Kun leimoja on viisi, passin voi palauttaa palautuspisteeseen. Jokainen palautettu passi osallistuu palkintojen arvontaan.

– Yrityspassi on malliesimerkki toimivasta kiertotaloudesta: savitaipalelaiset käyttävät kuntamme yritysten palveluja, ja myös arvonnan palkintolahjakortit täytyy käyttää hankkeessa mukana olevien yritysten palveluihin, Ässämäki kertoo.

Pekka Ässämäki on Yrityspassin ideoija ja hankkeen vetäjä. Hän muutti Savitaipaleelle vaimonsa kanssa vuonna 2006. Ässämäellä on pitkä historia myynti- ja markkinointiyrittäjänä.

Ässämäki toimi Savitaipaleen Yrittäjät ry:n puheenjohtajana vuosina 2014–2020. Hän jäi eläkkeelle vuodenvaihteessa, mutta on jatkanut Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan valiokunnan jäsenenä, Savitaipaleen kunnanvaltuutettuna sekä kunnan luottamustehtävissä.

Savitaipaleen kunta tukee Yrityspassia 20 000 eurolla

Yrityspassin idea ei syntynyt yhdessä yössä – eikä mutkattomasti. Alkuperäisen idean mukaan jokainen vakituinen Savitaipaleen asukas olisi saanut kunnalta 25 euron alennusetelin, jota olisi voinut hyödyntää paikallisissa yrityksissä.

Verottaja näytti Pekka Ässämäen mukaan idealle vihreää valoa syyskuussa 2020. Kunnan päättäjät kuitenkin pohtivat, toisiko tämä noin 100 000 euron arvoinen panostus yrittäjille merkittävästi etua.

Ässämäki jatkoi idean kehittämistä ja jalostamista. Hän oli ollut Espanjan Málagassa viitisen vuotta aiemmin lomalla ja muisti yli sadan paikallisen ravintolayrittäjän tempauksen: Turistit keräsivät leimoja eri ravintoloista ja osallistuivat sen jälkeen arvontaan.

– Sain idean ostosleimojen keräämisestä ja kahdesta arvonnasta. Laitoimme kunnalle uuden anomuksen.

Joulukuussa 2020 Savitaipaleen kunnanvaltuusto päätti tukea uutta ideaa 20 000 eurolla. Summalla on tarkoitus kattaa markkinointi- ja mainoskulujen lisäksi touko- ja syyskuussa arvottavat palkinnot. Lahjakorttien lisäksi pääpalkintona on Savitaipaleen Osuuspankin tarjoama mökkiloma Kuusamossa.

Kauppa vilkastunut ja kunnat ottaneet yhteyttä

Savitaipalelaiset ovat ottaneet Yrityspassin myönteisesti vastaan. Leimat täytyy myös kerätä eri yrityksiltä, joten asukkaiden täytyy käyttää useiden paikallisten yrittäjien palveluita.

– Olen saanut yrittäjiltä palautetta, että kauppa on vilkastunut. Moni paikallinen yrittäjämme on myös liittynyt Suomen Yrittäjien jäseneksi.

Ässämäellä on aihetta iloon. Yrityspasseja painettiin Savitaipaleella aluksi 6 000 kappaleen erä. 

– Olemme ottaneet toisen erän ennen kuin ensimmäinen arvonta on edes suoritettu. Pian passeja on liikenteessä yhteensä 12 000 kappaletta.

Savitaipaleen pilottimainen hanke on herättänyt kiinnostusta myös muissa Suomen kunnissa. Yhteydenottoja on sadellut.

– Usea kuntapäättäjä on ollut yhteydessä ja kertonut harkitsevansa Yrityspassin käyttöönottoa omassa kunnassaan. Olen luvannut olla parhaani mukaan apuna konsultoinnissa ja hankkeiden käynnistämisessä. Meillä on käsissämme valmis toimintamalli, jonka jalkauttaminen on helppoa.

Etelä-Karjalan Yrittäjät valitsi Savitaipaleen yrittäjäystävällisimmäksi kunnaksi. Suomen Yrittäjät puolestaan valitsi Savitaipaleen Yrittäjät Suomen parhaaksi paikallisyhdistykseksi omassa sarjassaan.

Lue lisää Yrityspassista täältä.

toimitus(at)yrittajat.fi