15.7.2021 klo 12:31
Uutinen

It-talo ei pihtaile löytääkseen työntekijöitä: 6000 euron rekrytointibonus ja yli 7000 euron kuukausipalkka

Helsinkiläinen it-konsulttitalo lyö reilusti rahaa pöytään löytääkseen parhaat osaajat. Alan työntekijäpula on huutava.

Yhä koveneva pula ohjelmistoalan osaajista on saanut it-talot korottamaan panoksiaan. Helsinkiläinen Mavericks Software Oy on kampanjoinut viime aikoina tuhansien eurojen bonuksella ja alan kovimmilla kuukausiansioilla.

– Jos työnhakija hakeutuu meille kyseisen kampanjan kautta ja päädymme palkkaamaan hänet, tarjoamme kuuden kuukauden koeajan päätteeksi 6000 euron bonuksen. Bonus tulee siitä, että kyseinen henkilö on hakeutunut meille töihin, Mavericks Softwaren toimitusjohtaja ja vähemmistöosakas Jouni Jaakkola selvittää.

Ohjelmistokehittäjien rekrymarkkina on jo niin ylikuumentunut, että käytännössä yksikään alan ammattilainen ei hae töitä oma-aloitteisesti.

– Aika harva ihminen meitä lähestyy niin, että olisipa kiva tulla teille töihin. Koodarit saavat niin paljon yhteydenottoja, että heidän ei tarvitse olla missään määrin aktiivisia.

Jaakkola kutsuu vallitsevaa ilmiötä houkuttelumarkkinaksi. Mavericks on kampanjoinut muun muassa sosiaalisessa mediassa.

– Tilanne on sama kaikilla ohjelmistokonsulttitaloilla ja ylipäätään kaikilla, jotka haluavat palkata kokeneita koodareita. Yleensä houkuttelu maksaa aina jotakin yritykselle. Me yritämme mieluummin tulouttaa senkin rahan tekijöille emmekä kolmansille osapuolille, Jaakkola sanoo.

Valittu strategia on toiminut, sillä hakemuksia on tullut. Huomiota yritys on saanut myös mediassa. Muun muassa Tivi on uutisoinut Mavericksin bonuskampanjasta. Jaakkola muistuttaa, että jokainen mediaosuma on samalla myös markkinointia työntekijöiden löytämiseksi.

”Alan kovimmat palkat”

Jaakkola ei vähättele palkkauksen merkitystä. Moni osaaja vaihtaa työnantajaa rahan perässä. Mavericksilla palkat ovat alan kärkeä.

– Meillä on erittäin kilpailukykyinen provisiopalkkkamalli. Maksamme reilusti alan keskivertoa parempaa palkkaa.

Tyypillisesti alan ammattilaisilla on kiinteä kuukausipalkka. Kokeneen ohjelmistokehittäjän kuukausiansiot vaihtelevat 4000–6000 euron välillä.

– Jos haluaa päästä yli 6000 euron ansioihin, se edellyttää yleensä bisnes- tai esimiesvastuun ottamista ja kaikille se ei ole mieluisaa, Jaakkola myöntää.

Mavericksissa ohjelmistokonsultin keskipalkka on noin 7200 euroa kuukaudessa. Siihen on päästy provisiomallilla.

– Konsultille maksetaan suhteessa siihen, mitä hän tuo taloon sisään. Leijonanosa, 70-75 prosenttia tuloutetaan heille itselleen. Tekijät kokevat sen reiluksi.

Samaan aikaan rahaa säästetään muualta. Yritys panostaa vähemmän esimerkiksi toimitiloihin.

– Kokeneet osaajat ovat usein kypsiä iältään eivätkä he välitä niin paljon kivoista toimistoista. He priorisoivat enemmän perhettä ja omaa elämää. Kerran kuussa järjestämme jotain firmakivaa, mutta sekin tehdään järkevästi. Kulukuri toimii.

Mavericks jakaa toimistotilat pääomistajansa Talentedin kanssa.

– Emme ole muutenkaan koskaan olettaneet, että kaikki työntekijät istuvat toimistolla.

Raastava kilpailu ihmisten pitämiseksi töissä

Mavericksin kaltaisissa it-taloissa on jatkuvasti avoinna alan osaajien työpaikkoja.

– Olemme ohjelmistokonsulttitalo, joka haluaa kasvaa. Kasvu tapahtuu meidän tapauksessamme päälukua kasvattamalla. Tavoitteena on palkata tänä vuonna 20 työntekijää lisää. Uskon, että myynti vetäisi niin hyvin, että voisimme palkata jopa 40. Kasvun rajoite on työvoiman saatavuus.

Markkina vetää, sillä yritykset panostavat digitalisointiin ja konsulttien tarve on paikoin huutava. Samaan aikaan osaajat viedään käsistä. Entistä vilkkaampaa kysyntää Jaakkola povaa koronan jälkimainingeissa, kun talouden povataan lähtevän nousuun.

Mavericks myy konsultteja erilaisiin asiakkaiden projekteihin. Rekrytoitavan työntekijän kriteerinä on kokemus Suomesta, sillä valtaosa asiakkaista on kotimaisia. Vaatimuksena on vähintään viiden vuoden kokemus.

– Meidän hommiin ei voi ottaa ketään harjoittelemaan suomalaista työkulttuuria. Sinänsä mitään kielirajoituksia ei ole.

Työntekijöiden löytämiseksi Mavericks on kokeillut headhuntereita, rekrytointikonsultteja ja markkinointitempauksia. Lisäksi omia työntekijöitä houkutellaan rahallisin bonuksin kertomaan yrityksestä tuttavilleen. Yhä useampi työntekijä löytyy erilaisten verkostojen kautta. Yleensä osaaja vaihtaa työnantajaa lennosta.

Kilpailua on paitsi ihmisten löytämisestä, myös heidän pitämisestään yrityksen palveluksessa. Kun on tarkoitus kasvaa, työntekijöiden vaihtuvuutta ei haluta.

– Ensin on hirveän työn ja panostusten takana saada ihminen töihin, sitten käydään yhtä veristä kilpailua siitä, että saadaan pidettyä ihmiset töissä. On pirullista, jos perälauta vuotaa, Jaakkola kuvailee.

Kuvat: Getty Images / Mavericks Software Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi