Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Yrittäjägallup: Yrittäjistä liki puolet kannattaa kokoomusta – Hallituksen talouslinja kismittää

Kokoomus on edelleen selvästi yrittäjien ykköspuolue, tuore Yrittäjägallup kertoo. Kokoomuksen kannatus on kantansa kertoneiden parissa 48 prosenttia. Toiseksi suosituin puolue on perussuomalaiset ja kolmas keskusta.

Kokoomusta kannattaa kantansa kertoneista 48 prosenttia ja kaikista gallupiin vastanneista yrittäjistä 39 prosenttia.

Toiseksi suosituin puolue yrittäjien joukossa on perussuomalaiset, jota kannattaa kantansa kertoneista 18 prosenttia ja kaikista vastanneista 15 prosenttia. Kolmanneksi eniten yrittäjät kannattavat keskustaa; sitä äänestäisi kantansa kertoneista 10 prosenttia ja kaikista vastanneista 8 prosenttia.

− Asetelma on samanlainen kuin toukokuun kuntavaalimittauksessa. Helmikuun eduskuntavaalimittaukseen verrattuna suurin muutos on keskustan kannatuksen vahvistuminen. Keskusta on silti yhä kaukana viime eduskuntavaalien luvuista, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi.

− Keskustalla oli kuntavaaleissa paljon yrittäjäehdokkaita. Moni äänesti heitä, ja ehkä tämä tunnelma on säilynyt, hän tulkitsee.

Kantar tutki yrittäjien puoluekannatuslukuja Yrittäjien toimeksiannosta. Tutkimuksessa haastateltiin 1040 yrittäjää tai yrityksen edustajaa.

Kritiikkiä hallituksen talouslinjaa kohtaan

Kokoomuksen yrittäjäkannatus on pysynyt korkealla, lähes 50 prosentissa.

− Yrittäjät ovat kriittisiä hallituksen talouspolitiikkaa kohtaan. Kokoomus pystyy sanoittamaan hyvin yrittäjien tunteman kritiikin, Pentikäinen arvioi.

Perussuomalaisten yrittäjäkannatus on hieman laskenut. Muutos on kuitenkin vähäinen.

− Joitakin yrittäjiä hiertää puolueen maahanmuuttokanta. Yrittäjät näkevät, että Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa, Pentikäinen sanoo.

Vihreiden yrittäjäkannatus on puolittunut parissa vuodessa.

− Moni on pettynyt erityisesti vihreiden talouspolitiikan linjaan. Koetaan, että vihreät on liikaa vasemmalla. Puolueen yrittäjäsiipi ei juurikaan ole esillä, hän tulkitsee.

Neljännes tukee hallituspuolueita

Nykyisten hallituspuolueiden suosio on yrittäjien parissa 26 prosenttia. Se on noussut helmikuusta, jolloin se oli 23 prosenttia. Kaksi vuotta sitten kannatus oli 31 prosenttia.

− Yrittäjät ovat kriittisiä hallitusta kohtaan, mutta kritiikki on hieman lientynyt. Tässä voi olla myös kuntavaalien vaikutusta, Pentikäinen arvioi.

Mielipidemittaus kertoo, että yrittäjät ovat ahkeria äänestäjiä. Vain neljä prosenttia sanoo, ettei äänestäisi eduskuntavaaleissa. Yrittäjiä on Suomessa noin 300 000.

Yrittäjägallupin tarkoituksena on selvittää pienten ja keskisuurten yritysten yrittäjien mielipiteitä ja näkemyksiä ajankohtaisista aiheista. Tutkimukseen vastasi yhteensä 1040 pk-yrityksen edustajaa.

Tiedot kerättiin 10.− 24.8.2021 välisenä aikana. Osa vastaajista osallistui gallupiin sähköpostikyselyllä ja osa internetpaneelin kautta. Tutkimuksen virhemarginaali on +- 3,1 prosenttiyksikköä. Kyseessä ei ole Suomen Yrittäjien jäsentutkimus.

Lue lisää: Yrittäjägallup| Yrittajat.fi

toimitus (at) yrittajat.fi