Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Millaiset valmistujaisjuhlat voi järjestää koronatilanteessa kesäkuussa? – Pitopalveluyrittäjän suunnitelmissa on kysymysmerkkejä

Koulujen valmistujaiset ovat kesäkuun 5. päivä. Vielä ei tiedetä, mikä on koronatautitilanne sekä kokoontumisrajoitukset ja suositukset alueilla. Pitopalveluyrittäjä Sanna Kulmalan kalenterissa on ehkä kuudet juhlat ja neljä noutotilausta.

Koulujen valmistujaisviikonloppu lähenee, mutta valmistuvien oppilaiden perheet ovat monissa osissa Suomea epävarmoja siitä, miten juhlia voisi järjestää vastuullisesti.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi eilen, että valtakunnallisista koronarajoituksista ja suosituksista luovutaan ja siirrytään alueelliseen ohjaukseen. Aluehallintovirastot, eli Avit, tiedottavat muuttuvista suosituksista.

THL:n asiantuntijat eivät halunneet vielä ottaa kantaa kesäkuun alun järjestelyihin, sillä koronatautitilanne saattaa muuttua vielä mihin suuntaan hyvänsä.

– Kokoontumisrajoitukset kuuluvat aluehallintovirastoille, eli kannattaa kysyä suoraan niistä, THL:n viestinnästä kerrotaan.

Avin Usein kysytyt kysymykset -sivuilla on ohjeistuksia yksityistilaisuuksista ja kokoontumisista. Yksityistilaisuuksia ovat kaikki yksityisluonteiset tapahtumat, jotka eivät ole yleisölle avoimia, kuten valmistujaisjuhlat, häät, hautajaiset, ristiäiset, syntymäpäiväjuhlat ja yksityiset illanvietot.

Näissäkin tilaisuuksissa hallitus suosittelee noudatettavan yleisiä ohjeita hygieniasta, turvaetäisyyksistä ja muista järjestelyistä, joilla estetään koronavirustartuntoja. Myös kunnat ja sairaanhoitopiirit voivat antaa alueellisia suosituksia yksityistilaisuuksien järjestämisestä. Sairaanhoitopiirien rajoitukset ja suositukset näet tästä

Jos yksityistilaisuus järjestetään ravintolassa, kahvilassa tai muussa ravitsemisliikkeessä, siinä pitää kuitenkin huomioida voimassa olevat ravintolatoiminnan rajoitukset ja velvoitteet.

Tämä vastaus kertoo kunkin alueen voimassa olevat rajoitukset ravintoloille.

Tärkeää on, että kevään valmistujaisia juhlivat ja kutsun juhliin saaneet eivät mene sairaana tai flunssaisena juhliin.

Ehkä juhlat, ehkä ei

Varsinaissuomalainen pitopalveluyrittäjä Sanna Kulmala tuntee epävarmuuden valmistujaisista asiakkaidensa kanssa käymistä puheluista. Hänen yrityksensä Pito-Jussi toimii Nousiaisista Varsinais-Suomen alueella.

– Äidit soittelevat, että meillä on ehkä juhlat, mutta mitä jos ei voikaan järjestää. Olen sanonut, että teen raaka-ainetilaukset juhlia edeltävänä maanantaina, eli siihen asti on aikaa perua, Kulmala kertoo.

Yrittäjä on kysellyt myös henkilökuntaa, mutta sillä varauksella, että juhlat peruuntuvat viime hetkellä.

Monissa perheissä juhlia suunnitellaan porrastetusti, eli vieraat tulevat porrastetusti erissä. Monet ovat päättäneet pitää pienimuotoiset juhlat rajoituksista huolimatta.

– Normaalisti juhlien koko on keskimäärin 50-60 vierasta, mutta nyt kutsuttuja on noin 30. Viime vuonna lakkiaisia juhlittiin elokuussa, mutta nyt moni äiti on päättänyt pitää juhlat oikeana päivänä, jolloin ei ole kalenterissa muita juhlia, kuten häitä tai syntymäpäiviä, Kulmala kertoo.

Kohti parempaa on mentävä

Kulmalla on toistaiseksi kalenterissaan kuusi valmistujaisjuhlaa, joihin toimitetaan astiat ja henkilökunta. Neljä asiakasta noutaa itse tarjoilut, kuten kakkuja.

– Kovin vuosi oli 12 ylioppilasjuhlat, mutta siinä olivat kovilla niin henkilökunta, kuljettaja ja kylmätilat. Kun juhlat vielä alkavat samaan aikaan ympäri Varsinais-Suomea, se oli aika paljon. Viime vuosina olemme aloittaneet kuljetukset heti aamusta, jolloin paniikki vähän hellittää kellonaikojen suhteen.

Kulmala toivoo, että viranomaisten viestintä olisi selkeämpää, ja että suunta jatkuisi kohti parempaa tautitilanteen suhteen.

– Jos nämä rajoitukset ja tapahtumien järjestämiskielto jatkuisi syksyyn, montaa pitopalveluyrittäjää ei ole jäljellä.

 

Juttua päivitetty Avin tiedoilla ja linkeillä 12.5. klo 10.00.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Kuva Pixhill ja Sanna Kulmalan arkisto