Etsi

Postilakkosopassa riittää sijaiskärsijöitä

Maassamme on käynnistymässä lakkoaalto. Postin sisäisistä ongelmista alkanut mittasuhteiltaan kohtuuton sekasorto on pysäyttämässä Suomen. Lukuisat viattomat tahot joutuvat sijaiskärsijöiksi tässä onnettomassa sopassa – yrittäjät mukaan lukien. Useilla yrityksillä on suuria vaikeuksia maksuliikenteen kanssa, tavarat eivät kulje, verkkokauppa hyytyy hetkellä, jolloin paras joulusesonki pitäisi olla käynnissä.

Useat ammattiliitot ovat ilmaisseet tukensa Postin työtaisteluun. Merimies-unionin tukilakko seisauttaa Suomen lipun alla olevat risteilijät. Turun satamaan jäävät Viking Grace ja Amorella. Viking Linen Helsinki–Tukholma -reitillä satamaan jäävät Mariella ja Gabriella, ja Rosella pysähtyy Maarianhaminan satamaan.

Nyt uhkana on, että Varsinais-Suomen Nuorten Yrittäjien risteilijät jäävät loppuviikosta rannalle, mikä on tietenkin harmillista, sillä risteily on monelle syksyn kohokohta.

Lakolla on kuitenkin paljon suurempia vaikutuksia kuin vain risteilymatkustajien rannalle jääminen. Risteilijöissä kulkee iloisten matkustajien lisäksi tonneittain rahtia. Viking Line on maamme suurin merenkulkualan työllistäjä ja sen alihankintaverkostoissa operoi satoja pk-yrityksiä. Lakosta johtuvat vahingot ovat summina tähtitieteellisiä.

Väistämättä tulee pohtineeksi, miten Viking Linen johto aikoo toimia uuden Turku-Tukholma -reitille tilatun Glory-aluksen osalta. Glory on valmistumassa vuonna 2021. Tuleeko uusi risteilijä Suomen lipun alle vai Ruotsin? Ruotsissa tukilakot on lailla kielletty.

Postin työtaistelu ja tukilakot ovat valitettavasti vasta alkusoittoa. Alkanut tes-kierros ei enteile hyvää. Odotettavissa on erittäin hankala työmarkkinakevät. Valitettavasti tästä kärsii heiveröinen talouskasvumme, joka ei kestä työmarkkinoiden laajaa epävakautta. Rinteen hallituksen työllisyystavoitteet eivät tule toteutumaan, eikä maamme kilpailukyky tästä ainakaan parane.

Sillä välin, kun korporaatiot vievät kohtuuttomilla toimillaan pientä maatamme kohti lamaa, yrittäjät ja yritykset kannattelevat talouttamme ja työllisyyttämme. Tästä syystä yrittämisen edellytykset on maassamme oltava kunnossa. Työllistämisen riskiä pitää madaltaa, paikallista sopimista työpaikoilla lisätä ja yrityksille taattava riittävät kannusteet kasvuun.

 

Hanna Munter
hanna munter 2

Hanna Munter on Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.