Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Raha

Kevytyrittäjäpalvelun tutkimus paljastaa: Näin paljon vähemmän naiset laskuttavat

Suomen Yrittäjien asiantuntija muistuttaa, että alan palkkatasolla on merkittävä vaikutus keskimääräiseen tuntihintaan.

Tuoreen, UKKO.fi -kevytyrittäjäpalvelun tekemän selvityksen perusteella naiset laskuttavat työstään miehiä vähemmän. UKKO.fi selvitti freelancer-työtä tekevien naisten ja miesten välistä palkkaeroa kevytyrittäjäpalvelun käyttäjien laskutustiedoista.

Selvityksessä laskettiin naisten ja miesten keskimääräinen tuntilaskutushinta. Sen perusteella selvisi, että vuosina 2019-2021 freelancer-naisen euro on ollut 83 senttiä. Naisten keskituntihinta on sevityksen mukaan 24,25 euroa ja miesten 29,11 euroa.

– Yllättävää on havainto aloista, joissa naisten keskimäärinen tuntihinta on enemmän kuin miesten: graafiset suunnittelijat, toimisto- ja IT-alantyöntekijät, liikunnanopettajat, konsultit, siivoojat ja taitelijat, UKKO.fin Yrittäjyyskoulun päätoimittaja Jenna Heino kertoo.

Tiedot selviävät yli 57 000 kevytyrittäjän laskustustiedoista, joista naisten osuus 25 000 ja miesten 32 000.

"Alan yleinen palkkataso ohjaa"

Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen huomauttaa, että toimialalla on iso merkitys keskimääräiseen tuntihintaan.

– Alojen yleinen palkkataso ohjaa myös sitä, mitä yrittäjät voivat kyseisellä alalla työstään keskimäärin laskuttaa, Rytkönen sanoo.

Kevytyrittäjäpalvelun selvityksen tulokset ovat linjassa aikaisempien tilastojen kanssa. Niiden mukaan naisten YEL-vakuutusten työtulojen keskiarvo on hivenen matalampi kuin miesten YEL-vakuutusten työtulojen keskiarvo.

– Tuntihintaa voidaan pitää yhdenlaisena mittarina, mutta se ei välttämättä kerro koko totuutta. Yrittäjän tuntihintaan vaikuttavat esimerkiksi kokonaismyynti sekä toimintaan liittyvät kustannukset. Kokonaisuuden kannalta ratkaisevaa on kuitenkin se, kuinka monta tuntia työtä yrittäjä saa kyseisellä tuntihinnalla myytyä ja kuinka paljon katetta myydyistä tunneista yrittäjälle jää, Rytkönen sanoo.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi