31.8.2021 klo 16:44
Uutinen

Hyvästi lohkot ja 2 metrin turvavälivaatimus – Etelä-Suomen Avi ja pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kumoavat rajoituksia

– Epidemiatilanteen niin salliessa yleisötilaisuuksien terveysturvallisuutta voidaan parantaa asettamalla tilaisuuksille suhteellinen enimmäishenkilömäärä, aluehallintoviraston aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen kertoo.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kumoamassa pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän suosituksen mukaisesti yleisötilaisuuksien järjestämistä koskevan niin sanotun lohkovaatimuksen. Lisäksi virasto varautuu 2 metrin turvavälivelvoitteen poistamiseen, jota koskevan tartuntatautilain muutoksen pääministeri Sanna Marin kertoi Twitter-päivityksessään olevan valmistelussa sosiaali- ja terveysministeriössä ja se esitellään eduskunnalla ensi viikolla.

Rajoituskokonaisuutta arvioidaan vielä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtaman koronakoordinaatioryhmän kanssa torstaina.

Lohkovaatimuksen poistamista kokoontumisrajoituksista suositteli pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kokouksessaan 31.8.2021. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on saanut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin lausunnon, jonka mukaan muun muassa rokotekattavuuden kasvun ansiosta yleisön eriyttäminen lohkoihin ei ole enää välttämätöntä, jos tilaisuuksien turvallisuus voidaan varmistaa muilla keinoilla.

Suhteellinen enimmäishenkilömäärä

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee myös yleisötilaisuuksien kahden metrin turvavälivelvoitteesta luopumista sisätiloissakin. Ryhmä arvioi lisäksi, että laajasti eri asiakas- ja yleisötilojen käyttöä koskevan niin sanotut turvavälipäätöksen edellytykset eivät enää täyty. Ryhmä katsoo, että lohkovelvoitteesta ja kahden metrin turvavälivelvoitteesta voidaan luopua, jos tilojen ja tilaisuuksien terveysturvallisuus voidaan varmistaa muilla tavoilla. Rajoituskokonaisuutta käsitellään torstaina Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtaman alueellisen koronakoordinaatioryhmän kokouksessa.

Terveysturvallisuutta yleisötilaisuuksissa parantavat esimerkiksi järjestäjän asettama maskinkäyttösuositus tai -velvoite, järjestäjän suositus voimakkaan äänenkäytön välttämisestä, asiakkaalle osoitettu istumapaikka, ohjeet tilassa liikkumisesta, saapumisesta ja poistumisesta sekä mahdollisuuksien mukaan useiden sisäänkäyntien käyttö ja liikkumisen porrastaminen.

– Olemme jo viime viikolla linjanneet, että epidemiatilanteen niin salliessa yleisötilaisuuksien terveysturvallisuutta voidaan parantaa asettamalla tilaisuuksille suhteellinen enimmäishenkilömäärä, Etelä-Suomen aluehallintoviraston aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen toteaa.

– Asia on kuitenkin käsiteltävä laajemmassa foorumissa eli Hus-alueen koronakoordinaatioryhmän kokouksessa torstaina. Valmistaudumme tekemään mahdollisimman nopeasti päätöksen, jossa lohkovelvoitetta ja 2 metrin turvavälivelvoitetta sellaisenaan ei enää ole.

Sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien kahden metrin turvavälivelvoite on toistaiseksi voimassa koko Uudenmaan alueella ja lisäksi Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Kahden metrin turvavälivelvoitteesta luovutaan mahdollisuuksien mukaan myös näillä alueilla, ja asiaa arvioidaan alueellisissa koronakoordinaatioryhmissä tällä viikolla.

– Tilaisuuksissa voisi jatkossa olla esimerkiksi 50 tai 75 prosenttia enimmäishenkilömäärästä. Tällä saataisiin tiloihin väljyyttä ja vältettäisiin osaltaan tungosten ja ruuhkien syntymistä, kertoo Nikunen.

Uudenmaan alueen uudet rajoituspäätökset voisivat tulla voimaan ensi viikon alussa.

Hygieniajärjestelyiden säilyttävä

Etelä-Suomen aluehallintovirasto korostaa, että tilaisuuksien järjestäjien muun muassa pääkaupunkiseudulla on edelleen jatkossakin noudatettava opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 julkaisemaa ohjetta hygieniajärjestelyistä. Lisäksi niin tilaisuuksien järjestäjiä kuin laajasti erilaisista asiakas- ja yleisötiloista vastaavia toimijoita velvoittavat tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset.

Hygieniaohjeissa painotetaan muun muassa maskin käytön tärkeyttä sekä järjestäjän antamia ohjeita osallistujille äänen käytön ja ruuhkatilanteiden välttämiseen. Tartuntatautilain pykälässä 58 c määriteltyjen yleisten velvoitteiden mukaan tilaisuuden järjestäjän muun muassa pitää antaa asiakkaille ja osallistujille riittävän etäisyyden ylläpitämistä koskevat toimintaohjeet.

Asiakkaiden ja osallistujien oleskelu pitää järjestää sillä tavoin väljästi kuin se toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista, ja asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan. Lain yleiset velvoitteet ovat voimassa ilman erillisiä viranomaispäätöksiä koko Suomessa erilaisissa asiakas- ja yleisötiloissa.

Toimitus

toimitus(at) yrittajat.fi