Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Onnistu esimiehenä

Nykypäivänä moni työntekijä tuntee hyvin omat oikeutensa, mutta kuinka moni esimies/työllistävä yrittäjä on perehtynyt samalla tavalla omiin oikeuksiinsa ja toisaalta myös velvoitteisiinsa? Esimiehen/yrittäjän työoikeudellisella osaamisella on myös keskeinen merkitys työnantajan riskien kannalta. Henkilöstöasioiden huolellinen hoitaminen edellyttää tietoa työlainsäädännöstä ja vakiintuneista käytännöistä. Huolimattomuus voi tulla työnantajalle kalliiksi sekä rahallisesti että organisaation maineen kannalta.

Hyvä esimies uskaltaa myös käyttää hänelle kuuluvaa työnjohto-oikeutta ja puuttua tarvittaessa ongelmiin tai ongelmiksi muodostuviin asioihin. Esimiehen vahva osaaminen palvelee koko työyhteisöä ja varmistaa yhdenvertaisen kohtelun sekä edistää työhyvinvointia.

Miten onnistua esimiehenä?

Osaava esimies pystyy toimimaan oikeudenmukaisesti ja perustelemaan ratkaisujaan työyhteisössä. Kun esimies pystyy oikeudenmukaisesti perustelemaan ratkaisunsa työnjohto-oikeutta käyttäessään, on henkilöstön helpompi ymmärtää myös itselleen epämieluisia ratkaisuja, joita kaikille organisaatioille tulee joskus vastaan. Esimiestyössä on tärkeää olla johdonmukainen. On tärkeää, että esimies ymmärtää taustalla vaikuttavat tekijät ja lainsäädännön, jotta voi tehdä johdonmukaisia ja samalla oikeudenmukaisia ratkaisuja työyhteisössä. Kokonaisuus ratkaisee ja tässä on oltava balansissa ihmisten johtaminen, tarvittava juridinen osaaminen sekä toiminnan kannattavuus.

Hyvinvoivalla työpaikalla jää enemmän tunteja työn tehokkaaseen tekemiseen ja vähemmän aikaa sählämiseen ja virheiden korjaamiseen. Alati muuttuvassa toimintaympäristössä on suuri tilaus hyvälle esimiestyölle. Hyvä esimies on avainasemassa menestyneen liiketoiminnan ja työntekijöiden hyvinvoinnin ylläpitäjänä.

Turun ammattikorkeakoulun maksuttomassa yrittäjien digisparraus –sarjassa 9.12.2020 teemana on menesty esimiehenä huomioiden työsuhdejuridiikan karikot. Tutustu ja ilmoittaudu mukaan täällä >>

Sinikka Leino

Kirjoittaja on Varsinais-Suomen Yrittäjien yhteistyökumppani Turun AMK:n asiakkuusvastaava

 

Sinikka Leino
sinikka leino turun amk varsinais-suomen yrittäjät

Sinikka Leino työskentelee asiakkuusvastaavana Turun ammattikorkeakoulussa sekä toimii Henry ry:n Turun alueverkoston vetäjänä. Sinikalla on noin 30 vuoden kokemus asiakastyöstä ja kehittämisestä. Hän on luonut vahvan osaamisen ja näkemyksen kuunnella ja huomioida asiakkaiden tarpeet.