24.8.2021 klo 11:21
Uutinen

Pyhän kesämatkailu kaipasi piristystä – Pyhäkurun seikkailupuisto syntyi yrittäjien yhteisvoimin

Yrittäjät rakensivat reitit omin voimin, mikä säästi kuluissa. Koronakriisi viivästytti valmistumista.

Pyhäkurun takana on joukko yrittäjiä, jotka yhdistivät voimansa idean taakse jo kolmisen vuotta sitten.

Miia Taivalantti on hankkeen koordinoija ja entinen lähi- ja luomuruokayrittäjä, Ex-puoliso Antti Taivalantti on remonttiyrittäjä, Antti Siltala tarjoaa sup-, kanootti- ja kajakkiohjelmapalveluita ja Aki ja Mika Liukko omistavat ravintola Carlsberg Housen ja ja Bliss Adventure tarjoaa jääkiipeilyä muun muassa Pyhän Tajukankalla.

Kun sitten vihdoin oli aika alkaa edistää seikkailupuistohanketta ja hakea rahoitusta, alkoi koronakriisi, jonka tukirahoitus meni kaiken muun edelle Ely-keskuksessa.

Seuraavaksi Italian tehtaat menivät kiinni niin, että muun muassa tehdas, josta seikkailupuiston metalliosien piti tulla, ei pystynyt niitä toimittamaan. Kun tehtaat avautuivat, vastassa oli italialaisten kesälomat. Seuraavaksi oli ongelmia kuljetusten kanssa ja sen jälkeen vastassa Suomen talvi, jolloin rakentaminen ei edennyt.

Seikkailupuiston rakennustarvikkeet saatiin vasta keväällä lumien sulettua ja rakentaminen pääsi alkuun.

– Rakennamme seikkailupuistoa itse, jolloin rakentaminen on hitaampaa, mutta sillä saamme pidettyä kulut kurissa ja osaamisen itsellämme. Jos olisin tilannut rakennusporukan Saksasta, se olisi ollut kolme kertaa kalliimpaa. Joka kerta, kun laajennamme tai muokkaamme rataa, olisin joutunut tilaamaan porukan taas Suomeen, Miia Taivalantti kertoo.

Kesämatkailu kasvuun

Yrittäjien yhteinen ajatus oli elävöittää Pyhän kesämatkailua. Visit Pyhä-Luoston matkailuyhdistyksen tietojen mukaan touko-syyskuussa Pyhän majoitusvuorokaudet ovat kasvaneet merkittävästi viime vuoden kesän luvuista.

Pyhä-Luoston kävijämäärä kasvoi tammi-heinäkuu-ajalla 27 prosenttia, touko-heinäkuu-väliseltä ajalta 14 prosenttia, ja koronapandemiaa edeltävästä vuodesta 2019 kasvua oli 39,5 prosenttia.

– Pyhätunturin Tajukankaan alue on jylhyydessään ja karuudessaan upea, mutta Ihmiset eivät uskalla lähteä näille hienoille paikoille itsenäisesti. Me halusimme tarjota kokemuksen turvallisissa olosuhteissa laajemmalle kävijäkunnalle, koska kaikki eivät ole kalliokiipeilijöitä, Taivalantti kertoo.

Seikkailupuisto on tervetullut lisä Pyhän tarjontaan.

– Kesämatkailu on ollut aikaisemmin ollut melko vähäistä Pyhällä ja alueella on kaivattu lisäaktiviteetteja kesälle. Toisaalta Pyhä-Luoston kansallispuistokävijöiden määrä kasvaa koko ajan, eli suunta on hyvä, Taivalantti sanoo.

Pyhäkurun erikoisuus seikkailupuistojen joukossa on Via Ferrata -tyylin, eli kalliota hyödyntävät reitit. Ne ovat yleisiä Keski-Euroopassa, kun Suomessa seikkailupuistot ovat usein rakennettu puihin tai tolppien varaan.

Alkuperäinen suunnitelma oli rakentaa pitkä liuku, eli asiakas olisi mennyt hissillä ylös ja tullut liukuen alas. Se olisi kuitenkin ollut liian kallis toteuttaa, joten tänä kesänä avautuu kolme reittiä. Neljäs, extreme-rata valmistuu ensi kesäksi.

Vaikka Pyhäkuru ei kesäsesonkiin ehtinyt, se ei huoleta Taivalanttia.

– Ruskaretket ja syyslomat ovat tuloillaan. Leirikoulut ja Tyky-porukat sekä paikalliset asukkaat ovat myös kohderyhmäämme. Kävijät ovat tykänneet tosi paljon, ja palaute on ollut pelkkää positiivista. Puisto on ollut odotettu uutuus ja erikoisuus: riittävän haastava ja kutkuttava.

Töitä itselle

Pyhäkurun yrittäjät ovat perustaneet myös kylän keskustaan Pyhäinfo-pisteen yhdessä muutaman muun yrittäjän kanssa.

Pyhäinfo on yritysten palveluiden keskittymä ja se tarjoaa tietoa alueen palveluista ja reittikohteista, sieltä saa ostaa lippuja alueen palveluihin sekä vuokravälineitä aktiviteetteihin.

– Yrittäjät halusivat kehittää yhdessä kesämatkailua ja itselleen työpaikan. Osaamisesta täällä ei ole pulaa. Pohjoisesta löytyy monenlaisia elämäntarinoita. Meillä saattaa olla hissipoikana oravanpyörästä poishypännyt lääkäri, Taivalantti kertoo.

Juttua muokattu 24.8.2021, klo 15.33: LIsätty Pyhän matkailua koskevat kävijämäärät.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Kuva Miia Taivalantti