Etsi

Toukotöitä

Toukokuu toi mieleeni toukotyöt. Huomasinkin asiaa hetken tutkittuani, että kevään nimitys on joskus aiemmin ollutkin touko. Sittemmin vuodenajan nimeksi on vakiintunut kevät ja touko on jäänyt elämään kuukauden nimessä ja niissä toukotöissä.

Toukotöitä yrittäjillä riittää. Pitopalveluille ja monelle ravintolalle toukokuu on ehkä yksi vuoden kiireisimpiä kuukausia. Kuukausi aloitetaan juhlimalla vappua, sitten juhlitaan koko Eurooppaa ja äitejä. Helatorstai tuo yhden pyhäpäivän toukokuulle ja sen yhteyteen saatetaan yhdistää vaikkapa valmistujaisia. Toukokuun lopussa nuoret valmistuvat ammatteihin tai saavat laskea hiuksilleen ylioppilaslakin.

Jotta kaikki nämä juhlat onnistuisivat, tarvitaan yrittäjiä. Tämän ajan kiireiset perheet tilaavat mieluusti tarjoilut pitopalvelusta ja helpottavat näin omaa kiireistä elämäänsä. Moni saattaa tilata ennen juhlia myös siivouksen tai ikkunoiden pesun ammattilaiselta.

Juhlavaatteet ovat oma lukunsa. Jostakin syystä harvemmin käytetyt juhlavaatteet ovat kummasti pienentyneet ollessaan kaapissa. Vaatekauppaan siis. Vanhat juhlakengät eivät sovi uuden mekon kanssa, eikä juhlalaukku myöskään. Aika tuttu tilanne monessa perheessä, eikö? Pakko tunnustaa, että jotenkin tämä pukeutumisongelma tuntuu keskittyvän vahvemmin meihin naisiin.

Pesulapalvelutkin nousevat arvoonsa, kun muutoin hyvässä vaatteessa on vain tahra, joten pesulayrittäjä auttaa. Eihän juhlassa ole kyse vain vaatteista, sillä usein myös hiukset halutaan juhlakuntoon ja ehkä meikkauksessakin ammattilaisen ote on paikallaan. Taas yrittäjät tulevat apuun. Juhlien kunniaksi usein nostetaan myös malja, joskus kaksikin, joten taksiyrittäjillekin riittää ajoja arkea enemmän.

Lahjoja annetaan, kun muistetaan äitejä tai vastavalmistuneita. Kello- ja kultasepänliikkeiden ovet käyvät tiuhaan tahtiin. Kirjakaupoista haetaan ainakin onnittelukortit, myös lahja voi olla kirjakaupan valikoimista. Monenmoista elektroniikkaa, peliä ja pelikonetta kääritään lahjapaperiin. Lahjakortit käyvät kaupaksi ja näin valinta mieluisasta tuotteesta tai palvelusta jää lahjansaajalle myöhempään ajankohtaan.

Ja sitten tietysti ne toukotyöt, mitä useimmin toukotöillä tarkoitetaan. Maanviljelijät ahertavat meidän kaikkien parhaaksi, jotta saamme kotimaista viljaa ja sen myötä vaikkapa niitä jauhoja, joista pitopalveluyrittäjä pääsee loihtimaan kakkuja ja muita leivonnaisia juhlapöytiin. Varhaisperunat istutettiin tänä vuonna Rymättylässä jo helmikuun viimeisenä päivänä, jotta niistä saataisiin satoa valmistujaisiin touko-kesäkuun vaihteeseen.

Suomen Yrittäjien jäsenkampanjassa kysyttiin aika osuvasti tässä taannoin, että mitä siitäkin tulisi, jos ei olisi yhtään yritystä? No, eihän siitä mitään tulisikaan. Yrittäjät luovat työtä, tuotteita ja palveluja, joita me kaikki tarvitsemme. Työ tekijäänsä kiittää, sanoo vanha sananlasku. Toki varmasti näinkin, mutta kyllä hyvästä työstä, tuotteesta tai palvelusta pitää olla valmis maksamaan myös asianmukainen korvaus. Toivottavasti yrittäjille riittää toukotöitä ja muitakin töitä.

Ennen kaikkea toivon, että lahjaa vastavalmistuvalle valitessamme, pidämme mielessä suomalaisen työn ja yrittäjyyden. Jotta meillä riittää jaettavaa niin nyt keväällä valmistuville kuin jo eläkepäiviään viettävillekin, suositaan kotimaista ja käytetään kotimaisten yritysten palveluja.

Olemme myös osa Eurooppaa, joten tulevana sunnuntaina on jälleen aika käyttää oikeuttamme äänestää. Euroopan unionista tulee iso osa lainsäädäntöä, joka säätelee mm. monia yrittäjyyteen liittyviä asioita. Äänestämällä voimme vaikuttaa siihen, miten ja mitä asioita EU:ssa edistetään. Käytäthän oikeuttasi, sillä velvollisuudeksi en ainakaan minä äänestämistä koe.

Eija Suvanto
eija suvanto varsinais-suomen yrittäjät

Eija Suvanto on Varsinais-Suomen Yrittäjien järjestöpäällikkö.