Etsi

Emergency banner

Eduskuntavaalit käyty: yrittäjyyden kurittaminen olisi isku vasten kasvua

Tasaväkiset eduskuntavaalit on nyt käyty. Onnittelen kaikkia eduskuntaan valittuja puolueesta ja taustaryhmästä riippumatta. Eduskuntavaaliehdokkuus on demokratian puolustamista ja kansanvallan kannalta tärkeä kunniatehtävä – kiitos myös jokaiselle ehdokkaalle.

Yrittäjäjärjestön näkövinkkelistä Varsinais-Suomen vaalitulos on kohtuullisen ilahduttava: eri puolueista yhteensä kuusi varsinaissuomalaista yrittäjää nousi eduskuntaan, heistä kaksi on yrittäjäjärjestön jäseniä: Esko Kiviranta (kesk.) ja Mikko Lundén (ps.). Moni yrittäjäehdokas teki heidän lisäkseen maakunnassa hienon äänituloksen.

Varsinais-Suomessa eduskuntavaalien tulos noudatteli valtakunnan linjaa siinä, että erot kärjessä olivat pieniä. Perussuomalaiset otti niukimman mahdollisen kärkipaikan 19,1 prosentin kannatuksella (neljä edustajaa). Kokoomus jäi vajaan 300 äänen päähän: puolueen kannatus Varsinais-Suomessa oli 19,0 prosenttia (neljä edustajaa). Koko maan kärkipaikan ottanut Sdp on Varsinais-Suomen kolmanneksi suurin puolue 17,8 prosentin kannatuksella (kolme paikkaa). Keskusta menetti Varsinais-Suomessa eduskuntavaalikannatuksestaan 5,5 prosenttiyksikköä: kannatus oli 10,8 prosenttia (kaksi edustajaa). Vasemmistoliitto keräsi puheenjohtaja Li Anderssonin johdolla 12,8 prosentin kannatuksen (kaksi edustajaa). Vihreiden kannatus oli 9,1 prosenttia (yksi edustaja). Varsinais-Suomen tuloksen voit katsoa täältä.

Veropolitiikalla tuetaan yrittäjyyttä

Yrittäjille sunnuntain vaalitulos tietää epävarmuuden lisääntymistä. Kun kellään ei ole vaalituloksen pohjalta vahvaa mandaattia pääministeriyteen, hallitusneuvotteluista voi ennustaa vaikeita. Toivoa sopii, että tulevina viikkoina muistetaan, että yrittäjyys on ratkaisu moneen yhteiskuntamme ongelmaan. Vain yrittäjyyttä tukemalla Suomeen saadaan lisää työtä ja hyvinvointia.

Veropolitiikalla on ratkaiseva vaikutus yritysten tulevaisuuteen. Sen tulisi olla ennustettavaa ja kannustavaa. Yritysten verotusta kiristämällä saadaan nopeasti valtion kirstuun rahaa, mutta pidemmällä aikavälillä yritysten edellytykset tuottaa lisäarvoa ja kasvaa, heikkenevät.

Vaalikeskusteluissa puhuttiin kakun kasvattamisesta ja leipomisesta. Tällä tarkoitetaan verotulojen kasvattamista ja sitä kautta jakovaraa yhteiskuntamme hyvinvoinnin turvaamiseen ja rahoittamiseen. Oleellista on, että annetaanko yritysten leipoa kakku, jota sitten jaetaan, vai ryhdytäänkö jakamaan kakkua, jota ei vielä ole. Tällä hetkellä kakku on vasta matkalla uuniin. Raakaa kakkua on vaikea jakaa.

Yhteistyö Varsinais-Suomessa jatkuu

Varsinais-Suomessa on edelleen meneillään vientivetoinen kasvu. Työllisyysasteemme ylitti edellisen hallituksen 72 prosentin rajan viime kesänä. Tänä vuonna kolkutellaan 75 prosentin työllisyysastetta. Osaavan työvoiman saatavuus saattaa muodostua ratkaisevaksi haasteeksi yritysten kasvulle. Kasvava maakuntamme tarvitsee työllisyyttä ja yrittämistä tukevaa politiikkaa. Yrittäjyyden kurittaminen olisi isku vasten työllisyyttä ja kasvua.

Varsinais-Suomen tulee jatkossakin säilyä koko Suomen veturina. Maakuntamme kaikki eduskuntapuolueet ovat ilmoittaneet sitoutumisestaan nopean Tunnin juna -ratayhteyden saamiseksi Turusta Helsinkiin. Myös DI-koulutuksen lisäämisestä vallitsee melko laaja yhteisymmärrys. Yhteistyö maakuntamme elinvoimaisuuden kasvattamiseksi jatkuu!

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen muistutti maanantaiaamuna yrittäjäjärjestön tekevän kaikilla kolmella portaallaan nyt kovasti työtä sen puolesta, että yrittäjille olisi alkavalla hallituskaudella tarjolla muutakin kuin kiviä reppuun. Toivon päättäjille viisautta tulevien viikkojen neuvotteluihin.

 

Hanna Munter
hanna munter 2

Hanna Munter on Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.