Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Äiti – pieni sana, mutta suuri merkitys

Äitienpäivää on vietetty Suomessa vuodesta 1918 lähtien. Alun perin ajatuksena oli omistaa päivä ”veljessodassa” poikansa menettäneille ja leskeksi jääneille äideille. Suomen Kotikasvatusyhdistyksen (nykyisin Suomen Vanhempainliitto) pääsihteeri Vilho Reima halusi kutsua mukaan kaikki äidit ajatuksella, että myös ”vihollisenkin äidillä on äidin sydän”.

Valtakunnallisia juhlatapahtumia ryhdyttiin viettämään Väestöliiton aloitteesta ja vuonna 1947 päivästä tehtiin virallinen liputuspäivä ja sen paikka vakiintui toukokuun toiseksi sunnuntaiksi.

Tulin itse ensimmäisen kerran äidiksi juuri äitienpäivänä. Toisen tyttäremme syntymä heitti vain pari päivää isänpäivästä. Aika hauska sattuma.

Olen joskus pohtinut millaista elämäni olisi ollut, jos en olisi äiti. Ajatus on outo ja tarkoittaisi, että en myöskään olisi nyt mummi. Mission impossible sanoisin nyt.

Äitinä olen ollut kahden tyttären äiti, mutta nyt mummina kahden pojan mummi. Tässä on pitänyt tutustua osittain aivan uudenlaisiin asioihin. Omien tyttärieni kohdalla eivät erilaiset taisteluleikit olleet erityisemmin pinnalla, mutta tyttärenpoikieni kohdalla ovat tulleet tutuksi erilaiset taistelutilanteet.

Toki ympäristön ärsykkeet ovat kovin erilaiset nyt kuin mitä olivat omien lapsieni kohdalla. Ei siis ihme, että leikitkin ovat muuttuneet. On ollut kuitenkin hienoa huomata, että yksi asia on pysynyt ja se on lukeminen.

Olen itse aina pitänyt lukemisesta ja edelleen olen perinteisen kirjan vankkumaton kannattaja. Äänikirjaakin olen kokeillut, mutta en erityisemmin pidä. Jotakin puuttuu, kun ei ole sitä konkreettista kirjaa käsissä. Omille tyttärilleni luin mielelläni iltaisin ja joskus oikein harmitti, kun he jo nukahtivat ja kirja jäi jännään paikkaan.

Nyt koronan pitkittyessä ovat onneksi kirjastot taas saaneet olla auki. Ei haittaa, vaikka vain pikaisesti saan käydä kirjastossa, aina löydän jotakin lainattavaa. Toki hutejakin joskus tulee ja huomaan, että eipäs tämä kirja nyt ihan nappaakaan, mutta mitäpä tuosta. Kuntien palveluista minulle kirjasto on ihan ykkönen. Kaikilla on mahdollisuus päästä osalliseksi upeista tarinoista tai löytää tietoa erilaisista asioista. Toki moni tänä päivänä käyttää tähänkin kännykkää ja hyvä niin, jos kokee sen itselleen hyväksi vaihtoehdoksi.

Sujuvasti hyppäsin näköjään äitienpäivästä kirjastoon. Ehkä kirjasto on sellainen paikka, josta moni äiti on lainaamiensa kirjojen avulla saanut hetken tauon arkiseen puurtamiseen. Historialliset romaanit ovat monien herkkua tai dekkarit, jotka vievät pois tavallisesta arjesta.

Tavallisen arjen tärkeys onkin viimeisen vuoden aikana korostunut. Kirjat ovat hyvä tapa saada muuta ajateltavaa ja ainakin minut hyvä kirja vie helposti mukanaan. Yksi mielestäni viime vuosien parhaista kirjoista on eittämättä ollut Olli Jalosen Taivaanpallo. Tässä kirjassa lukutaidon merkitys nousee pienen pojan elämässä uskomattoman tärkeäksi asiaksi ja avaa tietä aivan uudenlaiselle elämälle.

Lukutaito on meille itsestäänselvyys, jota emme ehkä aina osaa edes arvostaa tarpeeksi. Omat lapsenlapseni ovat olleet kovin erilaiset lukijat. Vanhempi oppi lukemaan jo neljän vuoden iässä ja nuorempi vasta koulussa. Tärkeintä, että taidon kuitenkin oppii ja taitoa myös käyttää.

Olen myös dekkarien suurkuluttaja. Lempipuuhaani onkin mietiskellä, kuka esittäisi esim. dekkarin pääosassa olevaa poliisia, jos siitä tehtäisiin elokuva tai tv-sarja. Olikin aika hauska lukea, että komisario Koskisen rooliin on istutettu Eero Aho, kun Seppo Jokisen dekkareista tehdään tv-sarja. Eipä tullut hän minulle mieleen, mutta mielenkiinnolla odotan sarjaa.

Tv-sarjoista mieleeni nousikin Aallonmurtaja-sarja, jossa äidin rooli ei ole sitä kaikkein perinteisintä mallia. Ehkä hyvä muistaa, että meitä äitejä ja mummeja on monenlaisia, eikä ole edes tarpeen yrittää meitä mihinkään yhteen muottiin puristaa.

Moni yrittäjä-äiti kipuilee ajan riittämättömyyden kanssa, kun aikaa pitäisi olla niin yritykselle kuin perheelle ja lapsille erityisesti. Ehkä hyvä muistaa, että ei se lasten kanssa vietetyn ajan määrä ole se tärkein mittari, vaan se laatu. Kun olet lapsiesi kanssa, ole heidän kanssaan juuri siinä hetkessä, kokonaan ja läsnä. Äideistä parhain - jokainen äiti on parhain, omalla tavallaan.

Kaikille äideille ja mummeille ihanaa äitienpäivää!

Eija Suvanto
eija suvanto varsinais-suomen yrittäjät

Eija Suvanto on Varsinais-Suomen Yrittäjien järjestöpäällikkö.