Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Podcast

Katja Brusila sai pelottavan diagnoosin, jonka seurauksena koko elämä mullistui – Nyt hän joutuu luopumaan kodista ja työstä

Personal trainer Katja Brusila kertoo Yrittäjän podcastissa, miten raskasta on luopua isosta osasta yrittäjyyttä terveysongelmien takia ja mitä raskaat kokemukset ovat opettaneet.

Riihimäellä toimiva liikunta-alan yrittäjä Katja Brusila sai vuonna 2019 pysäyttävän diagnoosin. Brusila asui tuolloin Espanjassa.

– Muistan, kuinka toukokuussa alkoi mieletön päänsärky. Oli pelottavaa olla vieraassa maassa tutkittavana. Pää kuvattiin ja ensimmäinen diagnoosi oli aivokasvain. Se oli pelottava uutinen.

Brusilalle tehtiin lisätutkimuksia espanjalaisessa yksityisessä sairaalassa. Ne paljastivat, että kivun taustalla ei ollutkaan kasvain vaan aivovaltimon pullistuma. Hän kertoo tarinansa Yrittäjän podcastissa.

– Aivoissa oli tihkuvuoto, joka oli aiheuttanut lähes kananmunan kokoisen vuotoalueen. Minulle tehtiin operaatio, jossa pullistuma täytettiin. Olin melkein kuusi viikkoa sairaalassa, jossa tilannetta seurattiin, koska verihyytymä ei lähtenyt pienenemään. Toista leikkausta kaavailtiin jo, mutta onneksi ennen sitä hyytymä pieneni.

Lääkärin diagnoosi vaikutti aktiivisen liikkujan ja crossfit-urheilijan kannalta synkältä, sillä aluksi kaikki raskas treenaaminen kiellettiin. Myöhemmin selvisi, että painoja saa edelleen nostella.

"Arki on hirveän raskasta"

Yrittäjyyden kannalta sairaus on ollut kova paikka. Tällä hetkellä Brusilan kotitalo on myynnissä. Pihalla on talli, johon on rakennettu reilun kokoinen toiminnallisen harjoittelun kuntosali asiakastyötä varten.

– Aivovaltimon pullistuma on tuonut neuropsykologisen väsymyksen, joka on vaikuttanut kaikkeen arkiseen toimintaan. Tämän vuoden alussa puhuin neurologin kanssa tuntemuksista päässä ja sitä lähdettiin tutkimaan. Sen seurauksena sain epilepsiadiagnoosin, joka on aiheutunut aivovauriosta. Se on laittanut elämää uusille urille. Talo on pakko laittaa myyntiin, koska taloudellisesti sen pitäminen ei ole jatkossa mahdollista. 

Juuri nyt näyttää siltä, että yrittäjyys on vaakalaudalla. 

– Epilepsian kohdalla saattaa kestää kauan, kunnes sopiva lääkitys löytyy. Lääkitys aiheuttaa kovaa väsymystä ja keskittymiskyvyn puutetta. Arki on hirveän raskasta. Aamulla kun avaa silmät, ensimmäisenä ajattelee, koska pääsee seuraavan kerran lepäämään. Missään vaiheessa ei ole levännyt olo. Pyykkien ripustaminen voi aiheuttaa todella kovan uupumisen. Sen verran pro olen, että asiakastyössä en välttämättä tunne väsymystä, mutta unohtelen sanoja enkä muista, mitä olen suunnitellut pt-asiakkaalle. Onneksi asiakkaat ymmärtävät tilanteeni hyvin. Kun tunti päättyy, minusta tuntuu, että pitää ryömiä kotiovelle.

Nyt edessä on ainakin osittainen työkyvyttömyyseläke. Podcastissa Brusila kertoo, miten hän pyrkii käsittelemään vaikeaa totuutta. 

Kuuntele podcast-jaksosta Katja Brusilan koko tarina. Jakso on kuunneltavissa Supla-palvelusta, Spotifysta ja Googlen podcast-palvelusta.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi