27.10.2020 klo 13:22
Uutinen

”Epävarmoina aikoina tukea kaipaa entistä enemmän”

eKollega-hanke tukee yksinyrittäjien työhyvinvointia Varsinais-Suomessa. Ilmoittaudu mukaan!

Yksinyrittäjyys on 2000-luvun työelämän merkittävimpiä trendejä. Yksinyrittäjiä on nykyään reilusti yli puolet kaikista yrityksistä, yhteensä 182 000. Suomen Yrittäjien selvityksen (2019) mukaan joka toinen yksinyrittäjä kokee haasteita oman jaksamisensa kanssa.

– Pienyrittäjän tärkein voimavara on yrittäjä itse. Onkin tärkeää, että yrittäjä pitää huolta omasta jaksamisestaan ja kehittää jatkuvasti osaamistaan Tätä haluamme olla tukemassa. Verkostot ja yrittäjäkollegojen tuki ovat yrittäjille tärkeitä voimavaroja työhyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta, sanoo hanketta Varsinais-Suomen Yrittäjissä koordinoiva palveluasiantuntija Hanna Tarvainen.

Humanistisen ammattikorkeakoulun ja Varsinais-Suomen Yrittäjien uudessa, ESR-rahoitteisessa eKollega-hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan kokonaan verkossa toteutettavaa vertaismentorointia varsinaissuomalaisille yksinyrittäjille ja mikroyrittäjille.

Hankkeen tavoitteena on yrittäjien työhyvinvoinnin ja tuottavuuden parantaminen sekä pysyvän e-vertaismentorointimallin rakentaminen. Ensi vuoden alussa käynnistyvät verkkotapaamiset, joita järjestetään viisi. Mukaan mahtuu 24 yrittäjää ja mukana on myös asiantuntija-alustajia.

Ohjelma on osallistujille maksuton. Mukaan voi ilmoittautua 15.11. mennessä täällä >>

Tanssistudio Flaman perustaja Anna Tolppa on yksi eKollega-ohjelmaan jo ilmoittautuneista yrittäjistä. Yrittäjänä Tolppa kaipaa vertaistukea muilta yrittäjiltä.

– Esimerkiksi kevään koronalomautusten aikaan olisin kaivannut todella paljon kanssayrittäjää keskustelukumppaniksi. Epävarmoina aikoina tukea kaipaa entistä enemmän, kun mm. vastuu työntekijöistä painaa. Somessa keskustelua käydään, mutta siellä keskustelu helposti kärjistyy ja kaikkea ei halua sitä kautta jakaa. Uskon, että vertaismentoroinnissa voidaan päästä syvällisempiin keskusteluihin eri aiheista, koska tilaisuudessa ei ole tarkoitus myydä palveluita puolin ja toisin, Tolppa sanoo.

Mentorointikokonaisuuden suunnittelussa lähdetään yrittäjien tarpeista käsin: he määrittävät, mitkä osa-alueet tuottavat eniten haasteita ja mihin he tarvitsevat tukea. Osallistujat saavat myös henkilökohtaisen lähtötilannekartoituksen, jossa arvioidaan työhyvinvointia aloitushetkellä.

– Jokainen osallistuva yrittäjä tuo tapaamisiin omaa kokemustaan ja asiantuntemustaan sekä kehittää tavoitteellisesti omaa toimintaansa. Ryhmässä jaetaan sekä haasteita että hyviä käytäntöjä luottamuksellisessa ilmapiirissä. Näin kaikki osallistuvat yrittäjät saavat uusia ideoita sekä omaan työssäjaksamiseen että yritystoimintaan, Hanna Tarvainen kertoo.

Anna Tolppa uskoo, että keskustelut muiden yrittäjien kanssa avaavat itselle uusia näkökulmia ja tapoja tehdä asioita.

– Monen asian kanssa yrittäjä ponnistelee täysin yksin ja ulkopuolinen näkökulma saattaa tuoda ihan uusia tuulia tekemiseen. Ohjelma tarjoaa myös tilaisuuden pysähtyä ja miettiä, ollaanko tekemässä oikeita asioita.

Yrittäjä Anna Tolppa (Kuvaaja Riina Rinne)