Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Kunnat kuntoon, Suomi

Keväällä valitaan seuraavaksi neljäksi vuodeksi ylimmät päättäjät Suomen kuntiin. Kuntien talous on ollut jo pidemmän aikaa vaikeuksissa eikä korona varmastikaan tuo pitkässä juoksussa helpotusta. Valtio on jakanut kunnille koronatukia helpottamaan kurjuutta väliaikaisesti, mutta kuten hyvin tiedämme, tämä on tapahtunut velkarahalla. Ja velat erääntyvät aina maksettavaksi.

Kuntataloudessa on useita samoja lainalaisuuksia kuin yritysten taloudessa. Lähtökohtana on, ettei rahaa voida käyttää enempää kuin sitä tulee. Tosin kunnilla on aina mahdollista nostaa veroja alijäämän kattamiseksi.  Kuntalainen kun ei voi jättää niitä maksamatta samalla tavalla kuin yrityksen asiakas voi jättää tuotteen ostamatta kokiessaan sen liian kalliiksi.

Kuntiin kaivataan enemmän yrityksistä tuttuja toimintatapoja. Miten toimintaa voidaan tehostaa, miten samat palvelut voidaan tuottaa halvemmalla ja tehokkaammin? Onko kaikkea järkevää tuottaa ja omistaa itse vai voidaanko toimintoja ulkoistaa? Yrittäjät ovat tottuneet kantamaan vastuuta ja kuntiin tarvitaan talouden realiteetit tuntevia, toimeen ryhtyviä päättäjiä. Juuri siksi yrittäjät ovat mitä parhaimpia kuntapäättäjiä.

Oletko sinä oman kuntasi Jyrki Sukula? Nyt on aika laittaa kunnat kuntoon. Lähde rohkeasti ehdokkaaksi, kuntasi kaipaa juuri sinua! Käy tutustumassa Suomen Yrittäjien kuntavaaliohjelmaan ja mieti miten sen avulla oma kuntasi saataisiin elinvoimaiseksi. Ehdokkaaksi pääset varmasti, sillä jokainen puolue ottaa ilolla vastaan yrittäjäehdokkaita.

Mika Nikula
yrittäjä, varapuheenjohtaja, Varsinais-Suomen Yrittäjät

(Teksti on julkaistu myös 17.12. ilmestyneessä Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehdessä)

Mika Nikula

Mika Nikula on Maskun Talotekniikkatiimi Oy:n yrittäjä, Maskun Yrittäjien puheenjohtaja ja Varsinais-Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja.