Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Suomen rakenteellisiin ongelmiin on uskallettava puuttua

Syyskuun ensimmäinen viikko on yrittäjän viikko. Yrittäjän päivää syyskuun 5. on vietetty vuodesta 1997 lähtien. Vasta vuonna 2010 Yrittäjän päivä pääsi almanakkaan. Yrittäjyyden tunnustus ja arvostus ovat siis varsin uusi asia ja siksi yrittäjyyden merkityksen esille nostaminen on edelleen hyvin tärkeää. Ilman yrittäjiä ja yrittäjien maksamia veroja ei yhteiskunta toimi, ja se on monelle verovaroista palkkansa saavalle vielä vieras asia.

2020-luku on yrittäjyyden vuosikymmen. Globalisaatio ja maailman digitalisoituminen ovat johtaneet työelämän rakennemuutokseen. Yhä useampi henkilö elättää itsensä palkkatöiden ohella yrittäjyydellä. Valitettavasti suomalainen yhteiskunta ja lainsäädäntö ovat jääneet jälkeen tässä kehityksessä, eivätkä pysty täysin vastaamaan alati lisääntyvän yrittäjyyden tarpeisiin. 

Nyt kun talous on lähtenyt virkoamaan ja yrittäjät suhtautuvat positiivisin mielin ja odotuksin tulevaan, kärsitään monilla aloilla työvoimapulasta. Tällaisessa tilanteessa työmarkkinoidemme jäykkyys ja muut rakenteelliset ongelmat eivät saa asettua potentiaalisen kasvun esteeksi.

Suomen rakenteellisiin ongelmiin on uskallettava puuttua entistäkin pontevammin ja muutokset lainsäädäntöön ovat välttämättömiä.

Tilanteessa, jossa Suomi kärsii jatkuvasti työvoimapulasta, on tehtävä toimia, jotka houkuttelevat entistä paremmin työn vastaanottamiseen. Myös jäykät työmarkkinamme sekä työehtosopimusten yleissitovuus vaativat muutoksia kipeästi. Työn kannustavuuden ja työllisyyden parantamiseksi ansiosidonnaista työttömyysturvaa on lyhennettävä ja porrastettava. Sosiaalisturva itsessäänkin vaatii uudistuksia.

Monella alalla on tarjolla niin paljon työpaikkoja, ettei tekijöitä riitä kaikkialle. Tulevaisuudessa tulemme entistä enemmän tarvitsemaan tekijöitä ja osaajia myös rajojemme ulkopuolelta. Ratkaisuja tarvitaan nopeasti, jotta yrityksiemme kasvu ei pysähdy työvoiman saatavuusongelmiin. Haluamme työmarkkinoillemme ei vaan tekijöitä, vaan myös alansa parhaita osaajia. Tämä itsessään puhuu saatavuusharkinnan luopumisen puolesta.

Myös paikallisessa sopimisessa on vihdoin päästävä eteenpäin. Sen puolesta puhuvat jo tuoreen pk-yritysbarometrin tulokset, jonka mukaan paikallinen sopiminen on tukenut usean yrityksen kasvua ja auttanut tilanteessa, jossa yrityksen palveluiden ja tuotteiden kysyntä on laskenut merkittävästi.

Kaiken vaikuttamistyön ja taloudellisen tuen ohella koronapandemia on osoittanut, että yrittäjät tarvitsevat myös henkistä tukea sekä apua jaksamiseen. Järjestöllämme on siis tärkeä rooli myös vertaistuen ja verkostojen tarjoajana. Emme siis ole vain vaikuttava edunvalvoja vaan myös alusta ystäville, virkistäytymiselle ja elämyksille. Hyvinvoivat yrittäjät ovat menestyvien yrityksien edellytys ja menestyvät yritykset ovat taas hyvinvointiyhteiskuntamme pohja.

Toivotan kaikille yrittäjille terveyttä ja jaksamista tulevaan syksyyn. Toivon mukaan tapaamme sankoin joukoin Varsinais-Suomen Yrittäjägaalassa 30.10.2021.

 

Jyrki Hakkarainen

puheenjohtaja

Varsinais-Suomen Yrittäjät

Jyrki Hakkarainen
jyrki hakkarainen varsinais-suomen yrittäjät kiskon laki

Jyrki Hakkarainen on Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja ja Kiskon laki Oy:n yrittäjä.