23.1.2020 klo 13:20
Uutinen

Maakuntaennuste: Yrittäjät haluavat keventää yritysverotusta ja lisätä työpaikkakohtaista sopimista – usko hallituksen toimiin heikko

Varsinaissuomalaiset yritykset nostavat hallituksen tärkeimmiksi yrittäjyyttä edistäviksi toimiksi yritysverotuksen keventämisen, työpaikkakohtaisen sopimisen ja yritysten työllistämiskannustimien lisäämisen. Yrittäjät uskovat, että hallitusohjelmassa olevat yksinyrittäjien asemaan ja mikroyritysten työllistämisen edistämiseen liittyvät toimet vaikuttaisivat myönteisesti yritysten toimintaan. Maakuntaennusteen kunta-arvioissa tänä vuonna kärjen tuntumaan nousseen Laitilan kaupunginjohtaja palkittiin Varsinais-Suomen Yrittäjien uudella Elinvoiman edistäjä -palkinnolla.

Maakuntaennusteen ajankohtaiskysymysten tulokset julkistettiin torstaina 23.1.2020 Varsinais-Suomi Kasvuun 2020 -seminaarissa.

Hallituksen yrittäjyyttä edistäviin toimiin ei uskota

Vuoden 2020 Varsinais-Suomen Maakuntaennusteen ajankohtaiskysymysten tulokset kertovat karua kieltä varsinaissuomalaisten yrittäjien uskosta hallituksen yrittäjyyttä edistäviin toimiin. Yrittäjistä 44 prosenttia arvioi, että hallituksen toimet heikentävät hänen yrityksensä toimintaa ja 48 prosenttia katsoo, että hallitukset toimet eivät vaikuta hänen yrityksensä toimintaan. Vain 6 prosenttia vastaajista enteilee, että hallituksen toimet parantavat hänen yrityksensä toimintaedellytyksiä.

– Yrittäjien mielestä yksinyrittäjien aseman ja mikroyritysten työllistämisen edistämiseen liittyvät toimet ovat hallitusohjelmassa asioita, jotka vaikuttaisivat myönteisimmin yritysten toimintaan. Yrittäjien mielestä hallituksen kolme tärkeitä yrittäjyyden edistämiseen liittyvää asiaa ovat yritysten verotusten keventäminen, mahdollisuuksien lisääminen työpaikkakohtaiselle sopimiselle sekä yritysten kannusteiden lisääminen työllistämiseen. Ongelma on kuitenkin se, etteivät yrittäjät usko hallituksen pystyvän yrittäjyyttä edistäviin toimiin, sanoo Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter.

Pääomavaateiden kiristyminen voi johtaa yritysten kasvua rajoittavaan kehitykseen

Kyselyn yhteydessä selvitettiin myös sähköisten pankkipalveluiden vaikutusta yritysten toimintaan. Selkeä enemmistö yrittäjistä katsoo, että sähköisten pankkipalvelujen lisääntynyt tarjonta on helpottanut yrityksen toimintaa.

– Maakuntaennusteen vastauksista selviää, että yli viidennes vastaajayrityksistä katsoo pankkirahoituksen saatavuuden vaikeutuneen. Yli puolet näistä yrityksistä katsoo tämän johtuvan vakuusvaatimusten kiristymisestä. Kehitys on valitettavaa pk-yritysten kasvu- ja investointihalukkuuden näkökulmasta. Pankkitoiminnan sääntelyn ja pääomavaateiden kiristyminen vaikuttaa pankkien toimintaan siten, että se voi johtaa myös tällaiseen yritysten kasvua rajoittavaan kehitykseen, sanoo OP Turun Seudun toimitusjohtaja Olli-Pekka Saario.

Julkisissa hankinnoissa on potentiaalia

Varsinaissuomalaisista yrityksistä vain joka neljäs kertoo osallistuneensa julkisiin hankintoihin, mutta voittopuolisesti kilpailutuksiin osallistuneet yritykset ovat menestyneet niissä.

– Tässä on selvästi potentiaalia myös niille, jotka eivät ole vielä osallistuneet julkisiin hankintoihin, kannustaa Hanna Munter.

Tarjousten liian korkea hinta on suurin syy siihen, ettei tarjouskilpailuissa ole tullut menestystä. Yritykset peräänkuuluttavatkin, ettei hinta saisi olla liian merkittävä tekijä julkisissa hankinnoissa.

Tutustu vuoden 2020 Varsinais-Suomen Maakuntaennusteen ositteessa www.maakuntaennuste.fi.