Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Koulutus

Opiskelijat kehittivät nuorille Yrittäjyyspelin – Peli laajeni valtakunnalliseksi Uusyrityskeskusten kautta

Lahtelaisten opiskelijoiden kehittämä peli auttaa nuoria yrittäjyyden hahmottamisessa ja oppilaitoksia yrittäjyysopintojen tukemiseen.

Suomen Uusyrityskeskukset ovat lanseeranneet uuden yrittäjyyspelin. Peli on ensisijaisesti nuorille suunnattu matalan kynnyksen väline oman yrittäjätyypin selvittämiseen ja yrittäjyystietämyksen testaamiseen.

Pelin ovat luoneet LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijat yhteistyössä Uusyrityskeskusten, Lahden kaupungin, Lahden seudun kehitys LADEC Oy:n ja City as a Service -projektin kanssa.

Yrittäjyyspelin tavoitteena on antaa pelaajalle kokonaiskuva siitä, mitä yrittäjänä toimiminen edellyttää. Tarinallisessa pelissä valloitetaan Yrittäjyyden vuori, jossa lähdetään liikkeelle Valmiuksien kylästä ja edetään Markkinoinnin polun ja Paperisodan kautta Yrittäjyyden kaivostielle ja Ideavyöryyn. Matkan aikana selviää pelaajan oma yrittäjätyyppi sekä yrittäjyystietämyksen lähtötaso.

Yrittäjyyspeli tehtiin, jotta kuka tahansa voisi helposti tutustua yrittäjyyden perusasioihin. Peli tuo esiin, mitä asioita yrittäjäksi ryhtyvän on hoidettava kuntoon ja mistä saa apua yrityksen perustamiseen.

Tärkeää ruokkia yrittäjyysintoa

Uusyrityskeskuksissa on huomattu sekä yleisesti kasvava yrittäjyysinto että nuorten hakeutuminen yrittäjyystiedon äärelle. Suomen 31 Uusyrityskeskuksen asiakkaista noin puolet on alle 36-vuotiaita.

– Yrittäjyysintoa on tärkeää ruokkia erityisesti nyt, kun tarvitsemme nuoria uusien yritysten perustajiksi ja toimivien jatkajiksi, Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama toteaa.

Peli on nuorten tekemä ja se tarjoaa yrittäjyystietoa helposti omaksuttavassa muodossa. Se toimii työkaluna yrittäjyyskasvatukseen. 

– Hienointa on ollut kuulla pelin testaajilta palautetta siitä, että pelin pelaaminen voi todella madaltaa kynnystä yrittäjyyteen. Se oli meidän yhteinen tavoitteemme, ja siinä onnistuimme, kertoo Tiina Hirvanen, joka on yksi pelin tekijöistä.

Paikallisesta kasvoi valtakunnallinen

Yrittäjyyspeli sai alkunsa, kun seitsemän LAB-ammattikorkeakoulun palvelumuotoilun opiskelijaa kehitti konsepteja Lahden kaupungin yrityspalveluille osana City as a Service -hanketta yhdessä Uusyrityskeskuksena toimivan kehitysyhtiö LADEC:in asiantuntijoiden kanssa. Kun Suomen Uusyrityskeskukset ry lähti yhteistyöhön, paikallisesta hankkeesta tuli valtakunnallinen.

– Digipalveluissa skaalautuvuus on ydinasia. Yhteistyössä Uusyrityskeskus-verkoston kanssa se onnistuu, Lahden kaupungin elinkeinopäällikkö Miikka Venäläinen sanoo.

Yhteistyö on ollut innostavaa myös Uusyrityskeskusten verkostolle. Peli tarjoaa tukea yrittäjyyden opintojen tukemiseen oppilaitoksissa.

– Esimerkiksi oppilaitosten ympäri Suomen kannattaa hyödyntää peliä yrittäjyyskursseillaan, Lahden seudun kehitys LADEC Oy:n johtaja Päivi Karttunen sanoo.

 

Elina Hakola

elina.hakola(at) yrittajat.fi