28.11.2017 klo 13:50
Uutinen

Lähes puolet yrittäjistä tekee yli 50-tuntista työviikkoa

Yrittäjien työpäivät ovat pitkiä. Lähes puolet yrittäjistä tekee yli 50-tuntista työviikkoa, ja puolet kokee ylirasitusta työssään. Tiedot käyvät ilmi Suomen Yrittäjien Yrittäjägallupista. Vaikka yrittäjän jaksaminen on koetuksella, vain harva hakee apua.

Lähes puolet Yrittäjägallupiin vastanneista yrittäjistä (44 %) tekee yli 50-tuntista tai sitä pidempää työviikkoa. Kahdeksalla prosentilla vastaajista työviikko venyi yli 70 tuntiin.

Aihetta esitteli maakunnan kansanedustajille Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén Varsinais-Suomen Yrittäjien kansanedustajatapaamisessa Turussa maanantaina. Tapaamisessa puhutti myös yel-järjestelmän uudistamistarpeet sekä yrittäjien sosiaaliturvan taso.

Vaikka puolet gallupvastaajista kokee työn välillä raskaaksi, ainoastaan yhdeksän prosenttia heistä on hakenut apua. Syitä tähän on monia. Yrittäjistä iso osa myös nauttii siitä mitä tekee ja työtunteja ei lasketa.

– Yrittäjät ovat usein erittäin innostuneita työstään ja eivät aina muista ajatella jaksamista, taukoja ja työkykyä ylläpitävää lepoa ja virkistymistä. Vastuu omasta jaksamisesta on kuitenkin yrittäjällä itsellään, sanoo työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén Suomen Yrittäjistä.

Yritystoiminnan kohdatessa haasteita yrittäjä usein ensimmäisenä lisää omia työtuntejaan. Huoli omasta toimeentulosta ja töiden riittävyydestä lisää painetta. Sairaslomalle jääminen tai töistä pois oleminen on usein yrittäjälle vaikeaa.

– Usein yrittäjä hakee apua vasta siinä vaiheessa, kun oma jaksaminen on jo vaakalaudalla. Monelta yrittäjältä itseltään puuttuu myös työterveyshuollon kaltainen tuki. Haasteita luo myös yrittäjän sosiaaliturvan heikko taso. Alimmilla YEL-vakuutustasoilla yrittäjä ei saavuta itse maksamillaan vakuutusmaksuilla minkäänlaista ansiosidonnaista sosiaaliturvaa, vaan etuudet jäävät perusturvaetuuksien tasolle. On iso haaste muuttaa järjestelmää siten, että yrittäjät kokevat järkeväksi osallistua sen rahoitukseen, sanoo Hellstén.

Varsinais-Suomen Yrittäjät järjestää varsinaissuomalaisille kansanedustajille suunnatun tapaamisen kaksi kertaa vuodessa. Jokaiselle maakunnan kansanedustajalle on nimettynä myös oma nimikkoyrittäjä, joka pitää yhteyttä edustajaansa erityisesti yrittäjäjärjestölle tärkeissä vaikuttamisasioissa. Maanantain tapaamisen aikana kansanedustajat vierailivat myös Hyvinvoinnin Tavaratalossa kuulemassa ajankohtaista tietoa suomalaisen verkkokaupan nykytilasta sekä mahdollisuuksista.

– Pidämme säännöllisesti yhteyttä alueemme edustajiin myös tapaamisten ulkopuolella, mutta on aina tärkeää tavata yhdessä porukalla ja vaihtaa mielipiteitä, sanoo Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter.

Tapaamisen aikana vierailtiin myös Hyvinvoinnin Tavaratalossa, jossa toimitusjohtaja Tomi Kottonen sekä verkkokauppa-asiantuntija Leevi Parsama avasivat suomalaisen verkkokaupan nykytilaa sekä tulevaisuuden mahdollisuuksia.

Kansanedustajatapaamiseen osallistujat: Olavi Ala-Nissilä (KESK), Eeva-Johanna Eloranta (SDP), Ilkka Kanerva (KOK), Ilkka Kantola (SDP), Esko Kiviranta (KESK), Ville Niinistö (VIHR), Saara-Sofia Sirén (KOK) ja Ville Tavio (PS), Janne Virtanen Varsinais-Suomen Liitosta, Harri Hellstén Suomen Yrittäjistä, Varsinais-Suomen Yrittäjien varapuheenjohtajat Taija Kavalto ja Tarja Oikarinen, yrittäjät Pirita Huuhka, Johanna Saarinen, Ville Mattila, Jari Rastas ja Staffan Sundström sekä Hanna Munter, Jorma Saariketo sekä Lassi Rosala Varsinais-Suomen Yrittäjistä.

Lisätietoa:

työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén, Suomen Yrittäjät, p. 050 502 0111, harri.hellsten@yrittajat.fi

toimitusjohtaja Hanna Munter, Varsinais-Suomen Yrittäjät, p. 044 296 9071, hanna.munter@yrittajat.fi

Yrittäjägallupiin vastasi 1012 yrittäjää. Sen teki Kantar TNS >> Vastaukset tästä