Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjän vastuu

Työelämässä vastuun käsite on noussut yhdeksi tärkeimmistä keskustelunaiheista. Ehkä vastuuta on korostettu aina, mutta tänä päivänä siitä puhutaan ääneen enemmän. Sille etsitään sisältöjä ja sitä pyritään määrittelemään mahdollisimman selkeästi. Jokaisella on vastuu omasta työstään.

Yrittäjä on vastuussa oman työnsä lisäksi myös muiden työstä. Hän kantaa vastuuta jokaisesta pikku asiasta yrityksessään; Ajantasaisesta kirjanpidosta, henkilökunnan jaksamisesta, kahvimaidon riittävyydestä, palkkojen ajallaan maksamisesta, firman kesäjuhlista, autojen talvirenkaista, sopivista vakuutuksista, some-näkyvyydestä, hyvästä hengestä ja mitä vielä. Lista on loputon.

Mutta mitä vastuun ottaminen käsitteenä tarkoittaa?

Kukaan meistä ei myönnä olevansa vastuuton, vaan kokee kantavansa vastuuta ja olevansa vastuullinen ihminen. Kuitenkin vastuullisuutta on monenlaista ja lopputulokset ovat hyvin erilaisia. Yksi saa aikaan paljon, toinen ei juuri mitään. Joku ylittää jatkuvasti odotukset ja joku toinen näyttää olevan koko ajan vain tekevinään hommien samalla kasaantuessa.  

Viimeisen puoltentoista vuoden aikana vastuuta on ollut toden teolla kannettavana. Epävakaassa maailmassa yrittäjänä toimiminen vaatii todella vahvaa mielenlaatua. Lannistua ei saa herkästi.

Moni on kestänyt, ja kestää vieläkin. Moni taas ei ole, eikä se ei ole ihme. Ajatus siitä, että ei tarvitsisi kantaa vastuuta kuin omasta työstään, on varmasti käynyt lähes jokaisen yrittäjän mielessä. Miten helpolta se tuntuisikaan!

Pian ajatus palaa takaisin todelliseen arkeen. Minä. Yrittäjä. Vastuunkantaja. Tätä minä haluan olla.

Pala kerrallaan rakennetaan taas maailmaamme kuntoon, uudeksi ja eheäksi. Eihän se ilman meitä yrittäjiä onnistu, siksi ei saa luovuttaa!

Parempaa syksyä toivoen, tulevaisuuteen katsoen,

 

Taija Kavalto

yrittäjä Kaarinan Piikkiöstä

Kuva: Riku Toivonen

 

Kolumni julkaistu aikaisemmin myös Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehdessä 30.8.2021

Taija Kavalto
taija kavalto varsinais-suomen yrittäjät

Taija Kavalto on Varsinais-Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja ja yrittäjät Kavalton tilalle Kaarinassa.