Etsi

Joulupukki ja marjanpoimijat

Yrittäjiltä tulee palautetta siitä, kuinka vaikeaa on löytää ammattitaitoista työvoimaa yrityksiin. Asiasta on muun muassa uutisoitu laajasti mediassa, siitä on yrittäjäjärjestö moneen otteeseen lausunut ja onhan tämä osunut tietysti joulupukinkin silmiin.

Joulupukin silmiin on myös osunut juttu, jossa kerrottiin, miten hienosti Uudessakaupungissa panimoalan yrittäjä ja kalajalostusta tekevä yritys vaihtoivat työntekijöitä aina tarpeen tullen yrityksestä toiseen. Niin työnantaja kuin työntekijätkin olivat tyytyväisiä.

Illalla maata mennessään joulupukki pohti, että voisiko tässä ideassa olla ratkaisu joulupukin jokavuotiseen ongelmaan. Joulupukki on suuri kausityöntekijöiden työllistäjä. Joulupukin pajalla tarvitaan joka vuosi valtava määrä tonttuja, joille ei kuitenkaan enää joulun jälkeen riitä töitä.

Joulupukki pohti, että pohjoisessa Suomessa on myös toinen joukko, joita on paljon ja jotka työllistyvät vain lyhyeksi ajaksi. Kyseessä ovat marjanpoimijat. Olisiko tässä synergian paikka ja ratkaisu tonttupulaan?

Suomeen on tullut marjanpoimijoita runsaasti varsinkin Aasian suunnalta. Heikäläiset tunnetaan erittäin työteliäinä ja ahkerina ihmisinä, puhumattakaan ystävällisyydestä ja iloisuudesta. Mahdollinen kielitaidon puute ei ole ongelma, mietti joulupukki, sillä jouluaaton tiukassa ohjelmassa ei tontuille juuri suunvuoroa anneta, vaan joulupukki kyllä hoitaa itse puhumisen. Ikkunoista kurkisteluun ei myöskään kielitaitoa tarvita, eihän sitä kurkistellessa juurikaan voi puhetta kuullakaan, kun suomalaisissa kodeissa on pääsääntöisesti kolminkertaiset ikkunat ja hyvin tiivistetytkin vielä. Jos jotain moitittavaa näkyy, voi sen merkitä vaikkapa miinuksilla ja hyvät jutut taas plussilla.

Joulupukki oli täynnä intoa upeasta ideastaan ja päätti oitis olla yhteydessä asiasta
Korvatunturin TE-toimistoon, josko sieltä apua asian edistämiseen saisi.

Mites on työlupien laita, kysyttiin joulupukilta. Voi hyvänen aika, eihän moinen asia ollut tullut joulupukin mieleenkään. Ei asia aivan näin yksinkertaista siis ollutkaan. Joulu on jo ovella, yritti joulupukki epätoivoisesti selitellä, ei tässä olisi nyt aikaa monen kuukauden työlupaselvityksiin.

Joulupukki vetosi hyvään tahtoon joulun alla. Kuinka hienoa olisi, että kaikki voittaisivat. Varmasti asia voitaisiin jotenkin ratkaista, eikö vain? Joulun läheisyys saikin TE-toimiston väen vähän helpottamaan asioita.

Me olemme yhteydessä Migriin, kyllä tämä tästä suttaantuu, joulupukille sanottiin.

Olipa hyvää palvelua, ajatteli joulupukki tyytyväisenä ja mietti, että tässähän ihan vanhakin nuortuu. Kotiin palattuaan joulupukki tarttui muoria vyötäröstä (tai ainakin siinä paikkeilla joskus oli vyötärö ollut) ja vei muorin tonttupolkan pyörteisiin. Muori oli aivan ihmeissään ja mietti, että mikäs tuolla ukkokullalla nyt on.

Aamulla herätessään joulupukki oli hiestä märkä ja sekavanoloinen.

Muori oli hyvin huolissaan ja arveli, että illalla syöty raskaanpuoleinen ateria ei ollut ollut hyväksi vanhalle miehelle. Jossakin kohtaa yötä muori oli havahtunut pörinään, jollaisessa suurempikin nautalauma olisi kadehtinut päästöjen määrää.

Lopulta muori päätti viedä joulupukin Korvatunturin terveyskeskukseen. Kävi ilmi, että joulupukin omalääkäri oli nukkunut pois jo vuosia, vuosia sitten. Joulupukki on kuitenkin paikkakunnan julkkis, joten uusi lääkäri lupasi ottaa joulupukin pikaisesti vastaan.

Joulupukki oli aivan ihmeissään, että onko tämä nuori neiti todellakin lääkäri. Hän muisti hyvin, kuinka vain muutama vuosi sitten oli vienyt tytölle jouluna uuden Barbien. Joulupukki yrittikin vähätellä vaivojaan ja oli pois lähdössä, mutta muori oli tiukkana ja vaati, että joulupukki nyt tutkitaan, kun lääkäriin oli tultu.

Lääkäri tutki huolellisesti potilaan ja totesi, että ikäisekseen (400 vuotta),
joulupukki on kyllä varsin hyvässä kunnossa.

Fyysisesti ainakin, tarkensi nuori lääkäri. Onko joulupukilla murheita, hän kyseli myötätuntoisesti. Onhan niitä, kertoi joulupukki.  Jouluun ei ole enää kuin muutama viikko, eikä vielä ole tietoa, mistä saada riittävä määrä tonttuja joulupukin avuksi kiireiseksi jouluaatoksi.

Joulupukki kertoi, että oli pohtinut marjanpoimijoiden valjastamista tontuiksi ja saanutkin TE-toimistosta idealleen vihreää valoa. Lääkäri katsoi merkitsevästi muoria ja totesi, että tämä on vakavampaa, mitä ensin luulin. Joulupukilla on hallusinaatioita.

Mitä asialle voidaan tehdä, kysyi muori huolestuneena.

Kyllä ruokavaliota on nyt muutettava rajusti, sanoi lääkäri. Vihersmoothie aamuisin, lounaaksi kevyt keitto tai salaatti, eikä punaista lihaa tai maitotuotteita. Välipalaksi kaurapirtelö marjoilla höystettynä ja päivälliseksi kalaa tai broileria kasvisten kera.

Hyvänen aika, sanoi muori. Miten ikinä saan joulupukin suostuman moiseen ruokavalioon? Vetoa hyvään tahtoon joulun alla, sanoi nuori lääkäri ja iski silmää muorille.

Niin muuttuivat ruokailutottumukset Korvatunturilla joulupukin mökissä. Jännää nähdä näkyykö muutos lahjoissa tänä vuonna.

Tonttuja tutkailen erityisellä tarkkuudella tänä vuonna.

 

Eija Suvanto
eija suvanto varsinais-suomen yrittäjät

Eija Suvanto on Varsinais-Suomen Yrittäjien järjestöpäällikkö.