Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Puheenaihe

Rautakauppa vetää, kun terassipuu revitään käsistä: Kolmen naisen yritys myisi enemmänkin, jos tavaraa olisi

Sahatavaran maailmanlaajuinen hinnannousu näkyy muun muassa terassipuun hinnassa, joka on pompannut parikymmentä prosenttia. Samaan aikaan toimitusvaikeudet lisääntyvät, kun kysyntä on pysynyt kovana.

Sahatavaran merkittävä hinnannousu ja kysyntätilanteen ylikuumeneminen näkyvät rautakauppojen myynnissä. Samaan aikaan kun myynti käy kuumana, moni asiakas joutuu odottamaan terassilautoja pitkälle kesään. Tämä viivästyttää monen kuluttajan remontteja.

Puun hinnannousu on seurausta maailmanlaajuisesta ilmiöstä. Yhtenä syynä ovat Yhdysvalloissa kuluttajille jaetut koronatuet, jotka ovat suuntautuneet kulutukseen. Tuottajamaiden huvenneet sahatavaravarastot ovat pahentaneet ongelmia ja vaikuttaneet saatavuuteen.

Suomessa puuta menee rakentamiseen ja remontointiin. Koronavuosi on lisännyt merkittävästi ihmisten halukkuutta ryhtyä remontoimaan kotejaan ja mökkejään.

Rautajokela Oy:n yrittäjän Satu Valosen mukaan nyt myyvät ennen kaikkea terassilaudat ja kestopuu. Niiden hinta on noussut parikymmentä prosenttia.

– Leveä terassilauta maksaa normaalisti kaksi euroa metriltä. Nyt hinta on 2,5 euroa. Hinnannousua on luvassa lisää, esimerkiksi kesäkuun toimituksille ei tukkuriltakaan ole saatavissa tällä hetkellä hintoja, hän sanoo.

Kolmen sisaruksen vetämä Rautajokela lukeutuu alati harvenevaan yksityisten rautakauppojen joukkoon. Esko Valosen vuonna 1986 yhdessä Keijo Niirasen kanssa perustamaa rautakauppaa pyörittävät nyt Eskon tyttäret KatiSatu ja Suvi Valonen yhdessä puolisoidensa kanssa.

Myynti kasvanut parikymmentä prosenttia

Puutavaralla on paikoin erittäin pahoja toimitusvaikeuksia. Esimerkiksi tiettyjä pituuksia ei välttämättä ole saatavilla lainkaan. Hinta- ja saatavuusongelmat eivät ole ainakaan vielä hillinneet remontointi-intoa.

– Edelleen halutaan ostaa ja tehdä remonttia. Hinnat ovat nousseet joka puolella. Riskinä on tietysti se, että jos hinnat yhä nousevat, innostus voi laantua.

Valosen sisarusten rautakaupalle viime vuosi oli kysynnällisesti hyvä, mutta tästä vuodesta on tulossa vielä selvästi parempi.

– Viime vuoteen verrattuna myyntimme on lisääntynyt parikymmentä prosenttia. Se on tietenkin hyvä asia, mutta me emme saa asiakkaalta enemmän katetta, vaikka puun hinta nousee. Tästä vuodesta voi silti tulla erityisen hyvä.

Rautajokela myy asiakkailleen myös erilaisia piharakennuksia, aittoja, saunoja ja ulkokäymälöitä. Kysyntä on silläkin puolella niin kovaa, että tukkuri ei pysty toimittamaan tavaraa riittävästi. Toimitukset ovat vaarassa venyä loppukesään.

– Buumi on melkoinen. Tänä vuonna se koskee puuta, kun viime vuonna mullat myytiin loppuun, Valonen muistelee.

Kuva: Satu Valosen albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi