Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Pohjois-Suomessa kova rakennusbuumi – loma-asuntoja nousee matkailukohteisiin ennätysvauhtia

Rakentaminen on erittäin vilkasta Pohjois-Suomen matkailukohteissa. Hirsirakentaja kertoo myynnin kaksinkertaistuneen normaalista.

Projektimyyntipäällikkö Pasi Raiskio vastaa Pohjois-Suomen alueesta Honkataloilla.

− Pohjois-Suomessa myynti on tuplaantunut normivuoteen verrattuna, Raiskio kertoo.

Yritys on mukana Pyhän isoissa rakennuskohteissa, mutta loma-asuntoja nousee myös Ylläkselle, Leville, Saariselälle ja Rukalle.

− Yritysasiakkaat investoivat nyt voimakkaasti. Suomi koetaan turvalliseksi, hyväksi matkailumaaksi, joten yritykset uskovat parempaan tulevaisuuteen, Raiskio sanoo.

Honkatalon asiakkaina on matkailuyrityksiä, yksityisiä sijoittajia, mutta myös perheitä, jotka rakentavat loma-asuntoja omaan käyttöön. Koronavuosi on kiihdyttänyt yksityisten intoa rakentaa vapaa-ajanasuntoja kotimaahan.

− Rakennuspiikki näkyy koko Pohjois-Suomessa. Buumi nostaa positiivista virettä, joka lisää kiinnostusta edelleen. Tontteja on myyty paljon, mikä ennakoi kasvua jatkossakin, Raiskio arvioi.

Honkataloilla on tuotanto Töysässä Etelä-Pohjanmaalla. Henkilökuntaa on noin 70, ja määrä on kasvussa. Asentaja- ja myyjäverkostot mukaan lukien yritys työllistää kaiken kaikkiaan noin 120 henkeä.

Rakennuslupia ennätystiheään Kolarissa

Rakennusbuumi näkyy Kolarissa, jossa toimii Ylläksen matkailukeskus. Kolarin rakennustarkastaja Pentti Möykkynen kertoo, että loma-asunnoille on myönnetty rakennuslupia tänä vuonna ennätystiheään.

− Uusiin vapaa-ajan asuntoihin on myönnetty tänä vuonna 42 lupaa ja 26 hakemusta on lisäksi sisällä, Möykkynen kertoo.

Tämän vuoden lupien määrä on jo nyt isompi kuin koko viime tai edellisvuoden. Viime vuonna rakennuslupia myönnettiin vapaa-ajan asuntoihin 39, edellisvuonna 30.

− Kyllähän se korona tässä näkyy. Täällä voidaan tehdä etätöitä, sillä Ylläksen ja Äkäslompolon alueella toimivat hyvät valokuituyhteydet.

Matkailijat haluavat viettää kohteessa entistä enemmän aikaa.

− Rakentajat ovat saattaneet aikaisemmin lomailla täällä vain talvella, mutta ovat nyt innostuneet tekemisestä myös kesällä. Tämä innostaa rakentamaan oman tukikohdan tänne, Möykkynen sanoo.

Myös tonttikauppa käy kunnassa ennätyksellisen vilkkaasti. Kolarin kunta on myynyt tänä vuonna yli 10 tonttia, kun aikaisempina vuosina niitä on myyty vain muutamia.

Kolarin suurin maanomistaja on Metsähallitus, jonka kiinteistökauppapäällikkö Tauno Kandelin vahvistaa vilkkaan tonttikaupan.

− Tonttimyynti ja -vuokraus on hiihtokeskuksissa kaksin-kolminkertaista parin vuoden takaiseen verrattuna. Ylläksen lisäksi vilkasta on etenkin Levillä ja Syötteellä, Kandelin kertoo.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuva: Honkatalot