Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Tietoturva

Tänään vietetään salasanapäivää – Vahva tunnistautuminen on kuluttajien keskuudessa suosittua

Salasanapäivän tarkoitus on ollut herätellä kuluttajia vaihtamaan salasanansa vahvempiin ja turvallisempiin. Lähes 90 prosenttia käyttäisi vahvaa tunnistautumista, jos sellainen olisi tarjolla.

Teemapäiviä on nykyään lähes kaikelle ja tänään vietetään salasanapäivää.

Salasanapäivää on vietetty vuodesta 2013 asti, ja sen tarkoitus on ollut herätellä kuluttajia vaihtamaan salasanansa vahvempiin ja turvallisempiin.

Hiljattain julkaistun, Traficomin teettämän tutkimuksen mukaan 88 prosenttia suomalaisista kuluttajista käyttäisi vahvaa sähköistä tunnistamistapaa, jos se olisi tarjolla.

Suurimmalla osalla kansalaisista on jo käytössään vähintään yksi vahva sähköinen tunnistusväline, ja he kokevat niiden käytön olevan pääosin helppoa. Vahvan sähköisen tunnistusvälineen käytöstä käyttäjille eli kansalaisille koituvat kustannukset ovat kohtuullisia.

Palveluntarjoajille vahva tunnistaminen on helppo ottaa käyttöön, sillä sen voi ostaa palveluna ja liittää osaksi verkko-, puhelin- tai chat-pohjaisia palvelukanavia tai mobiilissa tapahtuvaa asiointia, toimialasta riippumatta.

Vahvoista tunnistamismenetelmiä ovat esimerkiksi Tupas-tunnistus, mikä perustuu verkkopankkitunnuksiin ja vaihtuviin salasanalistoihin, salasana ja sähköpostivarmistus tai puhelinsoitto sekä salasana ja biotunniste, kuten sormenjälki tai FaceID.

Vahvoja tunnistejärjestelmiä ovat suomalaiset pankkitunnisteet ja mobiilivarmenne, samoin kuin Ruotsissa ja Norjassa BankID-järjestelmät sekä Tanskassa NemID.

Suomessa kansalaiset pitävät tärkeänä, että julkisen hallinnon sähköisiin asiointipalveluihin voi jatkossakin tunnistautua nykyisillä tunnistusvälineillä eli verkkopankkitunnuksilla ja mobiilivarmenteilla.

Parempaa turvaa

Eurooppalainen sähköisiä tunnistuspalveluita tarjoava Signicat on nähnyt kasvavaa kysyntää vahvalle tunnistaumiselle organisaatioissa, jotka ovat siirtymässä pois perinteisestä käyttäjätunnus- ja salasanapohjaisesta kirjautumisesta.

– Tämä muutos on erittäin tervetullut, sillä se parantaa palvelujen ja kuluttajien tietoturvaa huomattavasti. Toivonkin, että vielä perinteisiin salasanoihin luottavat yritykset ottavat turvallisen asioinnin käytännöt tänään tarkasteluun ja tutustuvat vahvan tunnistamisen helppouteen, Suomen maajohtaja Antti Harsunen sanoo.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi