Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Yle: Useat kuntosalien yrittäjät valittavat Avin sulkupäätöksestä oikeuteen

Ainakin kuusi kuntosaliyritystä on tehnyt valituksen Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen Etelä-Suomen aluehallintoviraston (Avi) yksityisiä liikuntatiloja koskeneesta sulkupäätöksestä, kertoo Yle.

Etelä-Suomen Avin alueella salit suljettiin kokonaan 1.–28.4. tartuntatautilain uusien pykälien nojalla. Helsingin ja Uudenmaan lisäksi salit pantiin kiinni myös Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla.

Valituksen tehneiden salien yhteinen asianajaja Mika Uunimäki kertoo Ylelle, että jokainen sali on tehnyt oman valituksen. Valitukset koskevat yksityisten tilojen täyssulkua, joka kuntosaliyrittäjien mielestä oli ylimitoitettu.

– Alun perin idea oli hakea sulun keskeyttämistä. Nyt kun sulku on kuitenkin päättynyt, tavoitteena on selvittää, oliko siihen lailliset perusteet, vai olisivatko aiemmat rajoitukset olleet riittäviä, Uunimäki sanoo.

Jos hallinto-oikeus toteaa sulkupäätöksen lainvastaiseksi, kaikki sulun kohteeksi joutuneet yritykset voivat harkita korvauksen hakemista valtiolta asianajaja Mika Uunimäen mukaan.

– Siihen vaikuttaa myös se, jos valtio maksaa yleisesti korvauksia sulkupäätöksestä. Ne pitää huomioida, eli se on pitkä prosessi, ja sen aika ei ole nyt. Nyt odotellaan päätöstä ja katsotaan, mikä lopputulema on, Uunimäki sanoo Ylen haastattelussa.

Yrittäjä: Täyssulku oli katastrofi

Yksi hallinto-oikeuteen valituksen tehneistä kuntosaliyrittäjistä on Helsingin Kaisaniemessä toimivan Fitness Villagen toimitusjohtaja Riku Kekkonen.

Ylen haastattelema Kekkonen kokee, että kuntosalit olisivat voineet rajoittaa toimintaa entisestään ilman täyssulkua, mutta yrittäjiä ei kuunneltu.

– Olisimme esimerkiksi voineet porrastaa asiakasmääriä vielä lisää. Täyssulku oli katastrofi, Kekkonen toteaa Ylelle.

Hänen mukaansa sululla on kauaskantoiset seuraukset, sillä menetettyjä asiakkaita on vaikea saada takaisin. Monet aktiiviliikkujat palaavat kyllä salille, mutta elämäntapamuutosta aloitelleet harrastajat saattavat jättää hyvin alkaneen harrastuksen sikseen.

Kekkosen mukaan hän ei ole kapinoinut avin määräyksiä vastaan, mutta niiden lainvoimaisuutta täytyy voida kyseenalaistaa.

– Kun katsoi ympärilleen, oli jotenkin epäoikeudenmukaista, että viereisessä kauppakeskuksessa sai pyöriä ihmisiä ja raja oli auki, Kekkonen toteaa Ylelle.

Tartuntojen ja altistumisten määrästä kuntosaleilla ei tarkkaa tietoa

Etelä-Suomen Avin ylitarkastaja Oona Mölsän mukaan Avi on huomioinut asiantuntijatahojen eli sairaanhoitopiirien sekä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen arviot, sekä sosiaali- ja terveysministeriön valtakunnallisen ohjauksen.

– Päätökset tilojen sulkemisesta on tehty, kun asiantuntija-arvioiden mukaan laissa säädetyt edellytykset ovat täyttyneet ja päätösten on arvioitu olevan välttämättömiä, Mölsä kertoo Ylen haastattelussa.

Valituksen tehneet kuntosaliyrittäjät ovat sitä mieltä, että sulkutoimia ei ole osoitettu välttämättömiksi. Esimerkiksi kuntosaleilla tapahtuneista tartunnoista ei ole heidän mukaansa avoimesti saatavilla tarpeeksi tilastoitua tietoa.

– Meiltä ei ole todistetusti yhtään tartuntaa täältä lähtenyt. Meillä on oma seuranta siitä, ja kyllä viranomainen varmaan olisi ottanut yhteyttä, jos tartuntoja olisi täällä pyörinyt, Kekkonen sanoo.

Avin Mölsän mukaan laissa luetellut tilat kuten kuntosalit on jo lakia valmisteltaessa arvioitu korkean tartuntariskin tiloiksi. Tartuntalähteiden tilastoinnista vastaavat sairaanhoitopiirit ja kunnat.

Useat kuntosaliyritykset ja -ketjut ovat kyseenalaistaneet sen, että salit on määritelty korkean tartuntariskin luokkaan.

Kuntosaliyrittäjiä edustava Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys SKY ry totesi eduskunnalle antamassaan tartuntatautilakia koskevassa lausunnossaan, että kuntosalien korkean tartuntariskin luokittelun perusteet ovat puutteelliset, ja vaati niiden oikaisemista.

Yle kertoo jutussaan, että se ei ole saanut tarkkoja lukuja kuntosaleilla tapahtuneista altistumisista ja sairastumisista pääkaupunkiseudun kunnista ja Husista.

Salit kiinni todella lyhyellä varoitusajalla

Yksityiset kuntosalit suljettiin torstaina 31. maaliskuuta lyhyellä varoitusajalla.

– Keskiviikkona Avi ilmoitti valmistelevansa täyssulkua, ja torstaina täyssulku tuli voimaan. Emme saaneet asiasta kirjettä tai sähköpostia, Fitness Villagen Riku Kekkonen kertoo Ylen jutussa.

Valituksen tehneet kuntosaliyrittäjät haluavat selvittää Avin pika-aikataulujen laillisuuden.

Ylen uutinen aiheesta löytyy täältä.

toimitus(at)yrittajat.fi