Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Takaisin kiireiseen arkeen

Kun ihminen sairastuu vakavasti ja käy läpi mittavan hoito-operaation kaikkine kolhuineen, vie toipuminen myös paljon aikaa. On toivuttava niin fyysisesti kuin henkisesti ja vasta sen jälkeen voi pikkuhiljaa palailla arkeen ja normaaleihin toimintoihin.

Korona-ajan runtelemat ravintola-alan yritykset ovat nyt samankaltaisessa tilanteessa. Erona kuitenkin se, ettei kunnollista toipumista ja korjaavia toimenpiteitä pystytty tekemään hallitusti ja ns. omilla ehdoilla, vaan jäätävän kiireen ja hässäkän keskellä. Kiireiseen arkeen on siis palattu toipumisen kannalta liiankin nopealla tahdilla.

Vielä toukokuun puolessa välissä emme tienneet millainen kesä meitä ravintolayrittäjiä odottaa. Myös valmistautuminen oli näistä syistä johtuen mahdotonta. Iso muutos tilanteeseen tapahtui yhtäkkiä, kun toukokuun lopulla kysyntä räjähti käsiin. Puhelimet alkoivat soida, sähköposti huutaa ja yhteydenottoja sekä tilauksia tuli joka suunnalta. Samaan aikaan tekijöitä oli jäljellä n. 50% koronaa edeltävistä määristä. Myöskään yhtäkään kesätyöntekijää ei ollut voitu keväällä rekrytä epävarman tilanteen vuoksi.

Tässä tilanteessa yrittäjä tuntee itsensä väkisin hyvin stressaantuneeksi. Tehtävänä olisi itse suorittava työ ravintolassa, myynti, työntekijöiden rekryäminen ja tulevan suunnitteleminen. Missä järjestyksessä tätä lähes hallitsematonta tilannetta olisi hyvä lähestyä? Moniko yrittäjä viettää yönsä hereillä pohtien seuraavan päivän tekemättömiä töitä?

Nyt jos koskaan on tekijöille töitä tarjolla. Kuluttajat käyttävät ravintolapalveluita kuin viimeistä päivää. Asiakaspalvelijoita ja kokkeja siis tarvitaan, mutta koronarajoitusten jälkeen uudeksi ongelmaksi on osoittautunut työntekijöiden löytäminen.

Haasteita ei siis tänäkään kesänä matkailu- ja ravintola-alan yrittäjiltä puutu.

 

Taija Kavalto

yrittäjä

Kavalton Tila Oy

 

Taija Kavalto
taija kavalto varsinais-suomen yrittäjät

Taija Kavalto on Varsinais-Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja ja yrittäjät Kavalton tilalle Kaarinassa.