Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Myynti

Paljut viedään käsistä, mutta hintakilpailu kurittaa katteita – Kotimainen valmistaja ryhtyi myymään paljuja osissa

Oululainen paljuvalmistaja sai tarpeekseen hintakilpailusta ja myy paljunsa osissa. Laatu on tärkeä kilpailuvaltti.

Paljut ovat tehneet kauppansa tänä kesänä etenkin mökeille. Korona-aika on lisännyt suomalaisten halukkuutta piharemontteihin.

Oululainen Vekas Oy on yksi ainoista kotimaisista paljuvalmistajista, jotka tekevät itse myös paljuissa käytettävän tulipesän. Monessa tapauksessa tulipesä valmistetaan Virossa.

Vuonna 2000 paljujen myynnin aloittanut Mikko Puuronen valmistuttaa tulipesän Kempeleessä. Paljun aihio tulee Iistä. Puuronen on yrityksensä ainoa omistaja.

Kulunut kesä on ollut paljukauppiaalle kaksijakoinen. Tuotteita menee kaupaksi kiitettävällä tahdilla, mutta kivenkova hintakilpailu syö katteita.

– Myynti on ollut parempaa kuin viime vuoden kesällä, vaikea sanoa onko jopa kaikkien aikojen parasta. Kilpailu on tälläkin alalla kovaa, kun hintoja pudotetaan ja pyritään myymään mahdollisimman halvalla, yrittäjä kertoo.

Aikaisemmin yritys on myynyt paljuja jälleenmyyjien kautta. Katteita nostaakseen jälleenmyyjäverkostosta on luovuttu ja tuotteet myydään omissa myyntikanavissa. Tämä on parantanut katteita, mutta laskenut jonkin verran myyntimääriä.

"Suurimmat erot tulipesissä"

Pitkälti hintakilpailun takia Puuronen on lopettanut valmiiden paljupakettien myynnin ja keskittyy tällä hetkellä tee se itse -paketteihin. Ne asiakkaat kokoavat itse. Valmiiden paljujen hintoja Puuronen ei ole halunnut laskea alle vesirajan.

– Valmiiden paljujen hinnat ovat verkkokaupassamme sellaisia, ettei niillä saa kauppaa aikaiseksi. Tee se itse -paljuissa olemme sen sijaan Suomen halvin. Tekemämme kamiina on jopa halvempi kuin virolainen, hän sanoo.

Itse kasaamalla paljun ostaja voi säästää 500-700 euroa. Puurosen mukaan kokoaminen on tehty mahdollisimman helpoksi.

– Yleensä se osataan koota. Paljon puhutaan ihmisten uusavuttomuudesta, mutta nykyään on paljon ihmisiä, jotka haluavat ja osaavat tehdä asioita itse. Toki annamme neuvot ja vastaamme myös ihmisten soittoihin, jos heillä tulee jotain ongelmia.

Laatu on Puuroselle tärkeä kilpailuvaltti. Kyse ei ole pelkästään materiaaleista.

– Suurimmat erot ovat tulipesissä. Lähinnä siinä, miten savu kiertää ja meneekö se yhden pellin kautta piipusta ulos vai tehdäänkö kamiinaan vesivaippa. Suurin osa tulipesistä on sellaisia, että piipusta tulee liekit kun paljua lämmitetään. Se on merkki siitä, että savukaasuja ei oteta talteen ja lämpö menee harakoille. Kun halutaan myydä halvinta, näihin asioihin ei keskitytä.

Kuva: Vekas Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi