Etsi

Parempi kuin Burana

Suomalainenhan menee tunnetusti vaikka läpi harmaan kiven. Mitä suomalaisiin yrittäjiin tulee, tämä pätee tuplaten. On kuitenkin tilanteita, joissa yrittäjän yksinäinen kivenhalkaisu oman pään avulla aiheuttaa ikävää päänsärkyä. Siihen on kuitenkin lääke.

Jokainen yrittäjä on ainutlaatuinen, mutta yksi piirre on tunnistetusti leimallinen. Yrittäjä näkee maailman tarttumista vailla olevina mahdollisuuksina ja on valmis ojentamaan työn kovettamat kätensä napatakseen ne – silloinkin kun vastarannan kiisket epäilevät niin mahdollisuuksia kuin niiden saavuttamistakin. Moni yrittäjä onkin taitava sulkemaan korvansa näiden lintujen laululta.

Varsinkin yrityksen alkuvaiheessa tämä piirre on ensiarvoisen tärkeä, koska vahvistusta yrittäjän toiminnan merkityksellisyyteen ei välttämättä ulkopuolelta löydy. Sama piirre on kuitenkin yrityksen kasvaessa kaksiteräinen miekka: yrityksen elinkaaren aikana vastaan tulee vääjäämättä tilanteita, joissa ulkopuoliset havainnot muuttuvat hidasteista välttämättömyyksiksi. Yrittäjämäinen yli-ihmisyys enää riitä.

Ulkopuolisen osaamisen hankkiminen tyssää kuitenkin usein sen ennakoituihin kustannuksiin. Konsulttityön hinta/laatu-suhde emmityttää ja virherekrytoinnit hirvittävät. On kuitenkin olemassa halpa ja tehokas keino kasvattaa yrittäjää suuremmat osaamishartiat. Osaava ja oivaltava hallitus on yrittäjän paras ystävä.

Yrityksen alkuvaiheessa on tyypillistä, että hallitus miehitetään vain nimellisesti, yleensä lähipiiristä. Todellinen hallitustyöskentely kokeneiden osaajien kanssa tarjoaa kuitenkin rahkeita, joiden hankkiminen muin tavoin on sekä riskipitoisempaa että kalliimpaa. Moni konkari on aulis jakamaan pikkurahalla omaa osaamistaan hallitustyöskentelyssä, koska pitkäjänteinen sitoutuminen yhden yrityksen kehittymiseen koetaan merkityksellisenä.

Enää on vain yksi ongelma, jonka ratkaisemiseen me Turun Hallituspartnereissa olemme keskittyneet: miten yrittäjä ja sopivalla osaamisella varustetut konkarit löytävät toisensa? Meidän missiomme on tukea pk-yritysten kasvua hallitustyötä kehittämällä. Tämän toiminnan ytimessä on hallitusjäsenten välitystoiminta: kartoitamme yrityksen tarpeen ja etsimme ehdokkaita, joista on juuri kyseiselle yritykselle ja tilanteelle eniten tukea.

Eli yrittäjä, jos pään jomotus saisi jo riittää, ota yhteyttä. Parannetaan se asiantuntevan hallituksen avulla!

Milla Wirén
milla wiren turku

Milla Wirén (KTT, EMBA, HHJ) on Hallituspartnerit Turku ry:n puheenjohtaja. Päätyökseen hän tutkii kehittyvän teknologian strategisia liiketoimintavaikutuksia Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Disruptiolaboratoriossa.