5.5.2021 klo 16:32
Uutinen

Pori Jazz järjestää konserttiviikonlopun, Allas Sea Pool julkaisi keikkakalenterinsa – Tapahtumatakuu vastatuulessa

Ruisrock peruttu, Provinssi peruttu, Flow Festival peruttu. Kevään edetessä isot kesätapahtumat yksi toisensa jälkeen on kertonut, ettei festivaaleja järjestetä tänäkään kesänä. Viimeisimpänä uutisen kertoi Pori Jazz.

Festivaalia järjestävä Pori Jazz 66 ry. kertoi rakentavansa pienemmän konserttitapahtuman Kirjurinluodolle 15.-17. heinäkuuta.

– Ilmassa on monia kysymyksiä. Olemme hyppäämässä vähän riskillä tyhjän päälle, kun emme tiedä rajoituksista ja tautitilanteesta heinäkuussa. Viime kesänä oli hyvä tilanne ja kun nyt rokotukset etenevät, toivomme, että voimme konserttitapahtuman järjestää, Festivaalin taiteellinen johtaja Mikkomatti Aro sanoo.

Pori Jazzin järjestäjät miettivät suurtapahtumaa pitkään monesta eri näkökulmasta. Lopulta riskit olivat liian suuret. Mitä jos sitoudutaan kuluihin, mutta rajoitukset eivät lievenny? Mitä jos ihmiset eivät uskalla ostaa lippuja? Järjestäjillä on monia kysymyksiä.

Jos ulkona järjestettävien tapahtumien henkilörajoitukset pysyvät 50 henkilössä, konserttitapahtumakaan ei toteudu.

– Meille tulee tästä tapahtumasta isohkot kulut, sillä Kirjurinluodolle joutuu rakentamaan kaikki puitteet, joten yleisöä tarvitaan enemmän kuin 50, Aro sanoo.

Se, minkäkokoinen tapahtuma konserttiviikonloppu tulee olemaan, on järjestäjille itselleenkin vielä arvoitus, vaikka laskelmia on toki tehty. Suunnitelmissa on tapoja, joilla tapahtumaa voidaan modifioida, kun järjestämisen reunaehdot, kuten rajoitusten lieventyminen, selkiytyvät. Pori Jazz laskee perjantaina liikkeelle rajallisen määrän lippuja ja toivoo, että myöhemmin voi myydä niitä lisää.

– Ymmärrän, että tämä on monelle toimijalle liian epävarma tilanne. Meillä on taustalla ry ja vähän ideologistakin kulmaa, eli haluamme ottaa tämän riskin ja työllistää freelancer-jazz-muusikoita. Halusimme miettiä tähän epävarmaan tilanteeseen jonkun toimintamallin, Aro kertoo.

Tapahtumatakuukin on monelle toimijalle kysymysmerkki, mitä se lopulta mahdollistaa. Tekemisen palo on kuitenkin valtava.

– Haluamme elävöittää tapahtumakenttää ja Poria edes vähän, mutta kaikilla ei ole mahdollisuutta ottaa samanlaista riskiä. Toivomme näkymiä myös pienille keikkapaikoille, mutta en tiedä yrittäjien riskinottohaluja livemusiikin suhteen, varsinkin, jos yleisömäärän kapasiteetti tippuu puoleen heti, jos nurkassa soittaa jazz-trio, Aro miettii.

Tapahtumatakuuesitys suppea ja puutteellinen

Lainsäädännön arviointineuvosto on kehottanut hallitusta korjaamaan lakiesityksensä tapahtumatakuusta ennen sen antamista eduskunnalle. Valtioneuvosto tiedotti asiasta 3. toukokuutta.

Tukipaketti taiteen, kulttuurin liikunnan ja tapahtuma-alan toimijoille jakautuu suunnitelman mukaan seuraavasti: kulttuuriin ja taiteeseen 127,36 milj. euroa, liikuntaan 18,5 milj. euroa ja tapahtuma-alalle tapahtumatakuun muodossa 85 milj. euroa.

Valtioneuvoston mukaan tapahtumatakuu olisi ennakollinen maksusitoumus, joka annettaisiin tapahtumajärjestäjälle tämän ilmoittamista kustannuksista. Jos tapahtuma peruttaisiin tai sen laajuutta rajoitettaisiin lain tai viranomaisen määräyksestä, korvausta maksettaisiin toteutuneista kustannuksista 85 prosenttisesti. Takuu koskisi 1.6.–31.12.2021 peruttuja tilaisuuksia.

Arviointineuvosto katsoo, että lakiehdotusluonnoksen vaikutusarvio on suppea ja puutteellinen. Lakiehdotuksen keskeneräisyydestä johtuen kuvaukset ehdotetuista toimenpiteistä ja keskeisistä tavoitteista jäävät epätäsmällisiksi, mikä heikentää vaikutusarvioinnin edellytyksiä.

Esitysluonnoksessa tulisi arviointineuvoston mukaan kuvata tarkemmin tuen kohteena oleva yritysjoukko. Samalla tulisi kuvata myös niitä yrityksiä, joihin Covid-19 rajoitukset vaikuttavat mutta jotka jäisivät asetettujen tukikelpoisuuskriteerien vuoksi tapahtumatakuun ulkopuolelle. Esitysluonnoksen taloudellisia vaikutuksia yrityksille tulisi arvioida tarkemmin kilpailunäkökulmasta.

Arviointineuvosto kiinnittää huomiota siihen, että esitysluonnoksen rajaukset näyttävät sulkevan tuen piiristä pois uudet tai vasta viime vuosina kasvaneet yritykset. Esitysluonnoksessa olisi ollut paikallaan esittää kuvaus siitä, kuinka paljon tapahtuma-alalla on aikaisempina vuosina tapahtunut yritysten vaihtuvuutta.

Esitysluonnoksessa tulisi käsitellä myös ehdotettavan tapahtumatakuun vaikutuksia alan työllisyyteen.

Myös yleishyödyllisille järjestäjille suunnatun ehdotetun 12 miljoonan euron harkinnanvaraisen tuen osalta tulisi esittää vähintään lyhyesti tuen tavoite ja tarve, keskeiset hyödyt sekä arvio tukikelpoisista ja tuen ulkopuolelle jäävistä järjestäjistä.

Hyvät kokemukset viime kesästä

Tapahtumatakuu ei näyttele mitään roolia laskelmissa myöskään helsinkiläisellä Allas Sea Poolilla, joka julkaisi keikkakalenterinsa kesälle alkuviikosta.

– En ole ehtinyt edes perehtyä siihen. Olemme suunnitelleet sellaista toimintaa, mitä voimme tehdä. Meillä on hyvät kokemukset viime kesästä, joka onnistui hyvin, Allas Sea Poolin toimitusjohtaja Bodil Ståhl kertoo.

Allas Sea Pool järjesti viime kesänä konsertteja kesäkuussa 500 hengen yleisölle ja heinäkuussa 800 hengen yleisölle., kun normaali yleisökapasiteetti olisi 2500. Paikalla oli useita jonotuspisteitä, enemmän vessakapasiteettia ja yleisöä kehotettiin tulemaan ajoissa paikalle ruuhkien välttämiseksi. Jokaiselle oli istumapaikka ja pöytätaso.

– Yritimme hillitä myös artisteja ja yleisöä kertomalla, että ei saa tanssia, laulaa tai liikkua turhaan. Se aiheutti haasteita, mutta tylsää ei ollut kenelläkään.

Tämän kesän yleisörajoitukset ovat eri maakunnissa erilaiset riippuen tautitilanteesta. Toistaiseksi 500 hengen yleisötapahtumia ei saa järjestää missään. Stahl tiimeineen haluaa kuitenkin uskoa ja toivoa, että kesäkuussa tilanne on toinen, sillä tautitilanne paranee ja rokotuskattavuus laajenee. Terveysturvallisten tapahtumien järjestäminen on mahdollista.

– Tapahtumien onnistuminen on kaikkien yhteinen vastuu, niin järjestäjien kuin asiakkaidenkin, hän toteaa.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Kuva Dorit Salutskij