Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Vuosi poikkeusaikoja takana: kannetaan yhdessä vastuumme, myös päättäjät

Vuosi sitten, 16.3., hallitus julisti Suomeen poikkeusolot ja otti käyttöön valmiuslain. Olin tällaisesta historiallisesta ja järeästä toimesta järkyttynyt, ihmeissäni ja kuten kaikki muutkin, ihan uuden ja tuntemattoman edessä.

Kuluneen vuoden aikana olemme kaikki sopeutuneet, mutta myös väsyneet.

Työni yrittäjäjärjestössä toi vuosi sitten nopeasti eteen pk-yritysten hädän. Yrittäjäjärjestö reagoi nopeasti: kuunteli, auttoi, vaikutti ja keräsi ja jakoi tietoa. Tämä työ on jatkunut ja jatkuu vain.

Samaan aikaan yrittäjät ovat sinnitelleet, sopeutuneet, kehittäneet uutta ja jotenkuten pärjänneet. Eivät kuitenkaan kaikki – monella alalla työt ovat hävinneet kokonaan ja esimerkiksi tukien osalta on pudottu liikevaihdon laskuprosenttien ja kehittämistoimien väliseen suohon.

Ymmärrän ja näen, että monella yrittäjällä alkavat paitsi rahat, myös voimavarat loppua.

Kun hallitus kertoi parhaillaan päällä olevasta kolmen viikon "sulkutilasta", ministerit valoivat kansaan tsemppihenkeä puhumalla koronataistelun loppukiristä.

Varsinkaan viestijänä ja politiikan aktiiviseuraajana en voi kuin ihmetellä näitä sanavalintoja. Kun loppukiripuheiden perään aletaan väläytellä ulkonaliikkumiskieltoja ja annetaan muun muassa kesäkuun loppuun asti ravintoloiden toimintaa voimakkaasti rajoittava esitys, näyttävät puheet loppukiristä totuudenvastaisilta, tai vähintään typeriltä.

Väki on väsynyttä. Päättäjiltä odottaisi suoraselkäisyyttä, selkeyttä ja toivon viestiä. Suunnitelmaa.

Hallituksen ja viranomaisten toiminta herättää hämmennyksen ohella yhä enemmän silkkaa kiukkua. Moni tekee parhaansa edelleen rajoitusten suossa. Jaksamista vaaditaan edelleen. Mutta mitä tapahtuu kesällä? Miksi rokotteita ei saada nopeammin? Miksei niitä jaeta alueilla, joilla tauti jyllää? Koska tämä loppuu? Miksi hallitus ei kommentoi? Miksi tuntuu siltä, että päätöksiä tehdään vain pandemia mielessä? Missä on kokonaiskuva? Mitä tämä tekee kansan kollektiiviselle mielenterveydelle? Miten tästä noustaan? Kuka tämän maksaa?

Moni on sairastunut, moni menettänyt terveytensä tai mikä surullisinta, läheisen. Samaan aikaan terveydenhoidon etulinjan ammattilaisten ohella lukuisat pk-yrittäjät kantavat koronatilanteesta erittäin raskasta vastuuta. Tehdään kaikki osuutemme, myös ja ennen kaikkea korkeimmat päättäjät.

PS. Tue paikallista, osta läheltä!

Ensi lauantaina vietetään laatuaan ensimmäistä Lähilauantaita. Koronan vuoksi tempausta vietetään virtuaalisesti, mutta se ei estä tukemasta paikallisia, kotimaisia pk-yrityksiä.

Mitä kuluttaja voi tehdä? Some tarjoaa paljon mahdollisuuksia: voit suositella käyttämiäsi paikallisia yrityksiä muille, seurata kotimaisia yrityksiä niiden some-kanavissa, kommentoida ja jakaa suosikkiyrityksesi postauksia, tägätä kavereitasi postauksiin ja kommentteihin tai tilata vaikka kotimaisen yrityksen uutiskirjeen. Voit haastaa kaverisi tekemään samoin.

Kansainvälisen jättikaupan verkkosivujen sijaan voit suunnata ostoksille kotimaiseen verkkokauppaan. Kuvittele: kun teet ostoksen suomalaisessa nettikaupassa, jossain kasvollinen yrittäjä todennäköisesti sanoo vähintään ”jes”.

Yrittäjä, täältä löydät materiaaleja, mikäli haluat olla mukana Lähilauantaissa. Yrittäjän Tukiverkko auttaa 24/7, mikäli voimavarasi alkavat loppua. Ei ole väärää hetkeä olla yhteydessä!

Suvi Uusitalo-Sirén
suvi uusitalo-siren blogi varsinais-suomen yrittäjät

Suvi Uusitalo-Sirén on Varsinais-Suomen Yrittäjien viestintäsuunnittelija.