Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Mistä aineksista kootaan odotettu ja ikimuistoinen loma? 

Millaisin mielin sinä odotat lomaa?  

Minä toivon loman lähestyessä, että saisin työpöydän puhtaaksi ja asiat valmiiksi. Silloin voisin lähteä hyvillä mielin lomalle. Totuus on kuitenkin se, että moni asia jää kesken ja vaiheeseen, tekemätöntä työtä riittää. Lomalle lähtiessä ei taida kukaan taputtaa olalle ja todeta, että olet kyllä lomasi ansainnut. 

Keskeneräisessä maailmassa hetket, jolloin asiat ovat valmiita, ovat ohikiitäviä. Valmista työtä voi ihailla vain hetken, ja taas on aika tarttua seuraavaan tehtävään. Monet meistä tuntevat esimerkin kodin siivouksesta; kun on saanut kaiken valmiiksi, niin ei kulu kauaa, kun taas on pölyä ja epäjärjestystä.  

Olen huomannut, että usein tulemme nähdyksi ja kelpaamme suoritusten, saavutusten ja aikaansaannosten kautta. Tuttu näkemys on, että vasta hyvien suoritusten jälkeen työn tekijä ansaitsee kiitoksen ja palkkiona levon. Haluan haastaa niin itseäni kuin myös muita ajattelemaan, että lomaa tai lepoa ei tarvitse ansaita. Lepo kuuluu perustarpeisiimme ja olemme oikeutettuja siihen myös ilman suorituksia. Eihän ystävyyttä tai rakkauttakaan tarvitse ansaita teoilla, vaan olemalla.  

Ainakin minulla on taipumus kasata myös lomalle työlistaa asioista, joita olisi hyödyllistä tai tärkeää tehdä. Jotkut näistä ovat välttämättömiä, mutta kaikki eivät ole varmasti pakollisia. Kysynkin näin loman kynnyksellä itseltäni, että onko tekemisen täyteinen loma parempi kuin olemisen täyteinen? Ajattelen, että lomalla on tarpeellista tehdä myös jotain mikä ei ole hyödyllistä, mutta sellaista, mitä haluaa ja mistä nauttii ja millä on merkitystä hyvinvoinnille.  

Lomalle asetetaan usein paljon odotuksia. On kuitenkin asioita, joita ei voi itse päättää.

Emme voi valita mieluista säätä kullekin lomapäivälle, emme edes sille yhdelle tärkeälle päivälle. Samoin myös tunteet kulkevat omia teitään. Lomalla ei aina ilo ja onnellisuus ole päällimmäisenä, vaikka se sopisi unelmalomaan ja sitä toivoisi. Lomalla kaivataan siis joustavuutta ja armollisuutta niin itseä kuin muitakin kohtaan.  

Somekanavia seuratessa myönnän välillä vaalivani virheellisiä ajatuksia siitä, millainen on ikimuistoinen lomapäivä. Vuosia sitten ystäväperheeni käytti ison osan kesälomaa kiertäen huvipuistoja, eläintarhoja ja nähtävyyksiä Suomessa ja Ruotsissa. Kun he sitten loman päätteeksi kysyivät lapsiltaan, että mikä oli heidän mielestään hienoin asia lomalla, niin vastaus yllätti vanhemmat. Lasten mielestä hienointa oli se, kun kodin läheiseen leikkipuistoon oli tullut uudet keinut ja telineet ja he pääsivät sinne leikkimään.  

Ehkä ikimuistoinen lomapäivä voi meille aikuisillekin olla jotain mitä ei tule somessa jaettua. Parhaan lomamuiston voi jättää pysähtymisen hetki tai kiireetön aika ystävän tai perheen kanssa. Kun mietin omia lomia, niin monesti parhaita muistoja ovat jättäneet hetket, jotka eivät menneet suunnitelmien mukaan. Ehkä niissä sain oppia joustavuutta ja armollisuutta. Jospa myös tänä kesänä loman yllättää.

Terhi Haverinen
varsinais-suomen yrittäjät blogi yhteystiedot terhi haverinen

Terhi Haverinen on Varsinais-Suomen Yrittäjien järjestökoordinaattori.