Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Koronaryöpsähdys tyhjäsi parturi-kampaajan kalenteria – Keski-Pohjanmaan tilanne paheni päivässä

Keski-Pohjanmaa siirtyi koronaepidemiassa leviämisvaiheeseen sunnuntaina ennätyksellisen 21 päiväkohtaisen tartunnan takia. Parturi-kampaaja Marika Hauhtoselle tämä tarkoitti runsaasti peruutuksia.

− Kovaa vauhtia listat tyhjenevät, puolet ajoista on peruttu, Parturi-Kampaamo Hattaraa Kannuksessa pitävä Marika Hauhtonen kertoo.

Hauhtonen sanoo asiakkaiden olevan varovaisia, ja ymmärtää huolen.

− Vaikuttaahan tämä koronatilanne todella ikävästi ja toisten pitämä vappubrunssi ketuttaa.

Epidemia koskettaa perhettä, sillä yläkoulua käyvä tytär altistui viime viikolla koronaan. Hän sai negatiivisen testituloksen, mutta viettää aikaa karanteenissa perheen autotallissa.

Sairaanhoitopiirin siirryttyä leviämisvaiheeseen kaikki toisen asteen oppilaitokset siirtyivät etäopetukseen viikoksi. Kokkolan yläkoulut siirtyvät etäopetukseen tiistaista alkaen. Koronatartuntoja on ilmennyt etenkin nuorissa, 12−25-vuotiaissa.

− Tartuntaketju lähti vappubrunssilta Kokkolasta, josta se siirtyi ammattikoululaisten kautta Kannukseen ja yläkouluun. Tyttäreni luokalla on ollut neljä positiivista koronatulosta 16 oppilaan joukossa, Hauhtonen kertoo.

Hauhtonen uskoo, että alueella tuudittauduttiin jo liian vähäisiin tartuntoihin. Maakuntalehti uutisoi aiemmin, että alueella on Euroopan paras koronatilanne.

− Varmasti hyvä tilanne lisäsi huolettomuutta ja hieno keli toi ihmisiä koolle terasseille. Joukossa on myös Intian varianttia, joka ilmeisesti leviää tosi helposti.

Hauhtonen on huolissaan myös puolisonsa, Aleksi Hauhtosen yrityksen puolesta. Kannuksen Kauppapuutarhalla työskentelee lukuisia ulkomaalaisia työntekijöitä.

− He asuvat samassa paikassa, ja jos joku heistä sairastuisi, virus tarttuisi varmasti helposti eikä kohta olisi terveitä työntekijöitä tai kaikki olisivat karanteenissa. Näin ei onneksi ole vielä käynyt.

Tilanne on ikävä pienen kaupungin yrityksille.

− Osassa on jo altistumisia. Äkillisen tilanteen vuoksi osa ravintoloista on sulkenut ovensa estääkseen viruksen leviämisen, Hauhtonen kertoo.

Karanteenissa liki tuhat

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on todettu 364 koronavirustartuntaa, joista päiväkohtainen ennätys, 21, todettiin sunnuntaina. Viimeisten kahden viikon aikana alueella on raportoitu 101 koronatartuntaa.

Tartunnat liittyvät laajaan tartuntaketjuun, joka lähti liikkeelle kokkolalaisravintolan vappubrunssilta. Osa laajasta ketjusta lähteneistä tartunnoista on todettu Intian virusvariantiksi. Alueen ilmaantuvuusluku on viimeisten kahden viikon ajalta 130 tapausta 100 000:a asukasta kohti.

Sunnuntaina karanteeniin oli määrätty noin 920 ihmistä. Vakava koronavirustilanne heijastuu myös Keski-Pohjanmaan lähikuntiin ja jatkotartuntoja on havaittu muun muassa Pohjois-Pohjanmaan alueella.

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Jarmo Nahkala ihmettelee, miten nopeasti tilanne huononi alueella.

− Täällähän oli tosi hyvä tilanne, mutta syöksähdys oli äkkinäinen. Yhdelläkin tilaisuudella voi olla niin iso vaikutus.

Nahkala uskoo, että suhtautuminen koronaan alkoi olla jo rennompaa, koska tartuntoja on ollut niin vähän.

− Kyllähän tämä aiheuttaa yrittäjille päänvaivaa ja ongelmia. Pahin tilanne on Kokkolan seudulla, mutta tartuntaketjut ulottuvat Kalajoelle, Nivalaan ja Reisjärvelle saakka, Nahkala sanoo.

Keski-Pohjanmaalla voi yksityistilaisuuksissa sisätiloissa kokoontua enintään 10 henkilöä 23. toukokuuta asti. Ulkotiloissa tapahtuvissa yksityistilaisuuksissa henkilöitä saa olla enintään 20. Kaikki sisätiloissa tapahtuva lasten ja aikuisten harrastustoiminta keskeytetään.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi