Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Uusia yrityksiä perustetaan innokkaammin kuin ennen koronaa – "Jo perustamisvaiheessa varaudutaan selviämään poikkeusoloissa"

Yrittäjyysinto näkyy Uusyrityskeskuksen neuvontapalveluissa. Uusien yritysten syntyminen näkyy myös Patentti- ja rekisterihallituksen tilastoissa.

Suomen Uusyrityskeskukset ry. kertoo, että sen maksuttoman yritysneuvonnan kautta on tammi-keskuun aikana 3 420 uutta yritystä, mikä on 34 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020 ja kaksi prosenttia enemmän kuin ennen koronaa, vuonna 2019, vastaavalla ajanjaksolla.

Yrittäjyysinto on kasvanut tasaisesti eri puolilla Suomea. Juuri julkaistu Uusyrittäjyyskatsaus käy läpi, ketkä yrityksiä perustivat, millaisia syntyneet yritykset ovat ja mitä ilmiöitä uusyrittäjyydessä oli havaittavissa vuoden alkupuoliskolla.

Kaksi kolmannesta, 67 prosenttia yritysneuvonnassa käyneistä 5 117 asiakkaasta perusti yrityksen. Yleensä noin puolet neuvontaan tulevista asiakkaista päätyy yrittäjiksi.

– Yrittäjyys houkuttelee nyt enemmän kuin ennen. Ja koska aiempaa suurempi osuus neuvontaan tulleista asiakkaista on perustanut yrityksen, niin yrittäjyysinto on myös konkretisoitunut yrittäjyydeksi. Se on äärimmäisen hyvä uutinen tässä ajassa, jossa korona vieläkin kurittaa yrityksiä ja maamme taloutta, Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja ja Suomen Uusyrityskeskukset ry:n hallituksen puheenjohtaja Anssi Kujala kertoo.

Intoa ja varautumista

Patentti- ja rekisterihallituksen tilastojen mukaan uusia yrityksiä rekisteröitiin tammi-toukokuun aikana 23 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Uusyrityskeskuksissa kasvu oli 11 prosenttia suurempaa, mikä osoittaa, että yhä useampi hakee nyt apua yritystoiminnan suunnitteluun. Uusia asiakkaita oli yritysneuvonnassa tänä vuonna 23 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Kiinnostus yritysneuvontaa kohtaan näkyy myös valtakunnallisesti järjestettävien etäinfojen osallistujamäärissä. Kesän alussa käynnistyneissä Uusyrityskeskusten yhteisissä yrittäjyysinfoissa on parin kuukauden aikana ollut lähes 500 osallistujaa.

– Asiakaskunnassamme on havaittavissa paitsi intoa myös varautumista. Nyt jo perustamisvaiheessa varaudutaan selviämään poikkeusoloissa ja näin ollen puolueettoman yritysneuvojan näkemykset ja neuvot nähdään aiempaa tärkeämpinä. Tämäkin on pelkästään positiivinen ilmiö, sillä huolellinen pohjatyö tekee uusista yrityksistä kestävämpiä ja kannattavampia, toteaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Vaikuttavuustutkimusten mukaan 80 prosenttia Uusyrityskeskusten neuvonnan avulla perustetuista yrityksistä on toiminnassa vielä viiden vuoden kuluttua, kun vastaava osuus kaikista Suomessa perustetuista yrityksistä on vain 50 prosenttia.

 

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi