2.9.2021 klo 09:10
Uutinen

Rajoitusten lieventyminen helpotus urheilu-, kulttuuri- ja tapahtuma-alalle – ”Tärkeä signaali ihmisille lähteä liikkeelle”

Hämeenlinnalaisen Tuuloksen Kapakanmäen yrittäjä Kari Lehtonen toivoo, että rajoitusten lieveneminen hälventäisi paniikkia.

Pääministeri Sanna Marin kertoi Twitterissä, että määritelmä kahden metrin turvavälistä poistetaan tartuntatautilaista. Perusteena on rokotekattavuuden eteneminen, jolloin rajoituksia on mahdollista purkaa. Erityisesti urheilu-, kulttuuri- ja tapahtuma-ala on kärsinyt kahden metrin turvavälirajoituksesta.

Marinin mukaan lakimuutos on sosiaali- ja terveysministeriön valmistelussa ja se viedään eduskunnan käsittelyyn ensi viikolla.

Hämeenlinnassa Tuuloksen Kapakanmäen tanssilavalla on järjestetty tansseja juhannuksesta lähtien. Kahden metrin turvaväliä ei tanssiessa pysty pitämään, mutta muuten järjestelyt ovat olleet koronaturvalliset.

– Täällä on ollut kaksi tartuntaa koko kesänä, eikä niistä ole lähtenyt ketjuja liikkeelle, Kapakanmäen isäntä ja yrittäjä Kari Lehtonen kertoo.

Kapakanmäki on laskenut kapasiteettiaan 1900 ihmisen tilassa 500 kävijään parhaimmillaan, jotta tilassa olisi väljää. myyntipisteitä ja vessoja on lisätty, jotta jonoilta vältyttäisiin. Rock-keikkailtoina tilassa on tuoleja ja pöytiä, joita voi varata niin, että voi istua mahdollisimman erillään muista, jos haluaa. Kapakanmäellä on myös lippujärjestelmä, johon on jätettävä sähköpostiosoite. Näin ollen järjestäjä saa kiinni 90 prosenttia kävijöistä mahdollisessa altistustilanteessa.

Pelko suurin rajoittaja

Kahden metrin turvavälin poistuminen ei muuta Kapakanmäen arjessa paljoa, mutta se on tärkeä viesti toiminnan kannata.

– Kaikki nämä viestit ovat signaaleja ihmisille siitä, että he uskaltaisivat lähteä ja paniikki hälvenisi. Eniten vaikuttaa se, mitä mediassa kirjoitetaan. Jos iltapäivälehdet malttavat olla viikonkin hiljaa, se vaikuttaa heti. Sitten kun taas kirjoitetaan, että ketään ei pitäisi nähdä, lipunmyynti lakkaa, Lehtonen kertoo.

Lehtosen mukaan ihmisten pelko on suurin rajoitustoimi jo itsessään.

Kulttuuri-, tapahtuma- ja ravintola-alan toimijoiden keskuudessa on esitetty vahvaa kritiikkiä rajoitustoimille ja niiden vaikutukselle alojen toimintaedellytyksiin. Muun muassa artisti Paula Vesala on esittänyt jo ajatuksen kapinoinnista rajoituksia vastaan.

Lehtonen ei innostu kapinoinnista.

– Olemme toimineet paikallisen AVI:n edustajan kanssa hyvässä hengessä, ja saaneet kiitosta järjestelyistämme. En viitsi kamppailla heitä vastaan. AVI:n on helppo näyttää voimansa, jos haluavat. Me avasimme, kun oli mahdollista ja toimimme niissä puitteissa, mitä on. Yrittäjän täytyy löytää keinot.

Vaivannäkö maksaa itsensä takaisin

Toki kapasiteetin rajoittaminen, myyntipisteiden ja vessojen lisääminen syö liiketoiminnan kannattavuutta, mutta Lehtosen mukaan Kapakanmäki on pärjännyt. Heinäkuussa, kun tartuntaluvut nousivat, kannattavuusraja kävi lähellä.

– Olemme pieni paikka ja olemme koko ajan joutuneet nähdä enemmän vaivaa asiakkaiden haalimiseen kuin perinteikkäät paikat, joilla on tulijoita, kun vain ovet avaa. Olemme investoineet kustannustukea ilmalämpöpumppuihin ja ilmastointiin sekä satsanneet siisteyteen ja turvallisuuteen. Olemme nähneet vaivaa jo ennen kuin oli pakko nähdä näiden asioiden eteen vaivaa.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Kuva Maiju Landstöm