Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Sulkemiskorvauksen haku alkaa: Katso hakuohjeet tästä – kuntosaliyrittäjä harmittelee kustannusten puutteellista korvaamista

Keskiviikkona 12. toukokuuta haettavaksi tuleva sulkemiskorvaus koskee yrityksiä, joissa on enintään 49 työntekijää.

Valtiokonttorista haettava sulkemiskorvaus on tarkoitettu ravintoloille ja muille ravitsemisyrityksille sekä muun muassa liikunta- ja urheilutiloille, kuntosaleille, kylpylöille ja sisäleikkipuistoille. Yritys voi saada sulkemiskorvausta, jos sen toimitilat on jouduttu sulkemaan tilapäisesti asiakkailta viranomaispäätöksellä. 

Tukea voi hakea 12. toukokuuta alkaen Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta. Hakulomake on lähetettävä neljän kuukauden kuluessa asiakastilojen sulkemisen päättymisestä.

Helsingissä Optimal Performance Center -kuntosalia pyörittävä Joni Jaakkola suhtautuu sulkemiskorvaukseen kaksijakoisesti.

– Kaksipiippuinen juttu. Tottakai ymmärrän, että pitää suojella ihmisten terveyttä ja hyvinvointia, mutta olisi kiva, jos korvaus olisi täysimääräisempi jos kerran ovet määrätään kiinni valtiovallan toimesta.

"Menetykset joitakin kymmeniä tuhansia"

Jaakkola on käynyt lukemassa ohjeita Valtiokonttorin sivuilta. Hänen salinsa ovet jouduttiin pitämään suljettuina lähes koko huhtikuun ajan.

– Ilman muuta aion hakea. Vaikea sanoa tarkasti, paljonko menetetyt tulot olivat huhtikuussa. Yleensä huhti-toukokuussa olemme täyttäneet valmennuskalenteria mahdollisimman täyteen, koska kesä voi olla hiljaisempaa aikaa. Nyt on kuitenkin ollut jo valmiiksi hiljaista. Arvelisin, että huhtikuun sulun aiheuttamat menetykset ovat kokonaisuutena joitakin kymmeniä tuhansia euroja.

Jaakkola toivoisi, että sulkemiskorvauksessa otettaisiin oparemmin huomioon yrityksen kulut. Nyt niistä saa korvauksen 70-prosenttisesti. Tämä koskee yrityksen joustamattomia kuluja.

– Yrittäjänä joudun kuitenkin maksamaan kulut 100-prosenttisesti. On selvää, että pelkästään kuluja korvaamalla yrityksen liiketoiminta ei kannata. Ihannetilanteessa ovet saisi pitää auki. Sitten on tietysti muita joustavia kuluja, joita sulkemiskorvaus ei korvaa, kuten esimerkiksi markkinointikulut.

Ravintolan take away -myyntiä ei huomioida

Yrityksen yhtiömuodolla ei ole merkitystä sulkermiskorvauksen myöntämiselle. Valtiokonttori muistuttaa, että omaehtoinen sulkeminen ei riitä sulkemiskorvauksen perusteeksi. Tukea ei myöskään saa, Jos yrityksen asiakasmäärää on rajoitettu, mutta sen toimitiloja ei ole suljettu kokonaan.

Sulkemiskorvauksella ei kateta yrityksen liiketoiminnan menetyksiä. Korvauksen määrä perustuu siihen, kuinka suuret yrityksen kulut ovat olleet helmikuussa 2021 ja kuinka suuri osa liiketoiminnasta on ollut suljettuna.

Esimerkiksi ravintoloille myönnettävän korvauksen laskennassa otetaan huomioon vain suljetun liiketoiminnan, eli ravintolasalin, myynti. Sen sijaan ulosmyynnin osuutta ei korvata. Täältä voit tarkastella Valtiokonttorin laatimia laskuesimerkkejä.

Korvaus maksetaan yritykselle siltä ajalta, jolloin se on ollut suljettuna. Yrityksen palkkakuluista korvataan 100 prosenttia ja muista joustamattomista kuluista 70 prosenttia. Joustamattomia kuluja arvioidaan samalla tavoin kuin kustannustuen kohdalla. Yritys voi saada molempia tukia.

Sulun kesto vaikuttaa korvauksen suuruuteen

Sulkemiskorvausta hakevan yrityksen tulee ilmoittaa suljettuna olevan toiminnan osuus yrityksen liikevaihdosta vertailukauden eli helmikuun 2021 tilanteen mukaan.

Valtiokonttorin mukaan yrityksen palkkakulut huomioidaan kerrottuna sulkemisen kohteena olevan liiketoiminnan osuudella. Muut kulut huomioidaan kerrottuna sulkemisen kohteena olevan liiketoiminnan osuudella ja luvulla 0,7. Näiden lukujen yhteissumma jaetaan vertailukauden kalenteripäivien määrällä ja kerrotaan sulkemiskauden kalenteripäivien määrällä. Lopputuloksena saadaan korvaus sulkemisajasta.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi