13.7.2021 klo 16:09
Uutinen

Myynti ovelta ovelle kannatti: Neljän nuorukaisen talonmaalausfirma lähti heti lentoon – ”Päiväkodissa jo haaveiltiin”

Neljän pirkanmaalaisen nuoren talonmaalausyritys on poikinut jo kahdeksan kohdetta ja tarkoituksena on palkata apukäsiä ensi kesäksi.

Rasmus Kautto, 18, Veeti Lepola, 17, Amos Kautto, 17 ja Jesse Salmi, 18, ovat tuoreita maalausalan yrittäjiä. Neljä nuorta lähti suunnittelemaan omaa yritystä viime keväänä.

Nuoret ovat ehtineet kokeilla yrittäjyyttä jo ennen maalausfirmaa. Jesse ja Rasmus valmistuivat äskettäin Ylöjärven lukion yrittäjyyslinjalta. Kolmen lukiovuoden ja Vuosi yrittäjänä -ohjelman aikana he ovat perustaneet useamman NY-yrityksen (Nuori Yrittäjyys). Yksi niistä oli tapahtumajärjestäjä Los Eventos NY. Nuoret ehtivät järjestää yhden stand up -keikan ennen kuin korona vesitti jatkosuunnitelmat. Ennen Mansen maalareita he ennättivät pyörittää kesäkahvilaa Ylöjärvellä kahtena vuotena.

– Sen jälkeen päätimme, että teemme jotain muuta. Mietimme tätä kesää ja sitä, mikä olisi sellainen asia, minkä voimme tehdä hyvin. Totesimme, että jokaisella on jonkinlaista kokemusta maalaamisesta. Kaikki meistä ovat auttaneet vanhempia maaseudulla erilaisissa maalaustöissä. Sitä kautta olemme oppineet tekemään töitä. Päätettiin, että alamme maalaamaan, koska se meiltä hoituu, Rasmus Kautto kertoo.

Ensimmäinen kohde oli Rasmuksen ja Amoksen isän talo. Kun työ oli tehty, isä kehui maalausjälkeä ensiluokkaiseksi. Se antoi uskoa siihen, että asiakkaita voisi löytyä.

Nuoret käynnistivät myynnin. Aluksi he kulkivat ovelta ovelle, esittäytyivät ja kertoivat palvelusta.

– Veimme ensin esitteen postilaatikkoon, odotimme pari päivää ja sitten menimme järjestelmällisesti ovelta ovelle. Samalla tarjosimme maksuttoman hinta-arvion, Kautto kertoo.

Sittemmin mukaan myynnin tueksi on tullut myös sosiaalinen media. Yhteydenottojen perusteella on sovittu hinta-arviokäyntejä.

– Samalla olemme kysyneet, tarvitseeko asiakas lisäpalveluita kuten homepesua.

Loppukesä lomaa

Ensimmäiset talot oli maalattu ja laskutettu jo kuukauden sisällä toiminnan aloittamisesta. Nyt kohteita on kertynyt Kauton mukaan kahdeksan.

– Homma on lähtenyt rullaamaan, kun sana on lähtenyt kiertämään ja maalausjälki on ollut hyvää. Yhtäkkiä oli koko kesä buukattu.

Nyt nuoret ovat tehneet töitä sen verran, että he ovat päättäneet pitää loppukesän lomaa. Toimintaa jatketaan ensi vuonna ja silloin avuksi on tarkoitus palkata pari kesätyöntekijää.

Kauton mukaan ensi kesänä toimintaa on tarkoitus kasvattaa.

– Olemme aloittaneet jo ensi vuoden myynnin ja se on lähtenyt liikkeelle lupaavasti. Yritämme buukata koko ensi kesän toukokuusta elokuuhun. Kesätyöntekijöiden avulla saamme maalattua useamman talon, hän sanoo.

Idolina Jari Sarasvuo

Veeti Lepola kiittelee etenkin hyvän tiimin löytymistä. Myös hän on ehtinyt kokeilla yrittämistä aikaisemmin muun muassa pihatöiden parissa.

– On todella hienoa löytää tämän ikäisistä tällainen porukka. Kaikille meille yrittäjyys on ykkösjuttu. Arki olisi ihan erilaista, jos ei olisi omaa yritystä. Se on ikään kuin ihmissuhde, joka kehittyy ja josta haluaa pitää huolta. Yhdessä tekeminen on hienointa.

Lepola muistaa haaveilleensa yrittäjyydestä jo varsin varhain.

– Päiväkodissa muut halusivat olla poliiseja ja astroneutteja, minä halusin olla yrittäjä. Toivon, että pystyn innostamaan muita nuoria yrittäjiksi. Monen nuoren kohdalla kasvuympäristö ei aina tue yrittäjäksi lähtemistä ja mielikuva yrittäjyydestä on melko yksipuolinen.

Tietoa Lepola on ammentanut etenkin kirjoista, joita hän lukee ahkerasti. Yrittäjyysaiheisia teoksia hän ahmii sata vuodessa. Suosikkeja ovat olleet Jari Sarasvuon teokset.

– Sarasvuo on oma idolini ja esikuva. Hänen tekemisensä on motivoinut paljon.

Hinnoittelu selvisi kokemuksen kautta

Suurimmat haasteet nuorten maalausyrityksessä ovat olleet hinnoittelussa. Ensimmäisten keikkojen jälkeen alkoi selvitä, mitä työstä kannattaa pyytää.

– Aluksi emme tienneet, mikä on työn oikea hinta. Sitten aloimme ymmärtää paremmin, millainen työmäärä on ja kuinka paljon siitä pitää saada rahaa. Myös kilpailijoiden hinnoista on saanut suuntaa.

Kautto pitää yrityksen vahvuutena sitä, että kaikilla neljällä nuorella on omat erikoisosaamisalueensa.

– Veljeni Amos vastaa somemarkkinoinnista, minä ja Jesse myynnistä ja Veeti enemmän markkinoinnista.

Nuoret ovat vastanneet kokonaan itse markkinoinnista sekä logon ja verkkosivun suunnittelusta.

Kauton omiin tulevaisuudensuunnitelmiin yrittäjyys liittyy olennaisena osana.

– Aloitan syksyllä opiskelut Tampereella Proakatemiassa keskittyen yrittäjyyteen ja tiimijohtamiseen. Uskon, että pystyn siinä samalla pyörittämään myös yritystoimintaa, koska kyseinen koulutus on suunniteltu nimenomaan siihen. Käytännön oppiminen on keskeisessä roolissa, Kautto selvittää.

Mansen maalarien toiminnasta on hänen mukaansa tehdä ”mahdollisimman iso juttu”.

Nuoren yrittäjän neuvot muille nuorille

1. Perusta yritys yhdessä kaveriesi tai tuttaviesi kanssa. Yksin yrittäminen on haastavampaa, koska kaikki taakka ja stressi on silloin itsellä.

2. Kun yritystoiminnassasi on mukana muita, voit hyötyä eri ihmisten vahvuuksista.

3. Käytä hyväksesi lähipiirin ja esimerkiksi vanhempien neuvoja ja osaamista.

4. Tee jotain, mikä ei ole liian vaikeaa. Yleensä helpointa on aloittaa jostain konkreettisesta kuten pihatöistä tai autojen pesusta.

Kuvat: Mansen maalarit

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi