Etsi

Asenne ratkaisee

Juhannus, keskikesän juhla on juuri takana ja suosituimmat lomaviikot ovat alkamassa. Mutta ehtiikö yrittäjä lomailla?

Työntekijällä on vuosilomalain mukaan oikeus saada lomaa kaksi ja puoli arkipäivää kuukautta kohti, mutta yrittäjän lomaa ei määritetä lailla, vaan yrittäjän pitää itse arvioida mahdollisuus ja tarve lomalle.

Muutama vuosi sitten Suomen Yrittäjät teki tutkimuksen, jossa kartoitettiin yrittäjien hyvinvointia ja selvitettiin muun muassa yrittäjien lomanviettoa. Vastausten mukaan yrittäjien loman pituus on keskimäärin puolet työntekijän lomasta. Noin 90 prosenttia yrittäjistä ilmoitti viettävänsä lomaa ainakin johonkin aikaan vuodesta. Nopealla laskutoimituksella voi siis todeta, että joka kymmenes yrittäjä ei ehdi tai malta lomailla lainkaan. 

Yleensä aloittavilla yrittäjillä on vaikeampaa irrottautua lomailemaan kuin jo pidempään yrittäjänä toimineella. Kokeneempi yrittäjä tietää milloin on hiljaisin aika vuodesta ja otollisin hetki lomalle. Monet yrittäjät tekevät töitä joustavasti myös lomalla. Joillekin on mahdollista tehdä töitä etänä esimerkiksi kesämökiltä käsin. Se tuo jo arkeen mukavan muutoksen, mutta vaatii hyvää itsensä johtamista, että osaa rajata työlle sopivan ajan niin, ettei se kiristä entisestään omia tai perheen hermoja.

Useimmiten yrittäjä itse on paras asiantuntija kertomaan, onko työn imu niin kova, ettei malta lomailla, vai onko levon tarve suurempi kuin esimerkiksi pelko asiakkaiden menetyksestä. On hyvä myös kuunnella läheisiä ja ystäviä. Jos he ovat huolissaan yrittäjän jaksamisesta, olisi todennäköisesti tärkeää saada edes lyhyt breikki, jonka aikana pääsisi irti työstä. Jokainen tarvitsee välillä lepoa.

Lähes kaikki suomalaiset haaveilevat pitkästä, lämpimästä kesästä, mutta säässä kuin säässä loma on aina jotain muuta kuin tavallinen työarki. Niin sään, loman ajankohdan ja pituuden kuin monen muun asian suhteen oma asenne on ratkaisevan tärkeä: olenko positiivinen ja innostunut vai ikuinen mielensäpahoittaja.

Viime syksynä osallistuin kahteen yrittäjille järjestettyyn tilaisuuteen, joissa oivallutettiin kuulijoita oman asenteen merkityksestä. Energiaa ja tuloksia tahdonvoimalla -seminaarissa puhunut valmentaja Ulrika Björkstam kehotti unelmoimaan ja pohtimaan mikä elämässä on tärkeää, ja hyvän mielen aamiaisella puhujavieraana ollut olympialuistelija Mika Poutala kertoi oppineensa, ettei menestys tuo onnellisuutta, vaan kiitollisuus.

Näillä opeilla on selvitty lentokoneonnettomuudesta sekä pettymyksestä hävitä olympiamitali vain kolmella sadasosasekunnilla. Ehkä niillä neuvoilla voisi siis selvitä monesta muustakin vastoinkäymisestä.

(Arjen) kiireellä on taipumus hämärtää elämän mittasuhteita. Toivottavasti meillä jokaisella on kesällä (tai myöhemmin koittavalla lomalla) aikaa pysähtyä miettimään mikä elämässä on tärkeää, ja kykyä olla kiitollinen kaikesta hyvästä elämässämme.

Iloista kesää!

PS. Jos tuntuu, etteivät voimavarat riitä, Yrittäjän tukiverkko -palvelu palvelee yrittäjiä myös koko kesän 24 tuntia vuorokaudessa. Klikkaa ja katso lisää täältä >>

 

Terhi Haverinen
varsinais-suomen yrittäjät blogi yhteystiedot terhi haverinen

Terhi Haverinen on Varsinais-Suomen Yrittäjien järjestökoordinaattori.