Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Digi

Windows 11:n yksityiskohtia paljastui – tulossa maksuttomana päivityksenä

Windows 11:n asennettava versio vuoti verkkoon ennen ohjelmiston julkistusta ja paljasti oleellisia ominaisuuksia tulevasta käyttöjärjestelmäversiosta.

Microsoft esittelee Windows 11:n virallisesti ensi viikon torstaina. Kyseessä ei ole yhtä mullistava käyttöjärjestelmäuudistus kuin vuonna 2015 esitelty Windows 10, mutta käyttökokemus muuttuu paikoin selvästi.

Jo ennen julkaisua verkkoon on vuotanut asennettava Windows 11 -versio. Yksi merkittävimmistä muutoksista on uudistunut tehtäväpalkki, joka muuttaa sovellusten esiinpanoa. Tarjolla on myös yksinkertaisempi aloitusvalikko, jossa on luovuttu isokokoisista "Live tiles" -kuvakkeista, jotka esiteltiin aikoinaan Windows 8:n mukana. Käyttöliittymä tuo mukanaan ikkunoiden pyöreät kulmat nykyisten kulmikkaampien sijaan. Microsoft on tehostanut työskentelyä uusilla pikavalinnoilla, joilla voi muun muassa muuttaa ikkunan kokoa ja sijoittaa ikkunat eri puolille näyttöä.

Uutta ovat myös widgetit eli pienoissovellukset, joihin voi lisätä haluamiaan uutisia tai esimerkiksi säätietoja.

Mediat ovat ennakoineet, että Microsoft on kehittämässä Windowsia entistä muunneltavampaan suuntaan. Käyttäjä pystyisi vaikuttamaan järjestelmän käyttökokemukseen Windows Experience Pack -ominaisuuslisäysten avulla.

Saatavissa ilmaisena päivityksenä

Mobiili.fi kertoo uutisessaan, että Windows 11:stä odotetaan ilmaista päivitystä. Windows 10 on ollut saatavilla ilmaisena päivityksenä Windows 7:stä ja Windows 8.1:stä lähtien.

Windows 11:een päivittäminen tulee olemaan mahdollista suoraan myös Windows 7:stä ja Windows 8.1:stä. Tämä kertoo osaltaan siitä, että Windows 11 on pitkälti isohko päivitys nykyiseen kymppiversioon.

Nykyisen kymppiversion käyttäjä saattaa iloita siitä, että Windows 11:n on havaittu ensimmäisissä testeissä olevan selvästi nopeampi käyttöjärjestelmä.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi