Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Ei kuntaa ilman yrityksiä - eikä tulevaisuuden yrityksiä ilman nuoria yrittäjiä

Näin kuntavaalien alla pohdin nuorten yrittäjien asemaa kunnissa ja sitä, miten kuntien tulevaisuuden kivijalan ääni saadaan esiin ajoissa. Nuoret yrittäjät tarvitsevat samoja peruspalveluita kuin edeltäjänsäkin ja muut kuntalaiset, mutta muutamia painotusmuutoksia tulee mieleen:

  • Sähköisen asioinnin helppous: sähköisten palvelujen käytön sujuvuus on olennaista, jotta yrittäjän työaika ei kulu byrokratiaan. Tänä päivänä sähköisten järjestelmien ei pitäisi vaatia käyttöohjeita, vaan niiden käytön tulisi olla intuitiivista ja luotettavaa.
  • Perheiden palvelut laadukkaita ja lähellä: nuori yrittäjä on usein myös ruuhkavuosiyrittäjä, joka jakaa aikansa ja huolensa yrityksensä ja perheensä välillä. Laadukkaat ja turvalliseksi koetut palvelut turvaavat yrittäjän työnteon ja palautumisen (Allekirjoittaneen tapauksessa vuosi sitten taisteltiin lähikoulusta ja -päiväkodista, tässä kuussa esikoulun järjestämisestä. Vaihtoehtona on palvelut kymmenien kilometrien päässä kotoa. Yrittäjän työtunteja ja murhetta on valunut tähän urakkaan enemmän kuin tarpeeksi.)
  • Moni yritys suuntaa suoraan kansainvälisille markkinoille: jotta kansainvälinen kasvu on mahdollista, palvelujen on joustettava aikatauluissa. Varhaiskasvatusaikojen joustavuus ja julkisten liikenneyhteyksien merkitys kasvaa työaikojen laajetessa. 
  • Etätyön ja verkostomaisen työtavan yhtä aikaa lisääntyessä kaupungista tulee löytyä joustavia työtiloja. Tilojen on oltava edustavia ja ajanmukaisia, jotta ne tukevat yritysten uskottavuutta ja toimintaa.
  • Ympäristöasiat ovat vuosi vuodelta tärkeämpiä ja nuorten keskuudessa valveutuneisuus on korkealla: julkiset liikenneyhteydet, uusiutuvien energiaratkaisujen edistäminen ja tukeminen sekä vastuullinen toiminta ovat nuorille yrittäjille tärkeitä arvoja.
  • Kasvu: nuorten yrittäjien yritykset tähtäävät kasvuun siinä missä edeltäjiensäkin ja kasvu vaatii paitsi toimivaa infraa myös osaavaa työvoimaa. Kunnan kyky houkutella osaajia ja toisaalta kouluttaa niitä ovat tärkeitä jatkossakin. 

Tulevaisuuden tarpeita on vaikea ennakoida tarkkaan ja siksi onkin tärkeää, että nuoret yrittäjät kuuluvat päätöksenteossa. Paikallinen yrittäjäyhdistys ajaa alueensa yritysten etua, mutta sen hallituksessa ei välttämättä ole nuoret kattavasti edustettuina. Mielestäni nuorten yrittäjien kannattaakin varautua valvomaan etujaan myös suoraan. Hyviä keinoja tähän ovat esimerkiksi: 

  • Asetu ehdolle kuntavaaleissa
  • Tutustu kuntasi tuleviin valtuutettuihin, osallistu keskusteluun jo vaalien alla
  • Seuraa sinulle merkityksellisten lautakuntien esityslistoja tai seuraa niiden puheenjohtajia somessa. Näin saat tietoa käsiteltävistä aiheista ja ehdit olla yhteydessä lautakunnan jäseniin, mikäli asiat kaipaavat mielestäsi nuoren yrittäjän näkökulmaa
  • Pyri kuntasi paikallisyhdistyksen hallitukseen, näin pääset pitämään nuorten asiaa esillä luontevissa yrittäjät-kunta-kohtaamisissa

Kirjoittaja Stina Siikonen on Koolle Oy:n yrittäjä ja Varsinais-Suomen Yrittäjien hallituksen jäsen.

Stina Siikonen

Stina Siikonen on Koolle Oy:n yrittäjä ja Varsinais-Suomen Nuorten Yrittäjien toimikunnan puheenjohtaja.