Etsi

Yrittäjä – tule mukaan viemään yrittäjyyttä ja työelämätaitoja kouluihin!

Työelämä tarvitsee nuorten intoa, ennakkoluulottomia ideoita ja uusia toimintatapoja. Työntekijöitä, jotka tekevät asioita eri tavalla, koska eivät tiedä, miten ne aiemmin on tehty. Nuori puolestaan kaipaa tietoa ja kokemusta eri ammateista, aloista, yrittäjyydestä ja työelämässä tarvittavista taidoista, jotta hän osaa tehdä päätöksiä tulevaisuutensa suhteen ja ymmärtää, mikä häntä itseään kiinnostaa ja missä ovat hänen vahvuutensa. Siksi koulutuksen ja työelämän kannattaa syventää yhteistyötä.

”Jos sinulla on työkokemusta erilaisista työtehtävistä tai yrittäjyydestä, sinulla on jo jotain arvokasta, jota monilla lapsilla ja nuorilla ei vielä ole.”

Nuoret kaipaavat ihan tavallisia esimerkkejä erilaisista ammattialoista, koulutus- ja urapoluista tai vaikkapa mielipidettäsi siitä, minkälaisia taitoja sinun työssäsi tarvitaan ja miten niitä voisi koulussa harjoitella. Antamasi ajantasainen tieto työelämästä auttaa myös opettajaa miettimään, minkälaisia taitoja koulussa pitää opettaa. Sinun ei tarvitse olla kaiken kokenut työelämän konkari tai yrittäjä, vaan tärkeintä on, että tahdot tukea ja neuvoa lapsia ja nuoria työntekoon, työelämätaitoihin, omaan ammattialaasi tai yrittäjyyteen liittyvissä asioissa.

Koulutyö alkaa monissa Varsinais-Suomen kouluissa ja oppilaitoksissa tällä ja ensi viikolla. Entä jos sinä jakaisit omaa tietotaitoasi jo nyt alkavana lukuvuonna? YES Kummina pääset tekemään yhteistyötä koulumaailman kanssa ja kehittämään koululaisten ja opiskelijoiden osaamista.

”Haluaisitko auttaa lapsia ja nuoria tutustumaan työelämään, yrittäjyyteen ja työelämässä tarvittaviin taitoihin – ryhdy YES Kummiksi”

Ryhdyttyäsi YES Kummiksi opettajat ja koulut voivat pyytää sinua esimerkiksi kertomaan oman yrittäjätarinasi tai urapolkusi oppilaille, kutsumaan oppilaita vierailuille yritykseesi, neuvonantajaksi nuorten harjoitusyrityksiin ja yrittäjyyskilpailuihin tai vaikka osallistumaan koulun omaan projektiin.

Viisi syytä lähteä YES Kummiksi:

  1. Tutustut tulevaisuuden työntekijöihin. Olet mukana kehittämässä heidän osaamistaan ja asenteitaan ja parannat heidän mahdollisuuksiaan työllistyä ja löytää oman juttunsa.
  2. Voit viedä tietoa työelämän tarpeista kouluun – opetetaanko siellä mielestäsi oikeita asioita?
  3. Saat yritystäsi tai työpaikkaasi tunnetuksi.
  4. Saat tilaisuuden verkostoitua oman kuntasi muiden yrittäjyyskasvatuksen toimijoiden kanssa ja suunnittelemalla yhdessä koulu-yritysyhteistyötä osallistut kunnan elinvoimaisuuden kehittämiseen.
  5. Voit ideoida yhdessä koulun ja opiskelijoiden kanssa yhteistyöprojekteja, joissa opiskelijat ovat osatoteuttajia. Saat lapsilta ja nuorilta tuoretta näkökulmaa ja ideoita oman toimintasi kehittämiseen.

Voit toimia kummina omien aikataulujesi puitteissa. Käy rekisteröitymässä osoitteessa www.yeskummit.fi ja ilmoita samalla minkälaiseen kummitoimintaan tahdot tarjota aikaasi ja osaamistasi – kun jatkossa saat yhteistyöpyynnön, voit päättää osallistumisestasi elämäntilanteesi ja kiireidesi mukaan. YES-kummitoiminnasta ei makseta palkkioita tai korvauksia.

Yrittäjämäistä lukuvuotta toivottaen,

Johanna

Johanna Vainio
johanna vainio yes varsinais-suomi varsinais-suomen yrittäjät

Johanna Vainio työskentelee YES Varsinais-Suomen aluepäällikkönä ja Varsinais-Suomen Yrittäjien kehittämispäällikkönä. Hän vastaa muun muassa yrittäjyyskasvatuksen, hanketoiminnan ja oppilaitos- ja korkakouluyhteistyön kokonaisuuksista sekä aluejärjestön toiminnan kehittämisestä.