Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Vaalit

Näin yrittäjät äänestävät: Keskustan kannatus nousussa, kokoomus selvä ykkönen – vaalikeskusteluun kaivataan terävyyttä

Yrittäjägallupin mukaan kokoomus on yrittäjien suosikkipuolue tulevissa kuntavaaleissa. Keskustan kannatus on nousussa.

Tuoreen Yrittäjägallupin tulosten perusteella kantansa kertoneista yrittäjistä 47 prosenttia aikoo äänestää kokoomusta. Toiseksi suosituin on perussuomalaiset (19 %) ja kolmas keskusta (10 %). Keskustan kannatus on vahvistunut eniten edellisestä mittauksesta.

Kokoomuksen yrittäjäkannatus on pysynyt vakaasti yli 40 prosentissa. Myös perussuomalaisten yrittäjäkannatus on ollut tasaisesti viime vuodet noin viidenneksen.  

Kyselyn mukaan 24 prosenttia yrittäjistä ei halua tai osaa kertoa kantaansa. Heistä suhteessa suurempi osuus on naisia.

– Yrittäjiä on noin 300 000. He ovat aktiivisia äänestäjiä. Monen kanta on yhä auki, joten vaalityöhön kannattaa panostaa, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen huomauttaa.

Aiemmissa vaaliaiheisissa Yrittäjägallupeissa on kysytty, mitä puoluetta vastaaja äänestäisi eduskuntavaaleissa. Nyt kysyttiin äänestysaikeita kuntavaaleissa.

"Keskustelu ollut laimeaa"

Suomen Yrittäjien kenttäjohtaja Mari Kokko odottaa poliittisen keskustelun terävöityvän vielä ennen vaalipäivää.

– Kuntavaalikeskustelu on ollut laimeaa näihin päiviin saakka. Politiikan ilmatilan ovat vieneet muut asiat. Toivon, että seuraavan viikon aikana esillä ovat puolueiden ratkaisut siitä, miten elinvoimaa lisätään kunnissa. Yrittäjyys on siinä avainroolissa.

Kokoomus on Yrittäägallupin mukaan selkeä ykköspuolue yrittäjien keskuudessa koko Suomessa. 

– Kokoomus on omassa sarjassaan yrittäjien puolueena. Sen harjoittama politiikka ja puheet puhuttelevat suurta joukkoa yrittäjiä. Perussuomalaisten yleinen kannatuksen kasvu näkyy toisaalta myös yrittäjien keskuudessa.

Keskustan trendi kääntynyt

Keskustan suosion laskukausi yrittäjien keskuudessa näyttää päättyneen. Keskusta taistelee kakkospaikasta perussuomalaisten kanssa Pohjois- ja Itä-Suomessa.

– Arvelen, että tässä näkyy kuntavaalien luonne ja se, että keskustalla on paljon yrittäjäehdokkaita kunnissa eri puolilla maata, Mikael Pentikäinen kommentoi.

– Keskustalla puolestaan on toiseksi eniten yrittäjiä ehdokaslistallaan, muttei se ei liiemmin näy yrittäjien valtakunnallisessa puoluekannatusmittauksessa. Puolue hakee paikkaansa yrittäjien keskuudessa, Mari Kokko arvioi.

Vihreät on yrittäjien keskuudessa neljänneksi suosituin puolue (7 %) ja Liike Nyt viides (5 %). Vihreät ja Liike Nyt taistelevat kolmospaikasta Uudellamaalla. Vihreiden kannatus on korkeinta yksinyrittäjien parissa.

Kokoomuksen kannatus korostuu yrityskoon kasvaessa, teollisuudessa ja Suomen Yrittäjien jäsenten parissa. Vihreiden kannatus on korkein yksinyrittäjien parissa ja palvelualoilla. Keskustan ja vihreiden tukijoiden joukossa nuorempien yrittäjien osuus korostuu. 

Sukupuolierot ovat huomattavia erityisesti kokoomuksella ja perussuomalaisilla, joiden kannattajien joukossa on enemmän miehiä. Vihreillä on selkeästi enemmän naisyrittäjätukijoita.

Yrittäjäehdokkaita lähes 6500 

Yrittäjiä on kesäkuun kuntavaaleissa ehdolla lähes 6500. Se on yhdeksän prosenttia enemmän kuin vuoden 2017 kuntavaaleissa. Eniten on kasvanut perussuomalaisten yrittäjäehdokkaiden määrä.

– Kuntavaalien ehdokasmäärän kasvaminen viime kuntavaaleista oli positiivinen yllätys. Minusta se on merkki siitä, että oman kunnan ja lähialueen asioihin vaikuttaminen kiinnostaa. On erittäin tärkeää, että valtuustoissa ja lautakunnissa on alkavalla valtuuskaudella aitoa vuorovaikutusta paikallisen yrittäjäjärjestön ja kunnan päättäjien välillä. Yhteistyön hedelmät näkyvät jokaisen kuntalaisen arjessa palveluina, työpaikkoina ja verotuloina.

Erityisen ilahtunut Kokko on siitä, että ehdokkaina olevien yrittäjien määrä kasvoi neljän vuoden takaisesta.

– Yrittäjät tuovat kuntien päätöksentekoon tietonsa ja taitonsa siitä, miten elinvoimaa syntyy. Yrittäjät ovat päättäjinä aikaansaavia tekijöitä, jotka hakevat ratkaisuja luovastikin. He ovat tottuneet katsomaan eteenpäin.

Kokoomuksen listoilla on Suomen Yrittäjien päivitettyjen ehdokastietojen mukaan (päivitetty 19.5.) yhteensä 1797 yrittäjää, keskustalla 1670 ja perussuomalaisilla 1106.

Yrittäjien osuus on suurin Liike Nytillä (37 prosenttia), kokoomuksella (28 prosenttia) ja keskustalla (24 prosenttia).

– Liike Nyt on ottanut paikkansa yrittäjien parissa. Yrittäjäehdokkaiden osuus on heillä suurin, 37 prosenttia ehdokaslistasta. Puheenjohtaja Hjallis Harkimo osaa yrittäjänä puhutella kollegoitaan, Mikael Pentikäinen arvioi. 

Viime vaaleissa valituista valtuutetuista noin 23 prosenttia oli yrittäjiä. Tämän vuoden vaaleissa yrittäjien osuus ehdokkaista on 18 prosenttia, mikä on hieman enemmän kuin vuonna 2017. 

Osana yrittäjien kuntavaalikampanjaa kaikki ehdokkaat voivat tehdä Yrittäjyyslupauksen täällä

Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1013 pk-yrityksen edustajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa. Tiedot kerättiin 6.5.–14.5.2021.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi