Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Historiallinen kevät

Elämme poikkeuksellisia aikoja. Koronapandemia on mullistanut arkeamme tavalla, jonka seurauksia kannamme mukanamme vielä pitkään.

Monelle yrittäjälle poikkeustila on merkinnyt liiketoiminnan tilapäistä loppumista kokonaan. Ensimmäisenä isku tuli tapahtumayrittäjille ja matkailualalle. Nyt kaikki ihmisten kanssa tekemisissä olevat pienyrittäjät kärsivät. Pikkuhiljaa toiminta hiipuu myös teollisuudessa, missä kiinalaiset komponentit uhkaavat loppua. Talousvaikutusten seuraukset vaikuttavat meihin vielä pitkään. Erityisen haastavaa on epävarmuus. Kukaan ei tiedä milloin voidaan palata normaaliin elinkenoympäristöön.

Tässä monille synkeässä ja jopa pelottavassa tilanteessa on voinut huomata myös positiivisia uutisia. Valtiovalta ja poliittiset päättäjät kaikissa puolueissa ovat havainneet yritystoiminnan ja etenkin pienyrittäjyyden merkityksen. Erilaisia yrittäjille suunnattuja tukipaketteja on sorvattu.

Suomen Yrittäjät on tehnyt työtä yrittäjien eteen aikaa säästämättä. Osoitteessa yrittajat.fi/korona SY tarjoaa ajankohtaista tietoa eri tukimuodoista, sekä vastaa ja neuvoo yrittäjien kysymyksissä.

Monet yrittäjät ja kaupungit ovat antaneet liiketilojen vuokriin alennusta. Kunnissa tehdään tiivistä yhteistyötä yrittäjien kanssa. Vapaaehtoiset keräävät kaupasta ruokia ja ne jaetaan ikäihmisten koteihin. Toivon, että talkoohenki, auttamisen asenne ja muut pehmeämmät ja inhimillisemmät arvot jäävät pysyväksi olotilaksi myös pandemian jälkeen.

Kaikista tärkeintä on itse olla aloitteellinen. Vaikka fyysistä kanssakäymistä on rajoitettu, nyt ei saa jäädä yksin murehtimaan. Sosiaalisessa mediassa on avattu erilaisia kanavia ja kampanjoita tukemaan yrittäjiä.

Yrittäjille löytyy neuvontapuheluita myös henkisen jaksamisen haasteissa. Varsinais-Suomessa palvelee Yrittäjän Tukiverkko, puh. 02-2757 112. Varsinais-Suomen Yrittäjät ja paikallisyhdistykset ovat tukenanne. Toivotan kaikille voimia.

Jyrki Hakkarainen
yrittäjä, puheenjohtaja, Varsinais-Suomen Yrittäjät

(Teksti on julkaistu myös 16.4. ilmestyneessä Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehdessä)

Jyrki Hakkarainen

Jyrki Hakkarainen on Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja ja yrittäjä.